Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak dopadl příběh, který odstavil hejtmana Zimolu

Přeplacený šéf nemocnic končí, i když ho politici lákali zpátky

Martin Bláha (vpravo) a šéf českobudějovické nemocnice Břetislav Shon  • Autor: Matěj Stránský
Martin Bláha (vpravo) a šéf českobudějovické nemocnice Břetislav Shon • Autor: Matěj Stránský

Jedno z nejlépe placených míst v českém zdravotnictví se definitivně ruší. Zastupitelstvo jihočeského kraje ve středu odhlasovalo osekání platů v krajských nemocnicích. Tím se uzavírá i jedna rovina příběhu, kvůli kterému padl šéf budějovického zdravotnického holdingu, po něm jihočeská koalice - a nakonec i tamní hejtman Jiří Zimola.

Šéf holdingu a dlouholetý Zimolův známý Martin Bláha odstupuje od července. Stalo se tak na jeho vlastní žádost poté, co se krajští i celostátní politici začali podivovat nad jeho příjmy, které – jak poznamenal volební šéf ČSSD Lubomír Zaorálek – převyšovaly i plat Angely Merkel.

Finále celé kauzy je ale nakonec přece jen o něco složitější, než by se na první pohled zdálo. Po Bláhovi, který nemocnice vedl od roku 2009, totiž kromě platové aféry zůstává také slušně fungující zdravotnická síť, která je oproti jiným krajům napřed v mnoha parametrech. Bláha za to v nejlepších letech bral přes sedm milionů ročně.

Nyní, po jeho konci, se ale vrací otázka, jestli přece jen nebylo něco na tom, čím se šéf nemocnic i jeho ochránce Zimola celou dobu hájili. A sice že odměny jsou neobvykle vysoké, ale kraji se vzhledem k bezproblémovému hospodaření nemocnic bohatě vyplatily. Této teorii nahrává fakt, že úroveň péče a stav zdravotnické sítě si pochvalují i političtí oponenti Zimoly - a že Bláha nakonec dostal nabídku, aby ve vedení dál zůstal. Na to ale prý kvůli politickým tahanicím už nemá chuť.

Staří známí

Zimola a Bláha jsou dlouholetí známí ze Zimolova dřívějšího působiště v Nové Bystřici. Zimola tu byl dříve starostou, Bláhův otec mu dělal zástupce. V roce 2008 Zimola vyhrál jako lídr ČSSD krajské volby, stal se hejtmanem a Bláhu pověřil vedením nemocničního holdingu, pod který spadá osm špitálů v největších městech kraje.

Zimola měl po dvě období v zastupitelstvu kraje velkou převahu a ve fungování nemocnic se mu nikdo nevrtal. Ani platové poměry nikoho nevzrušovaly. Situace se změnila až po loňských krajských volbách, kde Zimola sice znovu vyhrál, což jinde kromě Vysočiny ČSSD nedokázala, ale tak velký náskok jako dříve už neměl a potřeboval nové spojence. Vytvořil koalici s hnutím ANO a Babišovi lidé začali brzy po nástupu do kontrolních orgánů v nemocnicích platy managementu kritizovat.

Zimola se do případu zamotal poté, co v Blesku vyšly fotografie nové chalupy na Lipně, jejíž stavbu financoval právě Bláha. Sám Bláha si stavěl stejný dům hned vedle, další dva v sousedství nabízel dalším jihočeským politikům a výstavbu vysvětloval jako nevinnou akci dvou přátel, kteří díky společnému dílu ušetřili. V době, kdy se začaly přetřásat milionové Bláhovy odměny, se ale nabízela i jiná interpretace – a sice že hejtman osm let držel na lukrativní pozici svého známého, schvaloval mu nadstandardní plat, a nakonec díky tomu přišel bezpracně a levně k nemovitosti v místě, které má pro budějovickou smetánku zvláštní půvab.

//

Na Lipně běží všechno dál beze změn, Zimola by tedy měl chalupu zaplatit Bláhovi z hypotéky. To nyní po pádu z postu hejtmana i po odvolání z kandidátky ČSSD do sněmovny může být složitější, než když to Zimola ještě jako jasný jihočeský lídr ČSSD počátkem roku sliboval. Není totiž jasné, co bude dál dělat (z kandidátky ČSSD do sněmovních voleb vypadl na pokyn centrály právě kvůli tomu, že hájil přemrštěný Bláhův plat).

