Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak nám Babiš vykouzlil lepší rozpočet a vyšší platy

Zvýšení příjmů a menší schodek musí někdo zaplatit. Daně vzrostou o 70 miliard

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš sice jako ministr končí, ale na rozloučenou si ještě schoval vděčnou show se státním rozpočtem na příští rok. Na tiskové konferenci v pondělí v poledne oznámil, že do večera vloží svoji verzi rozpočtu do vládního počítačového systému a nechá ostatní ministry, aby se o ni přes léto pohádali. Dobré zprávy vypustil ven hned, konfliktní body nechá na nástupci Ivanu Pilném, který by měl být jmenován do funkce v nejbližší době. A konfliktů bude řada. „Návrh nám pan Babiš nepředstavil. Je to politické divadlo, kdy chce odejít a tvářit se, že splnil před odchodem úkol ,“ říká vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. 

Čím se tedy bude chtít za vládu pochlubit každý, jen Babiš to zvládl nejrychleji?

Za prvé: Už od listopadu se zvednou tarifní platy všem státním zaměstnancům o deset procent. Policisté, hasiči a další příslušníci bezpečnostních sborů dostanou přidáno přednostně od července, a to rovněž o deset procent. Mezi učitele se navíc ještě letos rozpustí 400 milionů v rámci nového kariérního řádu, který začne platit od září. Extra peníze dostanou ještě zdravotní sestry, které v nemocnicích pracují na směny, a zaměstnanci v sociálních službách, kterým se mají vylepšit platy novým uspořádáním státních tarifních tabulek. Vyšší platy se zaplatí z toho, že stát kvůli nízkým úrokům na finančních trzích ušetří zhruba pět miliard proti plánu za obsluhu státního dluhu.

Za druhé: Platí rychlejší zvýšení důchodů, které se od příštího roku budou zvedat víc v závislosti na tom, jak rostou výdělky v celé ekonomice. Dosud penze rostly od ledna vždy o inflaci plus o třetinu růstu mezd, nyní porostou navíc o polovinu mezd. To vychází pro rok 2018 v průměru na 500 korun měsíčně.

Za třetí: Rozpočtový schodek – tedy částka, kterou si vláda bude muset příští rok půjčit a přidat ji k už existujícímu státnímu dluhu – má dál klesat, a to podle plánu z letošních 60 na 50 miliard korun. Přitom ještě nedávno to vypadalo jako neřešitelný rébus, protože vládní koalice začala kromě vyšších platů a důchodů navrhovat v předvolebním roce řadu nových dávek a úlev.

Jak je možné, že Babišovi všechna čísla tak kouzelně vychází?

Za prvé: Česko bohatne a to hraje státu do karet. V prvních odhadech z počátku roku se počítalo, že příští rok Česko zbohatne o 2,5 procenta, nyní už podle nezávislých odhadů České národní banky lze počítat s růstem kolem tří procent. Babiš má tedy v zádech vítr, díky kterému se bilance rozpočtu vylepšuje z roku na rok sama od sebe.

Ivan Pilný • Autor: ČTK
Ivan Pilný • Autor: ČTK

Za druhé: Kvůli dobrému výhledu ekonomiky - a také sebedůvěře ve vlastní opatření - Babiš nařídil úředníkům na ministerstvu výrazně zvednout odhad, jak se státu povede příští rok vybírat daně. „Kolegové mají tendenci odhadovat konzervativně,“ vysvětlil rozhodnutí Babiš. Na daních a pojistném mají domácnosti a firmy dohromady zaplatit 1,18 bilionu korun. Jako vždy jde o rekordní sumu, protože tato částka v Česku zkrátka každý rok stoupá. Příští rok je ale rekordní i nárůst, a to o 69,5 miliardy korun, což je zvýšení o víc než šest procent. Nejde o růst daňových sazeb (ty se naopak v některých případech snižují, například pro rodiny s dětmi), nýbrž o to, co si Babiš slibuje od EET nebo takzvaného kontrolního hlášení u DPH. „Dopady těchto zásadních opatření ve finanční správě se budou stupňovat a vrcholit příští rok,“ věří Babiš.

Za třetí: Babiš do rozpočtu nezapočítal všechno, co by tam zbytek vlády chtěl vidět. Vynechal třeba výdaje na sociální bydlení, což je zákon, který možná nestihne projít, anebo slib ČSSD a KDU-ČSL snížit sociální pojištění pro rodiče dvou a více dětí. Tento návrh by podle dřívějších odhadů ministerstva financí spotřeboval ročně 3,8 miliardy korun. Ale protože zatím jeho schvalování ve Sněmovně nevede k jasnému výsledku nebo termínu – a protože s ním Babiš v rámci koalice nesouhlasil – v rozpočtu zkrátka není. „Lidi přece nemají děti kvůli penězům,“ prohlásil rezolutně. Stejné to podle Babiše bude i s jinými návrhy, které jednotliví ministři chtějí nebo budou chtít prosadit. Kdyby se všechny tyto požadavky sečetly, v rozpočtu by podle Babiše příští rok chybělo 100 místo 50 miliard.

Ministři se tedy budou muset přes léto dohodnout, jak si výsledek představují. Jestli chtějí něco ze svých představ obětovat, anebo naopak nelpět za každou cenu na snižování deficitu a rozdat víc peněz na úkor vyššího dluhu.

Jinými slovy, peníze se můžou snadno stát dalším tématem, kde bude vládní krize pokračovat i bez Babiše na ministerstvu. Odchylka o 50 miliard bude pro koalici, která už nedrží pohromadě, výživnou půdou pro další střety.

Pokud se přitom po volbách rychle složí nová vláda, kterou by podle nynějších preferencí měl nejspíš vést právě šéf ANO, rozpočet se dá ještě celý předělat. O Babišově žonglování s čísly tedy ještě letos hodně uslyšíme - i když v pondělí avizoval, že rozpočet bylo to poslední, s čím jako ministr vystoupil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].