Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hollan jel načerno, ale před revizory neutíkal. Anonym lhal

Brněnskou kauzu náměstka pro dopravu popisují média jako od očitého svědka

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Už týden se v Brně řeší prohřešek náměstka pro dopravu Matěje Hollana (Žít Brno). Místní noviny přinesly zprávu, že Hollana chytili minulý týden v noci revizoři bez jízdenky. Zpráva o jízdě načerno a honičce politika s policisty pronikla z brněnského tisku i do Blesku a do zpravodajství televize Nova. A v opozičních řadách města politici začali uvažovat o tom, zda náměstek primátora, který utíká policii nočními ulicemi, může zůstat ve své funkci. „Lístek jsem označený neměl, ale není pravda, že jsem utíkal,“ říká Hollan od minulého týdne.

Svědectví o tom, zda Hollan utíkal, nebo neutíkal, a zda jej dohnali až strážníci, přitom zpočátku novinám nepodávali ani revizoři.  „Té záležitosti jsme si v tisku samozřejmě všimli, ale jsme vázáni mlčenlivostí a zákonem o ochraně osobních údajů, nemůžeme podávat komentáře ke konkrétním cestujícím,“ vysvětluje mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Poté, co Hollan mluvčí dopravního podniku poslal textovou zprávu, že dává souhlas, aby revizoři popsali noční kontrolu, v níž figuruje, však svolil vedoucí oddělení přepravní kontroly DPMB Luděk Janský, že se k akci vyjádří. „Cestující bez platného jízdního dokladu, kontrolovaný revizory podle našich záznamů minulý týden ve čtvrtek ve 2 hodiny a 6 minut po půlnoci ve spoji z Komenského náměstí, před revizory neutíkal a přítomní strážníci ani policisté ho nehonili,“ říká Janský o Hollanovi, jehož jméno nadále kvůli zákonu o ochraně osobních údajů nechce vyslovit.

Autobus při noční akci Revizor zastaví mezi zastávkami v místě předem domluveném s revizory a strážníky, kteří je doprovázejí - včetně policistů připravených za autobusem v autě na případný zásah. Takový celonoční zátah dělá brněnský dopravní podnik čtyřikrát ročně a nejde v něm o represi, ale o výchovu pasažérů – lidé cestující načerno si na místě mohou vybrat, že místo pokuty (800 Kč) si raději do pěti pracovních dní koupí nejméně čtvrtletní kupon (1370 Kč, studenti 685 Kč). Až pokud to nesplní, bude jim účtována pokuta.

Revizoři se strážníky při technické zastávce nastoupí a spoj pokračuje dál. „V tomto případě ale cestující při zastavení vozu vyšel ze dveří, při chůzi minul revizory a zastavil se venku u autobusu. Až tam se legitimoval, dostal doklad o kontrole a byla mu vysvětlena podstata kontrolní akce, tedy že je spojena s amnestií. Neodporoval, komunikace s revizory byla spíš úsporná.“

Hollan říká, že u sebe jízdenku měl – dlouhý bloček určený pro čtyřiadvacet cvaknutí s 19 zaplněnými políčky další den zveřejnil na Facebooku -  ale že si ji za tu chvilku nestihl označit. Autobus jede mezi zastávkami minutu a přibližně v půli cesty už do něj přišli revizoři. Podle jeho verze šel z rozhovoru pro časopis Maxim o unikátnosti brněnských nočních rozjezdů a byl v hospodě na pár pivech.

Když nastoupil do autobusu, zjistil prý, že nemá v kapse klíče od domu, takže mu otevření dveří chvíli po začátku cesty přišlo vhod – šel klíče hledat. „Do hlavy cestujícím nevidíme, faktem je, že tento cestující z autobusu vystoupil, a jaký pro to měl důvod, to není naše starost. Choval se spíš jako někdo, kdo zmatkuje, tak se protřelí černí pasažéři nechovají. Ti už mají svoje finty, nasadí kamennou tvář, každý je v tu chvíli najednou právník a zavalí nás argumenty, že se chováme nezákonně, ale tohle rozhodně nebyl ten případ. Ani nepoukazoval na svou funkci, ani neutíkal,“ říká šéf brněnských revizorů.

Nad Hollanovým zdůvodněním, že od nastoupení do vozu uběhla jen malá chvíle a on si jízdenku nestihl cvaknout, ale kroutí hlavou. „Tohle nebereme. Cestující je povinen mít jízdenku připravenu a označit ji ihned po nástupu. Jiná věc je, když jde například o paní, která má v jedné ruce dítě, v druhé tašku s nákupem, to nějaký okamžik trvá, než dítě usadí a tašku položí, ale tohle nebyl ten případ,“ říká Luděk Janský.

Zpráva v brněnské MF DNES a v Deníku o tom, že Hollan před policisty prchal, pocházela z totožného e-mailu, který pisatel poslal více redakcím. A jak se ukázalo, šlo o anonym - na zpětný e-mail už nereagoval. Pisatele, který se podepsal jako „čtenář Martin“, se ani jedné redakci podle jejich sdělení nepodařilo kontaktovat. V článcích o něm nicméně mluví jako o očitém svědkovi, který jim situaci popsal.

„Představa, jak mě po ulici honí policie, je absurdní. Pravdu ty články měly v tom, že jsem skutečně neměl označenou jízdenku a vyšel jsem ze dveří autobusu, za to se omlouvám,“ říká Hollan, „příště už si budu cvakat hned, jak nastoupím. Ale až za tři měsíce, právě jsem si byl koupit čtvrtletní kupon.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].