Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo dohlédne na vnitro Andreje Babiše

ANO nemusí být všemocné. Záleží na tom, kdo ve sněmovně obsadí kontrolní výbory a komise

Jana Černochová • Autor: HN - Libor Fojtí­k
Jana Černochová • Autor: HN - Libor Fojtí­k

Premiér Andrej Babiš dosadí své lidi do vedení ministerstva vnitra, může změnit šéfy všech tajných služeb, ovládne armádu, policii. Moc, z níž se tají dech. Zároveň moc, která by měla být v demokracii kontrolovatelná, omezená a odpovědná. Nebude odpovědný Andrej Babiš? Tak by měli být odpovědní a silní politici, kteří ovládnou parlamentní výbory a komise, které dohlížejí na činnost zmíněných bezpečnostních institucí.

Je tu výbor pro bezpečnost, který kontroluje ministra vnitra a policii. Vždy na počátku volebního období je o posty v tomto poslaneckém výboru velký zájem - nováčci v řadách poslanců si myslí, co vše tajného se jako členové výboru nedozví. Časem zjistí, že téměř nic, že jejich práce je pochopit, jak funguje zákonná ochrana bezpečnosti země, a že se k tomu musí naučit spoustu věcí. Většinou se nenaučí, rezignují na aktivitu, a práce výboru pak skomírá.

Vedení nového výboru by neměl obsadit nikdo z rizikových poslanců, kterých je ve sněmovně odhadem třicet až čtyřicet. Tedy lidí, u nichž se z jejich veřejných projevů – a v případě některých i neveřejných, protože je zná třeba BIS -  ví, že mají sklony podporovat hrozby demokracie. Zájmy Kremlu, rasismus, xenofobii, rozmělnění ústavy. Většinou jde o členy komunistické strany nebo okamurovce. Nikdo z nich by se neměl dostat do vedení výboru pro bezpečnost. Měl by ho vést někdo zkušený v bezpečnostní problematice, zároveň stojící ve faktické opozici ANO a Andreje Babiše. Takových poslanců a poslankyň je ve sněmovně zatím zhruba pět.

Tohle je sice pěkná rada, ale co dál? Kromě bezpečnostního výboru tu máme výbor pro obranu (tam je jasným favoritem na post šéfa Jana Černochová z ODS) a dále tři kontrolní komise pro tajné služby plus komisi pro kontrolu odposlechů. Kde vzít aspoň trochu fundované a seriózní poslance, kteří budou schopni poznat, jestli a za jakých podmínek zneužívá Babiš, případně někdo jiný svou moc? Tohle je velmi vážná otázka.

Už v minulé sněmovně se staly tyhle výbory a komise nástroji politického boje. Nejvíc vidět to bylo při reorganizaci policie loni v létě, od té doby si poslanci už hleděli víc ideologie než skutečného dohledu nad zmíněnými institucemi. Vybírali informace, které často zkresleně používali v rámci mocenského souboje. Spravedlnost a fungování institucí byly posuzovány často podle toho, jestli se zdály být probabišovské, nebo protibabišovské. Problém byl, že argumentům chyběla často opora ve faktech.

S tím si teď poslanci nevystačí. Všechny zmíněné výbory a kontrolní komise budou muset být „protibabišovské“ - protože vždy v opozici vůči vládním institucím, které bude mít pod kontrolou šéf ANO. Poslanci dokážou kontrolovat, zda Andrej Babiš nezneužívá třeba svou moc na vnitru pouze tehdy, pokud budou o práci vnitra a policie něco vědět.

Autor těchto řádků i pan Patizon poměrně často hovořili v minulém volebním období s mnoha členy oněch kontrolních bezpečnostních institucí a vědí, že toho často poslanci o bezpečnosti moc neznali. Ani ti z tradičních stran. Doufejme, že se to teď naučí, protože budou jednou z mála sil, která bude mít nad Andrejem Babišem a jeho vládním hnutím skutečnou kontrolu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].