Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak může obchodník Babiš vyřešit vládní krizi

Otázky a odpovědi týkající se spolupráce ANO a ČSSD i (ne)konání prezidenta

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: Milan Jaroš
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: Milan Jaroš

Východisko z politické krize se stále nerýsuje. Prezident Miloš Zeman minulý týden neustoupil a dále odmítá respektovat Ústavu a přání premiéra, kdy na jeho návrh dosud neodvolal ministra kultury Antonína Staňka a nejmenoval do funkce nominanta ČSSD Michala Šmardu. Tento i příští týden se odehraje několik klíčových momentů a Respekt vám přináší odpovědi na ty nejzásadnější z nich.

Proč jde na Pražský hrad ve čtvrtek premiér Andrej Babiš?

Andrej Babiš  • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Andrej Babiš • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek na Pražském hradě bude znovu snažit přemluvit prezidenta Miloše Zemana, aby odvolal ministra ČSSD Antonína Staňka. Premiér v Otázkách Václava Moravce minulý týden uvedl, že je „obchodník“ a chce se prezidentem vyjednávat. Babiš si pro prezidenta proto podle premiérova okolí připravuje konkrétní nabídku, díky níž by mohl prezident změnit své rozhodnutí. O jakou nabídku se konkrétně jedná, ale není známé. V kuloárech zaznívá scénář, že Babiš chce Zemanovi navrhnout kompromis. Ministr kultury Antonín Staněk skončí sám a na jeho místo sociální demokracie navrhne někoho jiného než svého místopředsedu Michala Šmardu; někoho, kdo by byl pro prezidenta už přijatelný. Podle HN může Zemanovi nabídnout za Staňkovu hlavu i přímý obchod: dostavbu Dukovan Rusy, přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, vstřícnost k čínské firmě Huawei, ale i konec ředitele BIS.

Každopádně chce Babiš vládu s ČSSD udržet. Svědčí o tom třeba i fakt, že šéf poslanců za ANO Jaroslav Faltýnek sociálním demokratům před hlasováním o nových členech Rady ČTK vzkazoval, že nikdo z ANO nebude tentokrát hlasovat pro Michala Semína, kandidáta SPD, katolického ultrakonzervativce a činovníka xenofobního spolku Akce D.O.S.T.. Faltýnek měl podle poslanců z ANO při minulé volbě obeslat klub smskou, která poslance vyzývala, aby pro Semína hlasovali. To tehdy naštvalo vládní ČSSD, která se Semínovou kandidaturou nesouhlasila – a Jan Hamáček dodal, že pokud kandidát SPD do Rady ČTK projde, ČSSD odejde z vlády. Semín ale ve středečním hlasování nakonec získal jen 39 hlasů. Ve čtvrtek pak po jednání předsednictva hnutí ANO pak Faltýnek přímo řekl, že prezident by měl akceptovat požadavek na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a následně jmenovat kandidáta, kterého sociální demokracie navrhne.

Proč jde na Pražský hrad v pátek šéf ČSSD Jan Hamáček?

Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jan Hamáček • Autor: ČTK

Den po návštěvě premiéra na Pražském hradě dorazí za prezidentem předseda ČSSD Jan Hamáček a ministr kultury Antonín Staněk. Miloš Zeman schůzku svolává s tím, že by chtěl oba aktéry usmířit a zařídit, aby Antonín Staněk nadále zůstal ve vládě jako ministr kultury. Hamáček byl ale k hradní schůzce už od začátku skeptický. „Nevím, co tam budeme řešit, jestli pan prezident chce smiřovat pana předsedu s ministrem. Já jsem přesvědčen, že má pan ministr Staněk odejít,“ prohlásil na tiskové konferenci minulý týden.

 

Kdy se bude reálně rozhodovat o pokračování vlády?

Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš
Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš

Rozhodnout by se mělo pravděpodobně příští pondělí – zejména pokud prezident Miloš Zeman neustoupí a Staňka neodvolá. Na pondělí odpoledne Jan Hamáček svolal šedesátičlenné předsednictvo strany, které by mělo rozhodnout, jak se k aktuální situaci, ale i k případným dohodám sociální demokraté postaví.

Na stole mohou být tři scénáře. Buď prezident svolí, ministra kultury odvolá a ČSSD pravděpodobně zůstane v Babišově vládě, i když ve straně stále sílí hlasy volající po odchodu i v případě Staňkova odvolání. Nebo k odvolání ministra nedojde a ČSSD bude stát před otázkou, jestli ve vládě i tak zůstat, nebo je na čase odejít. V takový okamžik – jak vyplývá z rozhovorů se sociálními demokraty - by ČSSD kabinet s největší pravděpodobností opustila.

