Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Janoušek zatím musí žít s vědomím, že věznice je stále otevřená

Slavný pražský lobbista se může vrátit na zbytek trestu, rozhodl nově soud

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pražský městský soud v pondělí rozhodl, že nemoc Romana Janouška je sice závažná, ale ne tolik, aby se nemohl vrátit do vězení, v němž si má odpykat ještě více než tři roky vězení.

Jisté však není nic; jen to, že Janouškovo opilecké, snad i úmyslné dupnutí na plyn jeho luxusního auta bude nadále zaměstnávat soudy i po šesti letech, kdy se případ udál. Janoušek se může proti rozhodnutí odvolat. Navíc, ještě před pražským rozhodnutím si Janoušek vyslechl verdikt Krajského soudu v Brně, že se mu návrat do vězení odkládá o dva roky.

Přesto můžeme konstatovat, že přes masivní předpovědi škarohlídů a občanů přesvědčených, že se Janoušek do vězení nikdy nedostane, a že tuzemská justice je skrz naskrz prohnilá, tu máme celkem jasný obraz, že justice funguje, a to velmi pečlivě a odpovědně. Tedy zcela jistě v případu Romana Janouška a jeho ataku ženy, která utrpěla vážná zranění.

Před čtrnácti se zdálo – a psali jsme tak o tom v Respektu – že se Janoušek do vězení už asi nevrátí. Postupně mu čtrnáct lékařů včetně osmičlenného váženého olomouckého koncilia dosvědčilo, že jeho nemoc či zranění hlavy jsou tak závažné, že pobyt ve vězení jej může ohrozit na životě a že vězeňská zdravotní péče nemusí být pro dostatečná. A když mu pak brněnský krajský soudce odložil návrat do vězení o dva roky, zdálo se, že je to navždy.

Ale ani to nevzbuzovalo podezření, že by lékaři a soudy Janouškovi nějak nahrávali a pomáhali. Z veřejně dostupných dokumentů vyplývalo, že Janouškova nemoc i po operaci patří do kategorie „do hlavy nikomu nevidíte a nejste si jistý, ani když ji otevřete“. Lékaři prostě říkali: není to na sto procent, ale je tu vážná obava, že Romana Janouška kriminál zabije. Pražský městský soudce však nakonec rozhodl, že se Roman Janoušek může do vězení vrátit.

„Soud ve svém rozhodnutí konstatuje, že ačkoliv se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou, životu nebezpečnou nemoc, nelze s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného. A soud zde stále spatřuje určitou možnost, že by odsouzený mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody, byť za výrazně ztížených podmínek,“ vysvětlila mluvčí soudu Markéta Puci.

Soud dodal jednu podstatnou věc. Roman Janoušek zatím strávil ve vězení zhruba čtvrtinu vyměřeného trestu a ani vážná nemoc by jej neměla zbavit obavy z následků spravedlnosti, tedy z návratu do vězení. Možná to bude až za nějaký čas, možná se nakonec lobbista Janoušek do vězení vskutku nevrátí - ale prozatím bude žít s vědomím, že brány věznice jsou stále otevřeny. Což je tedy taky slušný trest, míní pan Patizon, který se po čase vrátil z Arizony.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].