Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Je to signál, že na Sorosovy nevládky si umíme došlápnout

Maďarsko přijalo zákony proti „napomáhání migraci“

Žádné drama, žádná naivita. (Márta Pardavi) • Autor: Matěj Stránský
Žádné drama, žádná naivita. (Márta Pardavi) • Autor: Matěj Stránský

V kanceláři maďarského Helsinského výboru je to dopoledne rušno. Členové Fidelitas, mládežnické organizace vládní strany Fidesz, se rozhodli, že upozorní své spoluobčany na to, co třicetičlenný tým této zavedené nevládních organizace dělá. Vstupní dveře nenápadné budovy v centru Budapešti označili žlutými nálepkami s nápisem “organizace pomáhající uprchlíkům”. Což je pravda - právníci z Helsinského výboru především poskytují právní rady vězňům a také žadatelům o azyl.

Političtí mládežníci už takhle onálepkovali dvě podobné organizace. I nynější akci nasnímala státní média, lidé pak nálepky odstranili a denní práce pokračovala. “Je to divadlo. Nepříjemné a symbolické, ale divadlo,” říká Márta Pardavi, která Helsinský výbor spoluvede.

Mezi denní práci přesto nově patří i školení o tom, co dělat, když do sídla organizace přijde policie, a jak sepsat plnou moc k zastupování advokátem. Premiér Viktor Orbán, který v březnu potřetí za sebou vyhrál volby, totiž splnil předvolební sliby a maďarský parlament před dvěma týdny schválil zákonný balíček, který má lidem jako Márta Pardavi a jejím kolegům zkomplikovat práci, možná i život.

Nové přírůstky do maďarské legislativy jsou tak zvláštně napsané, že ani právníci z nevládních organizací si nejsou jistí, co z nich plyne. Co přesně znamená “umožnění ilegální imigrace” a jak je přesně možné definovat “zakládá a provozuje organizovanou síť”. Což je zločin, který je nově možné potrestat až ročním vězením.

“Ta nejasnost je podle mě záměr,” říká Pardavi. “Snad si ani nemůžou myslet, že by takhle napsaný zákon mohl uspět u zdejších trestních soudů. A pokud tady ano, tak jestli pak u evropských,” přemýšlí. “Takže je to spíš jen signál. Zpráva pro nás a pro voliče, že sliby se plní - a na Sorosovy nevládky si umíme došlápnout.”

Pak se zamyslí o trochu déle a dodá: “Ale je pravda, že s takhle gumově napsaným zákonem se může stát úplně cokoliv.”

Reportáž z Maďarska čtěte v novém Respektu 28/2018:Zapomeňte na ně, neexistují

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].