Cesta z vládní krize by ale mohla vést ještě jinudy: ČSSD a hnutí ANO by si vzájemně vyměnily ministerstva kultury a místního rozvoje. Prezident Zeman i premiér Babiš už několikrát veřejně řekli, že Michal Šmarda coby starosta Nového Města na Moravě by se na to lépe hodil. S místním rozvojem by si navíc ČSSD ve vládě polepšila. Místo kultury by získala silnější úřad, přes který proudí většina evropských i domácích dotací. Resort kultury by zůstal hnutí ANO i s Antonínem Staňkem. Jestli by se ale tento scénář líbil Andreji Babišovi, zůstává zatím bez odpovědi.

 

Co znamená kompetenční žaloba, o níž se mluví?

Prezident Miloš Zeman  • Autor: Pavlíček Luboš
Prezident Miloš Zeman • Autor: Pavlíček Luboš

Kompetenční žaloba slouží k vyjasnění sporu o to, kdo je v danou situaci povinen něco konat. Například pokud by nebylo zřejmé, kdo by měl odvolat ministra a jmenovat nového. Podle právních expertů jsou ale ve sporu o ministra kultury kompetence dány jasně – konat by měl prezident, a to bez zbytečného odkladu. Nicméně i tak část právnické veřejnosti shledává za přínosné podání kompetenční žaloby, která by mohla definovat, co pojem „bez zbytečného odkladu“, jenž byl vymezen v judikatuře českých soudů, v tomto konkrétním případě znamená. A zda prezident jedná protiústavně, když otálí s odvoláním ministra. Kompetenční žalobu má v tomto případě v rukou jen premiér. A Andrej Babiš i přes tlak ČSSD trvá na tom, že kompetenční žalobu na prezidenta podávat nechce – hodlá spor řešit „diplomaticky“.

Senátoři chystají na prezidenta ústavní žalobu. V čem se liší?

Právník a senátor Václav Láska • Autor: DVTV
Právník a senátor Václav Láska • Autor: DVTV

Čtyřiatřicet senátorů v červenci podepsalo ústavní žalobu proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Prezidenta senátoři žalují z hrubého porušení Ústavy. Žaloba, kterou v dubnu představil senátor Václav Láska z klubu SEN21, je postavena na tom, že Zeman neustále více či méně závažnými skutky Ústavu porušuje. Dokument například připomíná jmenování prezidentského kabinetu Jiřího Rusnoka v roce 2013, zmiňuje také Zemanovo odmítnutí jmenovat Miroslava Pocheho z ČSSD ministrem zahraničí nebo zpochybňování nezávislosti justice. A nově ústavní žaloba byla rozšířena o nečinnost prezidenta právě při odvolání ministra kultury Staňka.

Žaloba se bude projednávat na plénu Senátu 24. července 2019. Aby Senátem prošla, musely by ji během hlasování na plénu podpořit tři pětiny přítomných. Pak by ji ještě musela schválit ještě Poslanecká sněmovna. I v tomto případě je potřeba, aby s ní souhlasily tři pětiny všech poslanců. V konečném důsledku by při projednávání žaloby před Ústavním soudem prezidentovi mohla hrozit i ztráta mandátu a nemožnost se o něj kdykoliv znovu ucházet.

 

Co se bude dít, když ČSSD z vlády nakonec odejde?

Radek Koten, Radim Fiala, Tomio Okamura; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Radek Koten, Radim Fiala, Tomio Okamura; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Pokud se nakonec sociální demokracie rozhodne odejít z menšinového kabinetu Andreje Babiše, Česko by mohly čekat předčasné volby. Ve sněmovně by pro jejich odhlasování mohlo být dostatek hlasů – takový scénář by totiž podpořila i opoziční ODS. Předčasné volby ale nejsou jedinou možností. Premiér by nemusel nechat vládu padnout, snažil by se ji po odchodu sociálních demokratů jen „rekonstruovat“. „Šel bych se jich zeptat, jestli by rekonstrukci akceptovali, a zjišťoval bych, jakou podporu můžeme získat od opozičních stran,“ tvrdil Andrej Babiš. To v překladu znamená, že by pro nově sestavenou vládu bez ČSSD  - a doplněnou s největší pravděpodobností o lidi, které by si tam přál Hrad - musel hledat podporu nejen u komunistů, ale také u SPD Tomia Okamury. U ostatních sněmovních stran není vůle Babišovo vládnutí jakkoliv podporovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].