Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jsou to oběti války s terorismem

Smrt českých vojáků v Afghánistánu je tragická, ale nikoli zbytečná a nesmyslná

Mise v Afghánistánu; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Mise v Afghánistánu; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Při útoku na vozidlo české jednotky na základně Shindand v afghánské provincii Herát v pondělí padl jeden český voják a další dva byli zraněni. Jeden lehce, zranění druhého jsou vážnější, byl operován. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty útočil insider, tedy člen afghánských jednotek operujících společně se spojeneckými vojsky v rámci mírové mise Resolute Support. Měl střílet ze zbraně M 14 na dálku asi osmdesáti metrů. Motiv není znám, ale podle prvních informací nebyl jeho útok primárně zaměřen na českou jednotku.

Zřejmě je to náhoda, ale střelec zaútočil na českou vojenskou minizákladnu, která je součásti velké vojenské základny – a součástí její ochrany jsou i příslušníci české speciální 601. jednotky. Tedy té, jejíž členové v létě zastřelili jednoho z atentátníků, který pár dnů předtím zavraždil tři české vojáky z mírové mise. Nehledejme v nejčerstvějším útoku přímou pomstu za akci českých specialistů. Ale fakt, že útočil člen afghánských bezpečnostních sil, který situaci na základně znal, je indicie, kterou je nutnou brát v souvislosti s českou misí docela vážně.

Ministr obrany Lubomír Metnar i náčelník generálního štábu Aleš Opata bez zaváhání sdělili, že atentát nebude mít na pokračování mise žádný vliv. „V současné době je součástí mírové mise třicet devět zemí a Češi zůstanou,“ řekl Metnar. Premiér Andrej Babiš vyzval armádu, aby ještě více zajistila bezpečnost svých vojáků v Afghánistánu. „Při posledním atentátu byla ochrana zajištěna na sto procent, víc to nejde. Útoku insidera se nedá úplně zabránit, uvědomme si, že afghánské ozbrojené síly mají dvě stě tisíc lidí - a nedá se zabránit, aby mezi nimi byli utajení příznivci Tálibánu,“ reagoval Opata.

V médiích se spekuluje, že motivem útoku mohla být hádka; ale proč pak voják střílel na cíle vzdálené osmdesát metrů, není jasné. Další mediální spekulací je, že chtěl pomstít smrt svého oblíbeného velitele, který byl nedávno zabit. Před několika dny byli v provincii Kandahár zabiti významní velitelé afghánské policie a tajné služby. Není nicméně jasné, jestli tato tragédie byla motivem útoku na české vojáky. Střelec byl zajat a je pravděpodobné, že motiv jeho útoku se brzy dozvíme.

Češi letos posílili své jednotky v Afghánistánu a příští rok tam přibudou další vojáci. To je bezpochyby správný přístup. Nejde totiž jen o vyřešení velmi obtížně řešitelné situace v Afghánistánu. Česká přítomnost tam má vliv i na bezpečnost na našem území. Tálibán či Al Káida operující v Afghánistánu jsou bezesporu dvě ze tří nejnebezpečnějších teroristických organizací na světě. Pokud by Tálibán ovládl Afghánistán, stalo by se jeho území nekontrolovatelnou základnou terorismu a jeho importu do západního světa.

Jen letos zahynuli v Afghánistánu čtyři čeští vojáci, další byli zraněni. Je to velká tragédie, zejména pro rodiny bojovníků. Ať vojáci šli do Afghánistánu z jakýchkoli osobních důvodů, je to oběť, která přinese větší přemýšlení nad rizikem, ale také závazky, které má bezpečné, vyspělé a demokratické Česko ke světové bezpečnosti. Tak zajišťování míru ve světě vypadá. Od stolu v Praze se to píše dobře a docela lehce. Ale je to válka s vůdčí silou terorismu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].