Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak dělají přátelé Miloše Zemana nekampaň za desítky milionů

Po tiskové konferenci lékařského konzilia Miloše Zemana. 9.1. 2018 • Autor: Milan Jaroš
Po tiskové konferenci lékařského konzilia Miloše Zemana. 9.1. 2018 • Autor: Milan Jaroš

Miloš Zeman 10. března 2017 ohlásil, že žádnou předvolební prezidentskou kampaň v rámci své kandidatury nepovede. Kdo projel alespoň část České republiky, nabude jasného dojmu, že právě obhájce postu má nejvíc billboardů ze všech kandidátů. Faktem je, že Zeman kampaň vede – a podle údajů Transparency International ji má nejméně průhlednou. Podle organizace musela kampaň vzhledem k objemu billboardů a on-line reklamy stát až desítky milionů korun.

Zeman na začátku týdne zveřejnil zprávu, že na kampaň dostal přes 20 milionů korun; kandidáti měli povinnost do pondělí půlnoci odhalit své sponzory. Většinou se však jedná o takzvané bezúplatné plnění, respektive dar - a to v hodnotě téměř 17 milionů korun. Reklamy za Miloše Zemana zaplatila Strana práv občanů, jejíž je prezident čestným předsedou a která dala Zemanovi asi 1,2 milionu korun – a zejména spolek pojmenovaný Přátelé Miloše Zemana.

Až po volbách

Ten vede hlavní část prezidentovy kampaně pod heslem Zeman znovu a mimo jiné financoval právě velkoplošnou venkovní reklamu v hodnotě 7,9 milionu korun. V čele spolku stojí hradní kancléř Vratislav Mynář, dále hradní poradce a podnikatel Martin Nejedlý nebo bývalý šéf Jazzové sekce Karel Srp, kterého chtěl minulý rok Zeman nominovat jako člena Ústavu pro studium totalitních režimů, ale proti jehož jmenování se senátoři kvůli jeho minulosti nakonec postavili.

Financování přes spolek je problematické hned z několika důvodů. Kampaň vedou externí subjekty, které ji financují z neznámých a neprůhledných zdrojů. Prakticky nezveřejňují žádné informace, což jinak musí každý kandidát, který kampaň financuje ze zaslaných finančních příspěvků. Obejít zveřejnění původu peněz umožňuje to, že tyto subjekty kampaň provádějí se souhlasem osoby, v jejíž prospěch ji vedou – tedy zde se souhlasem Miloše Zemana. Nejsou proto nuceni registrovat se na základě zákona jako třetí osoby u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který na kampaň dohlíží, a nemusí ani zakládat volební transparentní účet, na kterém by bylo možné vysledovat zdroje financí pod hrozbou pokuty. Registrovat se musí pouze subjekty, které chtějí podpořit kandidáta bez jeho vědomí.

Martin Nejedlý • Autor: Milan Jaroš
Martin Nejedlý • Autor: Milan Jaroš

Spolek Přátelé Miloše Zemana je zároveň neziskovou společností – což podle antikorupčního hnutí Rekonstrukce státu navíc znamená, že peníze na masivní billboardovou kampaň nevydělal, pouze je získal od dalších osob nebo firem. „Potvrdily se naše obavy, že sponzoři Miloše Zemana zůstanou z velké části i nadále skrytí. Skutečné dárce spolku Přátelé Miloše Zemana, který stojí za masivní billboardovou kampaní, neznáme, protože do příjmů těchto subjektů v reálném čase nevidíme. Martin Nejedlý už teď oznámil, že seznam dárců, kteří přispěli na kampaň Zeman znovu 2018, zveřejní až několik měsíců po volbách,“ komentuje financování analytička Rekonstrukce státu Magdaléna Klimešová a dodává, že kvůli působení Nejedlého panuje podezření o napojení spolku na peníze z Ruska.

Ani Úřad podle svého člena Jana Outlého nemá informace o tom, odkud spolek Přátel Miloše Zemana peníze získal. „Není to však porušení zákona, protože zákon nereflektuje možnost volební kampaně v této formě, ve které může jiná organizace působit jako jakýsi prostředník,“ potvrzuje. Zemanovi tak sice vznikne povinnost započíst výdaje spolku do vyúčtování kampaně, které se Úřadu zasílá do 90 dnů od vyhlášení výsledku druhého kola  - ale bez detailů, odkud a jak peníze spolek získal.

Do krajů

Na transparentní volební účet dostal Zeman asi 4,5 milionu korun, ale z tohoto zdroje žádné peníze nepoužil a podle svých slov s nimi nijak v průběhu kampaně nakládat nebude. Transparentní účet je často výsledkem lidové tvořivosti, kam lidé posílají jednotky haléřů a dopisují k nim různé vzkazy Miloši Zemanovi. Kromě toho zde ale najdeme (opět jako bezúplatné plnění) několik větších částek od Zemanových podporovatelů: například dva miliony od firmy DAKO-CZ, která patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada a slovenského podnikatele ruského původu Alexeje Beljajeva, nebo milion od firmy Composite Components – za kterou stojí Petr Rusek, předseda představenstva firmy Tatra Trucks patřící do Strnadova holdingu, jak zjistily Hospodářské noviny.

Další reklama, která se ve spojitosti s Milošem Zemanem často objevuje, pochází od vydavatelství Olympia a není započítána vůbec nikde. Odkazuje především na novou Zemanovu knihu rozhovorů Dokážeme si vládnout sami, kterou sepsal Hradu blízký novinář Parlamentních listů Radim Panenka spolu s mluvčím Jiřím Ovčáčkem. Zároveň Olympia – kterou vlastní stejná společnost jako ta, která vydává Parlamentní listy – financuje i část billboardů podporujících Zemanovu obhajobu nejvyššího postu.

K tomu má Zeman další nezanedbatelnou výhodu: část kampaně zvládl v rámci návštěv krajů. Ty ale do bezúplatných plnění nezahrnul, ač jsou financovány z krajských rozpočtů. Prezidentovi kritici míní, že Zeman cesty placené ze státního rozpočtu využíval k propagaci v prezidentských volbách. Také Úřad několikrát uvedl, že na výpravy do krajů je třeba nahlížet jako na kampaň. Stejné stanovisko vyslovil i v případě billboardů a akcí propagující zmiňovanou knihu rozhovorů.

Přesto vyhodnocení financování a férovosti kampaně přijde nejspíše až po prezidentských volbách a zdá se, že by porušení nastavených pravidel nakonec nepostihlo Miloše Zemana, nýbrž subjekty, které pro něj a s jeho souhlasem „nekampaň“ dělají. ,,Úřad nebude v současnosti zveřejněné zobecněné informace spojovat s konkrétními osobami, protože správní řízení jsou neveřejná. I kdyby se ale některé nedostatky týkaly Miloše Zemana, nemohl by s ohledem na prezidentskou imunitu být přestupkově stíhán,“ uzavírá Outlý.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].