Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hilšer: Ať Zeman jednu debatu věnuje kandidátům, kteří nepostoupili

Rozhovor o druhém kole voleb a pomoci Jiřímu Drahošovi

Marek Hilšer • Autor: Milan Jaroš
Marek Hilšer • Autor: Milan Jaroš

„Zůstat doma není řešení. Určitě se k volbám ještě vyjádřím a požádám spoluobčany, aby k volbám šli - s tím, že jejich kompromisní volbu alespoň trochu vyvážím svou budoucí aktivitou,“ říká před druhým kolem prezidentských voleb Marek Hilšer - jeden z kandidátů, u nichž se diskutuje o tom, kolik jeho voličů zůstaneme doma a kolik jich podpoří Jiřího Drahoše.

Po prvním kole se mluvilo o tom, že váš tým a tým Michala Horáčka pomůžou před druhým kolem týmu Jiřího Drahoše. Pomáháte?

Asi dva nebo tři lidé pomáhají, i když teď nevím přesně, co dělají. Měl jsem v týmu nějakých sedm lidí, dobrovolníků, všichni jsou zaměstnaní. Ti, kdo mají čas, především studenti, jsou v té obrovské zátěži před druhým kolem k dispozici Jiřímu Drahošovi.

Kolikrát jste se sešli s Jiřím Drahošem?

Zatím jsme se po prvním kole nesešli. Navštívil jsem ho pouze v jeho volebním štábu po vyhlášení výsledků a symbolicky mu předal srdce na Hrad, když už ho tam nemohu donést já s mojí ženou.

Pomáháte Jiřímu Drahošovi nějak i vy osobně - na sítích či v terénu?

Komunikujeme spolu, já se vyskytnu na některých jeho akcích. V neděli by to měly být koncerty v Brně a Ostravě, v pondělí v Praze, budu na nich. Příští týden mě asi čeká Beroun, Louny, Plzeň - to jsou akce, kde pan Drahoš sice nebude, ale pořadatelé si přáli, abych tam přijel.

Marek Hilšer s manželkou Monikou • Autor: Milan Jaroš
Marek Hilšer s manželkou Monikou • Autor: Milan Jaroš

A už jste někde v terénu mezi lidmi byl?

Ještě ne, teprve se vše připravuje a organizuje. Zatím s voliči komunikuji na sítích, snažím se, aby volba dobře dopadla. Na Facebooku teď máme takový obrázek: bicykl, který má jen přední kolo s nápisem „první kolo nestačí“. Chci lidi požádat, aby přišli volit i ve druhém kole, přestože tam třeba nejsou jejich favoriti. Také jsem se vyjádřil k inzerátům, které říkají „Stop migrantům – stop Drahošovi – tato země je naše“ - napsal jsem, že špinící kampaň jde hluboce pod úroveň slušné politiky.

Ještě něco vás zaujalo na probíhající kampani?

Přiznám se, že teď chodím do práce a nemám tolik času. Ale zaujalo mě lavírování Miloše Zemana kolem televizních debat. Nejdříve říkal, že s ostatními kandidáty debatovat nebude, teď chce najednou debaty hned čtyři. Pan Drahoš má program, proč by si ho měl nechat narušovat najednou hned čtyřmi debatami a přistupovat na vrtochy Miloše Zemana? Drahocenný čas může věnovat na přímou komunikaci s voliči.  Ale bylo by zajímavé, kdyby Miloš Zeman, když se nebojí, jak říká, jednu z debat věnoval nám, kandidátům, kteří nepostoupili. Dohromady jsme spolu s Pavlem Fischerem a Michalem Horáčkem získali skoro třicet procent hlasů, jsme relevantní; mohl by přijít i Mirek Topolánek. Zatím jsme neměli šanci se s Milošem Zemanem utkat - já bych to uvítal a občané jistě také.

Už máte na tenhle nápad od Miloše Zemana odpověď?

Ještě jsme ho o to nepožádali, je to čerstvá myšlenka, která běhá na sociálních sítích. Třeba by se toho mohla chopit nějaká televize, bylo by to zajímavější, než aby tam Miloš Zeman seděl proti prázdnému křeslu. Když tak vehementně žádá debaty a  když se nebojí, mohl by debatovat s námi o budoucnosti země.

Jaký tipujete výsledek?

Nechme se překvapit. Ale kdyby to dopadlo 50,5% pro pana Drahoše, bylo by to pro naši zemi mnohem lepší.

Kolik procent vašich voličů zůstane doma? A kolik z nich dá hlas Jiřímu Drahošovi a kolik Miloši Zemanovi? A plánujete ještě nějakou výzvu v předvečer?

Nemám v oblibě spekulace. Doneslo se ale ke mně, že někteří lidé nepůjdou k volbám, protože chtěli volit mě a zbylí dva kandidáti nejsou pro ně alternativou. Říkám na to, že dvoukolový systém je už takový: v prvním kole volíme pro něco a ve druhém třeba se skřípěním zubů proti něčemu. Zůstat doma ale není řešení. Určitě se k volbám ještě vyjádřím a požádám spoluobčany, aby k volbám šli - s tím, že jejich kompromisní volbu aspoň trochu vyvážím svou budoucí aktivitou.

Už jste se tedy rozhodl, jak naložíte s těmi téměř devíti procenty voličské důvěry, které vám vynesly páté místo?

Zatím ne, nechci to teď řešit a hovořit o tom před druhým kolem voleb. Teď se soustřeďme na volby, na to, aby měl Jiří Drahoš dostatečnou podporu. Co bude se mnou, se uvidí až po volbách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].