Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kauza Čapí hnízdo se do voleb nevyšetří

S právníkem Janem Wintrem o vydání dvou nejvyšších mužů hnutí ANO

Andrej Babiš ve Sněmovně • Autor: HN - Lukas Biba
Andrej Babiš ve Sněmovně • Autor: HN - Lukas Biba

Ve čtvrtek odpoledne česká média přinesla nové informaci o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček po poledni dostal žádost od policie, ve které policisté požadují vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy strany Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Podle právníka Jana Wintra se ale došetření kauzy ještě před volbami nejspíš nedočkáme.

Jedná se o nestandardní situaci?

Myslím si, že je to zcela standardní postup. Je to obvyklá situace, kdy policie dojde k podezření, že některý z poslanců či senátorů spáchal trestný čin. Jelikož poslanci a senátoři mají imunitu, která slouží k ochraně fungování parlamentu, je potřeba žádat jednu z komor o vyslovení souhlasu.

A s ohledem na to, že za dva měsíce jsou parlamentní volby a jedná se o předsedu a místopředsedu strany, která má v předvolebních výzkumech pravidelně okolo 30 procent?

Ze svého pohledu můžu říct jen to, že pozoruji, že orgány činné v trestním řízení něco vyšetřovaly - a v určitém momentě došly k důvodnému podezření, díky kterému by se dalo zahájit trestní vyšetřování.

 Takže si nemyslíte, jak tvrdí Andrej Babiš, že je načasování účelové?

Já pro to nemám důkazy, abych mohl něco takového tvrdit.

Vyšetřování se týká kauzy Čapí hnízdo. Dá se odhadnout, o jaký trestný čin se může jednat?

Mluví se o dotačním podvodu, což je speciální trestný čin v trestním zákoníku. Z médií jsem vyrozuměl, že by se mělo jednat právě o poškozování zájmů Evropské unie.

Co znamená, že byla policií tahle žádost o vydání poslána?

Klasické trestní řízení probíhá tak, že v případě, kdy má policie důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu a že ho spáchala konkrétní osoba, sdělí dané osobě obvinění a zahájí trestní stíhání. V tomto případě tam musí být onen mezikrok, protože zahájení trestního stíhání poslance není možné bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Teď jsme ve fázi, kdy policie uzavřela šetření. Tvrdí, že má důvodné podezření, na základě kterého by mohla zahájit trestní stíhání s Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem. A pokud policie dostane souhlas, okamžitě stíhání zahájí.

Nejprve věc bude projednávat mandátový a imunitní výbor. Co se na něm bude řešit a co z jeho jednání vzejde?

Výbor nevyšetřuje, jen se seznamuje s textem žádosti. Úkolem výboru je žádost prozkoumat a dát plénu Sněmovny doporučení, zda má vydání odsouhlasit, nebo ne. Členové výboru zvažují především to, jestli se jedná o policejní šikanu, která má za cíl protiprávním způsobem působit na jednání parlamentu, a tím ohrožovat jeho rozhodování, nebo se jedná o standardní trestní stíhání, které by bylo vedeno proti kterémukoli občanu v téhle situaci.

Jan Wintr • Autor: prf.cuni.cz
Jan Wintr • Autor: prf.cuni.cz
Jan Wintr • Autor: prf.cuni.cz Stává se častěji, že výbor vydání politiků doporučí?

Ano. V poslední době výrazně převažují případy, kdy výbor i sněmovna daného poslance vydali.

Pokud výbor vydání doporučí, další kolo jednání se odehrává tedy ve Sněmovně.

Přesně. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček už avizoval, že se kauza bude projednávat na další schůzi, konkrétně 5. září. Mám za to, že se tyhle věci většinou projednávají na začátku schůze a Sněmovna hlasuje o tom, jestli dá souhlas a poslance vydá.

Co tohle vydání v praxi znamená?

De facto poslanci souhlasí s trestním stíháním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka - a nic už jeho zahájení nebrání. Takže jim bude sděleno formální obvinění. A pokud by se stalo, že budou v říjnových volbách opět zvoleni do Poslanecké sněmovny, musí nová sněmovna znovu vyslovit souhlas s jejich vydáním. Protože platí, že pokud poslanci souhlas vysloví, je to pouze na dobu volebního období dané Sněmovny.

Takže se Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek nemusí až do vyslovení poslanců dozvědět, z čeho budou obviněni?

Skutečně je formální obvinění možné sdělit až po souhlasu Poslanecké sněmovny. Nicméně důvody, na kterých orgány zakládají své podezření, jsou v žádosti, kterou dostal mandátový a imunitní výbor. Nepochybně už z toho bude patrné, proč policie žádá o možnost trestního stíhání.

Je pravděpodobné, že se kauza vyšetří ještě před volbami?

Myslím si, že ne. Některá trestní řízení se vlečou velmi dlouho, něco podobného jsme mohli pozorovat u procesu s Davidem Rathem. A i tohle je komplikovaný případ hospodářské a majetkové kriminality. Podle mého odhadu to bude trvat minimálně několik měsíců.

Andrej Babiš postup policie označuje za „politickou zakázku“ a „poslední zoufalý pokus ho zlikvidovat“. Jak složitou pozici bude mít výbor, případně i vyšetřovací složky?

Samozřejmě zde je určitý tlak. Ale očekávám od orgánů činných v trestním řízení jako od profesionálů, že to budou nezávisle vyšetřovat.

Jaký vliv bude mít tahle kauza na nadcházející volby? Podle některých politologů to může být pro Andreje Babiše bod zlomu.

Já můžu pouze říct, že je to nová informace, se kterou voliči mohou pracovat – ať už to, že se jedná o podezření, nebo o názor policie, že je to důvod k zahájení trestního stíhání. Pro volby je každopádně vždycky důležité mít co nejvíc informací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].