Jinak se však případ s chalupou jeví jako mrtvý příběh bez dalšího vývoje – na rozdíl od dění v nemocnicích. Kritika platů v krajském zdravotnickém holdingu vedla po Velikonocích k tomu, že koalice ČSSD a ANO na jihu Čech padla. Zimola jako hejtman skončil, ale ČSSD se k překvapení Babišových lidí u moci udržela. Domluvila se s třemi menšími stranami, vypověděla spolupráci s ANO a místo Zimoly se hejtmankou stala sociální demokratka Ivana Stráská.

Regionální vzor

Protože stará koalice padla oficiálně kvůli platům v nemocnicích, nová koalice musela problém vyřešit, což se stalo tento týden. Zastupitelstvo ve středu odhlasovalo, že odměny pro vedení klesnou celkově o 40 procent, že se zruší kumulování více platů za více funkcí, že krajský nemocniční holding bude mít v představenstvu tři místo dvou lidí a že odpadnou i dřívější mimořádné odměny.

„Celková úspora proti roku 2015 by měla překročit 24 milionů ročně,“ vysvětluje nová šéfka holdingu Zuzana Roithová, někdejší ředitelka pražské vinohradské nemocnice a nyní jedna z předních postav jihočeské KDU-ČSL, která pomohla ČSSD vytvořit novou koalici.

Jiří Zimola • Autor: Matěj Stránský
Jiří Zimola • Autor: Matěj Stránský

Roithová bude na Bláhově postu brát 150 tisíc měsíčně. Bláha jako šéf holdingu musel skončit kvůli usnesení zastupitelstva kraje. Nicméně Roithová mu sama nabízela, aby v týmu dál zůstal jako ekonomický ředitel českobudějovické nemocnice – tedy největšího z osmi městských špitálů, jehož vedení sídlí s vedením holdingu ve stejné budově na stejném patře. „Nebyl pod tlakem, že by ho někdo vyhazoval. Pokud jde o mě, já mu nabízela, aby si to rozmyslel,“ vysvětluje Roithová a poukazuje na fakt, že proti samotnému fungování nemocnic nikdo z politiků nic nemá. Podobně během „velikonoční krize“ mluvili i zástupci ANO a odpovídají tomu i oficiální účetní výkazy.

Podle nich byl holding od roku 2008 v zisku, ze kterého sám financoval investice do nových pavilónů a přístrojů, což jsou výdaje, které se v jiných krajích běžně dotují z veřejných peněz. Čísla také ukazují, že na jihu Čech souběžně rostl objem poskytnuté péče i ošetřených pacientů a také slušně rostly platy. Mzda primáře v Českých Budějovicích překročila už před pěti lety částku 200 tisíc korun měsíčně, sestry berou v průměru přes 30 tisíc. Veřejné zakázky na nákup přístrojů a výstavbu nových budov letos na jaře prověřoval Nadační fond proti korupci a nic neobjevil.

Bláha vysvětluje dobré výsledky tím, že jeho tým dokázal správně tlačit na dodavatele i na zdravotní pojišťovny, což vedlo k úsporám a vyšším příjmům z pojistného, a také včasným zapojením evropských fondů. Jihočeský holding popisuje jako vzor toho, jak by regionální zdravotnictví mělo vypadat. Dál v něm ale pracovat nechce – prý nikoli kvůli osekání odměn a nabídce nižšího postu, ale kvůli tomu, že po osmi letech klidu pod Zimolou je najednou z nemocničního byznysu ústřední politické téma.

„Kvůli kolegům jsem zvažoval, zda nezůstanu. Nakonec jsem však zvolil úplný odchod, protože jsem v důsledku politických taškařic ztratil chuť do další práce v jihočeských nemocnicích. Myslím si, že člověk by neměl zůstávat tam, kde ze sebe už není ochoten vydat to nejlepší,“ říká ke svým motivům Bláha. Dál se chce věnovat svojí vlastní firmě na prodej kontaktních čoček, kterou měl ještě před nástupem do nemocnic.

Nová ředitelka Roithová ujišťuje, že se obejde i bez něj: „Jako ekonom mohl dál dělat nemocnici dobrou službu. Ale každý je nahraditelný.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].