Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Horáček: Rozhodne to, jak velké je zklamání z vývoje po listopadu

Rozhovor: Co by přesvědčilo voliče Miloše Zemana a co by měl řešit příští prezident

Michal Horáček • Autor: Milan Jaroš
Michal Horáček • Autor: Milan Jaroš

„Oslovil jsem nějaký počet někdejších voličů Miloše Zemana. A ti se k němu vrátí, případně nepůjdou volit vůbec,“ vysvětluje Michal Horáček, proč část lidí, kteří ho volili v prvním kole, nechce není dát hlas Jiřímu Drahošovi. Sám Horáček přitom říká, že ho silně podporuje, a zúčastní se jeho mítinku v Brně.

Uplynul skoro týden od našeho rozhovoru po prvním kole. Jak šance Jiřího Drahoše nyní vidíte?

Jako naprosto vyrovnané s šancemi Miloše Zemana. Angličtina pro to má výraz “too close to call”.

I po inzerátech od spolku Přátel Miloše Zemana v Deníku a po tom, co se děje na sítích a přeposílá hromadně do emailů?

Ano, i po nich. Mnoho nových voličů se tak nezíská, ale utvrdí se ti předešlí - včetně těch z nich, kteří by třeba s opětovným hlasem pro Miloše Zemana váhali.

Vy sám jste vyvracel některá „nařčení“ Jiřího Drahoše - například o členství v Římském klubu. Myslíte si, že se toto sdělení dostane do správné skupiny a pomůže?

Vyvracel jsem je v zájmu pravdy, víceméně ze zvyku. Nemyslím, že to pomůže v získávání hlasů. Oslovit to nemůže prakticky nikoho z těch, kteří to slyšet nechtějí. Ta dvě rozdílná paradigmata jsou vzájemně nepřeložitelná; to už antropologie popsala nesčetněkrát.

Michal Horáček přišel do štábu Jiřího Drahoše nabídnout pomoc • Autor: HN - Lukas Biba
Michal Horáček přišel do štábu Jiřího Drahoše nabídnout pomoc • Autor: HN - Lukas Biba

A máte vysvětlení čím to je, že 91 procent vašich voličů chce podle agentury STEMMARK jít volit, ale ne všichni Jiřího Drahoše?

Tím, že jsem oslovil nějaký počet někdejších voličů Miloše Zemana. A ti se k němu vrátí, případně nepůjdou volit vůbec. Do hlavy ovšem nikomu nevidím - vím jen, že lidé se rozhodují různě, a ne vždy podle toho, co jiní považují za “racionální”.

Ještě k vašim voličům: pro volbu Jiřího Drahoše bylo podle výzkumu přesvědčeno jen 55 procent rozhodnutých. Jak by mohl Jiří Drahoš i zbytek přesvědčit, že je lepším kandidátem?

Opravdu nevím. Sám je oslovuji, seč mi síly stačí.

 Možná by se to dalo hledat v tom, co voliči hledali u vás. Víte, co by to mohlo být?

Jako jediný jsem v debatách prosazoval - i když se mě na to kupodivu nikdo neptal - sociální témata. Přinejmenším jsem podával zprávu, že o svízelích lidí žijících na Ústecku, Karlovarsku, Chomutovsku, Šumpersku a leckde jinde vím a mám nějaké představy, jak je řešit. Jestli tato témata může pan profesor Drahoš nastolit v několika posledních dnech kampaně a nepůsobit přitom nedůvěryhodně, to ale posoudit nedokážu. Má však to, v čem vyniká: životní dráhu špičkového vědce, důstojný vzhled a nabídku uklidnění zjevně příliš rozbouřených politických vod. Je-li poptávka po “klidu” značná, vyhraje.

Může pomoct vaše osobní účast při kontaktní kampani v Brně, kam jedete společně s Jiřím Drahošem tuto neděli?

Pan profesor tak usoudil, proto mě pozval. Nejen do Brna, ale i do Ostravy a do Prahy. Mám i nabídku z Loun a odjinud. Jestli má účast bude efektivní pro zisk hlasů, které by pro Jiřího Drahoše jinak odevzdány nebyly, to také nevím. Ale pokud pomůže v rozhodování aspoň někomu a současně nikoho neodradí, stojí mi ta akce za to. O výsledku opravdu mohou rozhodnout i jednotlivé hlasy.

 Co konkrétně je na programu?

Očekávám, že o scénáři bude mít konkrétní představu tým pana profesora. Rád bych se pokusil poukázat na skutečnost, že i někdejší soupeři se mohou v zájmu hodnot, které sdílejí, pro rozhodující střetnutí spojit. A hodnot, které s Jiřím Drahošem sdílím, opravdu není málo.

 Budete ještě ve finále kampaně měnit a korigovat váš přístup?

Moje kampaň se už odehrála, teď je to kampaň pana profesora. Můj přístup k ní a moje přání, aby uspěla, se měnit nebude.

 Co podle vás nakonec rozhodne?

Jsme jako společnost opravdu rozdělení. Jsou úspěchy, o které lze opírat naši společnou naději i v marginalizovaných regionech. Ale pořád jich je zoufale málo, zatímco zklamání přerůstajícího v hněv neubývá. Třeba penále z dluhu přerůstá původní dluh i o tisíc procent, je nesplatitelné; odsouvá lidi do šedé ekonomiky. A nejde zdaleka jen o peníze, ale snad ještě víc o pocit prohry a absenci respektu. Příčin je mnoho, ale slévají se do vzdoru, který se pak uskutečňuje ve volbách…  Od příštího prezidenta si budu přát, aby tuhle mokvající ránu začal léčit. Miloš Zeman ji nehojí, Jiří Drahoš má šanci to aspoň zkusit - i proto ho budu volit. Rozhodne to, jak je zklamání mnoha lidí z politického vývoje po listopadu veliké. Pokud je byť jen mírně nadpoloviční, máme tu problém nejen s obsazením funkce prezidenta. A budeme jej mít, i když Miloš Zeman těsně prohraje.  Máme totiž velký problém sami se sebou. A příliš dlouho jsme nad ním zavírali oči.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].