Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak to ten Babiš dělá?

Česká politika je neměnná, pouze ANO dál sílí

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

I nejnovější průzkum volebních preferencí publikovaný ve středu společností Median ukazuje, že podpora politického uskupení ANO neklesá, naopak roste. Nově dosahuje 33,5 procenta hlasů, a o dvacet procentních bodů tak přesahuje své nejsilnější vyzyvatele — Piráty a ODS. ANO oblibu navyšuje, přestože sedí ve vládě, kde podpora stranám spíš klesá, přestože premiér čelí několika skandálům a neúspěchy ministrů za ANO jsou propírané v médiích.

Jak to tedy Babiš dělá? Těží z příznivého ekonomického cyklu, který mu umožnil rekordně zvyšovat důchody a penzistům či studentům dotovat veřejnou dopravu. Efekt je patrný na detailnějších průzkumech, z nichž vychází, že lidé nad šedesát let prakticky z poloviny podporují Babiše. ANO se také vyhýbá hlubším reformním snahám, které jsou z pohledu voličské podpory nejisté, a to zejména u starších lidí, kteří pozdější efekt reforem tolik neocení.

Tváří se, že zavádí přísnost, kterou má veřejnost tendenci vítat — kritizuje sociální dávky, tvrději vybírá daně, pomocí EET kouká malým obchodníkům pod ruce. To může rezonovat v zemi, kde se desetiletí místo “podnikat a vydělávat peníze” říkalo “nedovoleně se obohacovat” a dával se za to kriminál. A také - jak už bylo mnohokrát řečeno - vyniká v politickém marketingu, usmívá se i mračí, když je třeba, a umí namluvit lidem, že pracuje ve prospěch všech. Pomocí všech těchto aspektů Babiš vytvořil dojem, že za něj se žije dobře.

Žádný pohyb

Důvodem hegemonie ANO bude patrně i nijak zřetelná mohoucnost jeho soupeřů. Občanští demokraté pod vedením Petra Fialy minimálně prozatím narazili na strop svých možností. Vykazuji stejnou voličskou podporu jako před rokem, přestože během té doby Babiš uzavřel nanejvýš problematickou koalici s komunisty a prohloubil se jeho skandál kolem vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo. ODS z ničeho nedokázala těžit.

Babiš naopak politicky uhýbá směrem doprava, a pokud prosadí zákony ve prospěch živnostníků, sebere pravici další hlasy. ODS nemá plán, jak by tomu mohla čelit, a zatím nevymyslela silné téma, které by šlo jednoduše představit voličům. Ani před evropskými volbami nedokážou občanští demokraté vystoupit z Babišova stínu. Jeho strana si osvojila tytéž hesla: nepřijímat euro, nějak neurčitě reformovat Unii, posílit národní pravomoci na úkor evropských.

Na hranice svých možností narážejí i liberálové. Piráti sice jako jediní v opozici nabízejí voličům nová moderní témata, umí se s nimi mediálně prosadit a jejich reprezentanti patří k tomu nejlepšímu, co se objevuje v televizi nebo na sociálních sítích. Zatím se nestihli zprofanovat a posilují (od října 2017 z deseti procent na třináct).  Liberálně laděné strany zaměřené na městské voliče však od voleb 2010 nedostávají víc než dvacet procent hlasů a nemají je ani nyní.

Proto posilování Pirátů oslabuje další liberály — třeba TOP 09, která se kromě proevropské politiky postupně stává zbytečnou stranou v české politické nabídce. Za poslední rok a půl, kdy vsadila na kartu antibabišismu, se TOP 09 nedokázala odpoutat od pětiprocentní hranice, za kterou už je pád do naprosté bezvýznamnosti (nejnovější měření vykazuje pouze čtyřprocentní podporu). Piráti vymazali i další zřetelnější stranu městských nonkonformistů - Zelené.

Babiš ovšem dokázal zmrazit i pohyb stran nalevo: sociální demokraté a komunisté od posledních voleb rovněž zůstali na stejných hodnotách podpory a Okamurovi neofašisté podle Medianu klesají - za rok a půl z 11 na sedm procent.

S kým vládnout

Andrej Babiš nedávno prohlásil, že vzhledem ke svým velkým plánům bude muset vládnout ještě jedno čtyřleté období. Podle vývoje české politiky v posledních šesti letech je nanejvýš pravděpodobné, že se mu to povede. Socialisté a konzervativci v sobě nevykřešou dostatečné motivace a nedokážou se proti Babišovi spojit. Samotná pravice ani samotná levice nebudou mít dostatek hlasů.

Otázkou pouze je, s kým bude ANO své plány příště uskutečňovat. Vyřadit zřejmě můžeme Piráty. Jim bude ve spolupráci s Babišem bránit jejich nonkonformita, které se šéf ANO na rozdíl od tradiční ideologie socialistů či konzervativců i vzhledem ke své starší a usedlejší voličské základně neumí přizpůsobit.

Jiný příběh bude možná ODS. V roce 2021 završí strana již osm let v opozici, jedna její garnitura v čele s předsedou Fialou bude mít tedy poslední možnost sáhnout si na exekutivu. V té době už také zřejmě bude Babišovo vyšetřování uzavřené, může tedy padnout hlavní překážka nespolupráce. Navíc Babiš bude mít vlády se socialisty plné zuby a bude tendovat ke změně koaličního partnera.

Kartami může ovšem nakonec promíchat očekávaná recese, která - pokud se dostaví - vypadá jako nejvážnější Babišův soupěř.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].