Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kauza GIBS opět vyvolává otázku, zda je Babiš bezradný, nebo lstivý

Proč premiér odvolává šéfa inspekce s takovým humbukem

Selfie s Andrejem Babišem, Průhonice, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš
Selfie s Andrejem Babišem, Průhonice, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš

Poslanecký výbor pro bezpečnost vzal na vědomí situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a tím otevřel premiérovi Andreji Babišovi možnost odvolat šéfa sboru Michala Murína. Přesně řečeno, Úřad vlády rozjel právní proces, který postaví šéfa GIBS mimo službu. S Murínem bude zřejmě zahájeno kárné řízení, které navrhli loni v dubnu olomoučtí státní zástupci a jež nechal bez řešení spadnout pod stůl minulý premiér Bohuslav Sobotka.

Otázka je, proč u toho dělá premiér takový rámus. Od počátku má možnost vyřešit situaci podle zákona - a slušně. Mohl postavit šéfa GIBS mimo službu ve vší tichosti, aniž bylo nutné po babišovsku křičet, že plukovník Murín je nedůvěryhodný a nemá na postu co dělat. Murínovy schopnosti teď nechme stranou stejně jako schopnosti GIBS, psali jsme o nich v Respektu – Murín i GIBS mají problém a celý úřad by si zasloužil reorganizaci.

Teď jde o Andreje Babiše, který se v politice často chová tak, že působí neschopně; že neví, o co jde, a vypadá, že neumí jednat diplomaticky. Tváří se bezradně, a říká přitom naivní věty. Byl v únoru tak pobouřen objeveným dopisem státních zástupců, že okamžitě běžel za šéfem inspekce, aby mu sdělil, co si o něm myslí? A doufal přitom, že Murín odejde? Nebo nevěděl na výboru pro bezpečnost, že není fér číst nahlas ono olomoucké podání? Určitě ne; premiér ví, co dělá, a potřebuje, aby bylo na odvolání Michala Murína či jeho postavení mimo službu opravdu vidět.

Co tím může premiér dosáhnout? Nijak tím neovlivní vyšetřování Čapího hnízda, to už prostě nejde. Na vyšetřování není jen razítko pražského policisty Pavla Nevtípila, je tam už štempl těch, na něž GIBS nedosáhne, tedy státních zástupců a evropské vyšetřující agentury OLAF. Jisté ale je, že Michal Murín je člověkem Milana Chovance, byť jej formálně jmenoval premiér Sobotka. O tom jistě ví Andrej Babiš hodně, byl rovněž ve vládě, která Murína ustanovila do funkce.

Jak víme i z jeho soukromých vyjádření, Andrej Babiš předpokládá, nebo se tváří, že to předpokládá, že za jeho trestním stíháním stojí právě bývalý ministr vnitra, policejní prezident a někteří lidé kolem ČEZ. Oni jsou tedy zřejmě jeho skutečným cílem. Je velmi pravděpodobné, že silná slova padající na hlavu Michala Murína jsou počátkem operace, která povede mnohem dál.

Šlo by o tvrdý a neférový mocenský souboj, v němž budou využity podobné zbraně jako v případě Murína. Šéf GIBS má skutečný „kázeňský“ problém. Ale ten se dá najít na všechny, na koho Babiš ukáže, pak začít křičet Podívejte se na ně, na lumpy - a odvrátit tím pozornost od sebe nebo zastínit svůj vlastní problém.

Tomu se říká zneužití práva. Schopnost a možnost využít spravedlnost nikoli pro ni samu, ale kvůli svému zisku, kvůli mocenským zájmům, kvůli relativizaci podezření na podvod. A tohle podezření vyvolává Andrej Babiš stylem, jakým Murína odvolává. Takže ano, o vině, či nevině šéfa GIBS bude teď rozhodovat proces, který bude jistě spravedlivý. Andrej Babiš je ale v podezření, že jako premiér využívá jen tu spravedlnost, která se mu hodí. Což mimochodem není vina spravedlnosti ani pobídka k jejímu podcenění. Říká pan Patizon.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].