Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Jourová: Zuckerberg mi slíbil, že se Facebook polepší

Česká eurokomisařka mluvila s šéfem největší sociální sítě o odpovědnosti za obsah

Mark Zuckerberg a eurokomisařka Věra Jourová v Bruselu, 2020 • Autor: REUTERS
Mark Zuckerberg a eurokomisařka Věra Jourová v Bruselu, 2020 • Autor: REUTERS

V pondělí jste se v Bruselu setkala se šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. Jaký byl účel Vaší schůzky?

Důvod byl prostý: v uplynulých letech jsem ještě v pozici evropské komisařky pro spravedlnost zaváděla ochranu soukromí v digitálním prostředí, pak přišel skandál s Cambridge Analytica (zneužití osobních údajů uživatelů Facebooku k politickým účelům, pozn.red.), nastoupili noví hráči na trhu, kteří nerespektují gentlemanské dohody o regulaci obsahu na síti, zejména čínský Tik Tok, a nová Komise si řekla, že čas gentlemanských dohod skončil. Že musíme pokročit dál. Byla jsem proto jen jednou ze tří komisařů, s nimiž se Mark Zuckerberg potkal. Kromě mě to byla ještě místopředsedkyně pro digitální agendu Margreth Vestager a komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

V čem přesně chce Komise pokročit dál?

Budeme postupovat po dvou liniích. Margreth Vestager společně s Thierrym Bretonem v druhé polovině letošního roku představí zákonnou úpravu regulace služeb v digitálním prostředí, jejímž smyslem bude potírat šíření nelegálního obsahu na elektronických platformách. Zejména jde o šíření dětské pornografie, dětského sexuálního obsahu, projevy nenávisti a další věci obsažené v trestním právu. Moje linie bude ochrana voleb a zvýšení odolnosti našich společností před dezinformacemi. Do konce letošního roku přijdu se sérií doporučení, jak postupovat ve zvlášť citlivých sektorech a při obzvlášť citlivých událostech, jako jsou kampaně před volbami. Nebude to ale tvrdá legislativa. Nechci zavádět cenzuru ani omezovat technologický rozvoj firem. Budu se snažit přimět digitální sektor ke spolupráci, jako jsem to dělala v minulosti: shromáždím nejlepší zkušenosti při odkrývání dezinformací a doporučení bezpečnostních expertů.

Jste tři komisaři, kteří pracují na stejné věci. Je mezi vámi shoda?

Je. Shodou okolností jsme všichni tři liberálové a vidíme to stejně. Nechceme přijít s regulací, která bude neúnosná hlavně pro menší firmy. Protože Facebook nebo Google zvládnou všechno, jsou velcí. Menší firmy by mohla nadbytečná regulace vyřadit z trhu a naším cílem je přesný opak: sjednotit evropský digitální trh, zjednodušit ho, abychom nebránili vzniku evropským Googlům a Appleům.

V krátkém prohlášení pro novináře po schůzce s Markem Zuckerbergem jste řekla, že Facebook se nesmí vyhýbat odpovědnosti za obsah, který šíří a sdílí. Dělá to podle vás?

Já jsem po Facebooku chtěla, aby spolupracoval a mazal nelegální obsah - a podle našich analýz to dělá. Mark Zuckerberg na schůzce řekl, že mažou 70 - 75 procent z nahlášeného obsahu. Najali na to 35 tisíc lidí a chtějí přijmout další, rozšířit svoje týmy o menšinové jazyky včetně češtiny. Tady pokrok nastal, ačkoli cílem je, aby se mazalo sto procent nelegálního obsahu. V případě dezinformací je to složitější. Vstupují sem jemnější věci, než jen pravda a lež, odráží to společenský konsenzus, jazyk, kulturní vzorce. Tady se musí i víc bránit napadený sektor, musí o tom víc mluvit, odkrývat a zveřejňovat manipulace.

S Markem Zuckerbergem jste se potkala poprvé. Jak na vás působil?

Působil na mě jako sebevědomý byznysmen, který je tak trochu obětí svého vlastního úspěchu - jako člověk, který si založil firmu, aby mu vydělávala, a teď má vliv na dvě miliardy lidí. Říkal, že si to uvědomuje. Že má vizi, jak Facebook změnit, aby lépe sloužil společnosti, neoslaboval ji.

Se zástupci Facebooku jste mluvila opakovaně. V čem byla tato schůzka jiná?

V tom, že Mark Zuckerberg tady v Bruselu řekl větu, kterou zatím říkal jen do médií, a sice “dejte nám pravidla a my je budeme respektovat”. V tom vidím posun.

Vy mimochodem nemáte profil na Facebooku. Od kdy?

mazala jsem si ho někdy v roce 2016. Stala se z toho taková stoka nenávisti. Frustrovalo mě, že s těmi lidmi nemůžu normálně komunikovat,  a to já nemám ráda. Vždycky chci každému odpovědět, tak jsem si ho radši smazala.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].