Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Huawei: Babiš je nucen jít proti Zemanovi

Vláda vyzvala klíčové úřady a firmy k analýze rizik při používání technologií čínské firmy

Čínský prezident Si Ťin-pching se zakladatelem firmy Huawei Žen Čeng-fejem • Autor: REUTERS
Čínský prezident Si Ťin-pching se zakladatelem firmy Huawei Žen Čeng-fejem • Autor: REUTERS

Vláda Andreje Babiše projednala v pondělí v režimu „důvěrný“ varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Oficiálním výstupem je, že stát i soukromí podnikatelé musí zkontrolovat celkem sto šedesát klíčových státních institucí nebo soukromých firem ovládajících strategická odvětví. Podle informací Respektu se to bude týkat nejen ministerstev a bezpečnostních institucí, ale i některých podniků z Agrofertu, Unipetrolu, ČEZ, PPF a dalších firem.

Jak už jsme napsali v pondělním tištěném vydání Respektu ještě před jednáním vlády: platí novela zákona o kybernetické bezpečnosti a stát i firmy se musí podrobovat velmi přísným kriteriím při budování technologických komunikačních sítí a různých databází; v některých případech půjde dokonce o telefony zaměstnanců. A jak říká NÚKIB, čínská firma Huawei - a rovněž ZTE, ale ta je v Česku v IT velmi málo zastoupená -  může být rizikem. Umí krást informace, ovlivňovat chod technologií na dálku, vypnout sítě, tedy fungování státu - a to vše může využít ve jménu „své“ vlády vyznávající totalitní a autoritářské hodnoty.

O jaké konkrétní varování jde, je velmi komplikované popsat. Obrazně se dá říct, že je to podobné, jako by se česká armáda vyzbrojila špičkovými zbraněmi a střelivem z Číny, a nechala přitom tamní vládě možnost kdykoli tyto naše zbraně na dálku použít. A to i proti nám. Podle expertů z tajných služeb dokonce není příliš nadnesené přirovnání k tomu, jako bychom nakoupili od Číny jadernou bombu, ale nechali tamní vládě možnost ji kdykoli odpálit.

Firma Huawei investuje v Česku už patnáct let, v posledních pěti letech poměrně značně. Komponenty jejích technologií jsou v sedmdesáti až osmdesáti procentech kybernetických infrastruktur instalovaných v Česku (podobný poměr je i ve světě), Teď jde o to, aby tuzemští specialisté odhalili a popsali, ve kterých zařízeních může být skrze Huawei cokoli k využití či spíše zneužití čínskou vládou. To je klíč. Česká kybernetická infrastruktura není dobře zabezpečena, může být zneužita ke kriminalitě, krádeži peněz, vydírání, fake news, manipulaci a dalším zločinům; to platí už dnes, ale v případě Číny jsme vystaveni strategii vlády, která nesdílí demokratické hodnoty a chová se expanzivně.

Varování před firmami Huawei a ZTE ale zasáhlo i českou politiku. Vláda se nakonec zachovala celkem příkladně. Přiznala, že čínské firmy mohou být rizikem, a dala zelenou masivní analýze tuzemských klíčových kybernetických infrastruktur. Dotkne se to hodně společnosti PPF, která je v Česku jedním z hlavních telekomunikačních hráčů a podepsala s Huawei memorandum o spolupráci při výstavbě mobilní i pevné telekomunikační sítě 5 G. A z toho, že by tuto síť ovládlo svými technologiemi Huawei, má strach NÚKIB i další bezpečnostní instituce.

Není tajemstvím, že zastáncem čínských investic i společnosti PPF je prezident Miloš Zeman. Andrej Babiš jde tedy v tomto případě proti jeho zájmům. Mimochodem stejně jako v jaderné energetice. Prezident prosazuje dostavbu a rekonstrukci tuzemských jaderných elektráren Ruskem, ale pro tajné služby je to stejné bezpečnostní riziko jako společnost Huawei ovládající síť 5G.

Premiér Babiš (i jeho vláda) zatím respektuje informace západních i tuzemských bezpečnostních institucí. Což je dobře.  V okamžiku, kdy by premiér a prezident našli v energetice a kybernetice společnou řeč, začal by náš – zřejmé strmý – pád do područí autoritářských režimů Ruska a Číny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].