Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hasiči místo dalajlámy

Šéf českých hasičů měl znemožnit vystoupení tibetského duchovního vůdce na Hradčanském náměstí

Dalajlama a Daniel Herman v Praze • Autor: Matěj Stránský
Dalajlama a Daniel Herman v Praze • Autor: Matěj Stránský

Podle informací Respektu měl Hrad od začátku velký zájem, aby se na Hradčanském náměstí neobjevil duchovní vůdce Tibetu dalajláma. Ve věci se původně Hrad přímo nechtěl angažovat, roli zlého muže měl sehrát šéf českých hasičů generálmajor Drahoslav Ryba. Ten byl požádán, aby zajistil zábor náměstí, s čímž měl Ryba souhlasit. Ryba chtěl na místě v pondělí uskutečnit narychlo cvičení hasičů.

Než to však učinil, informoval o věci svého nadřízeného, ministra vnitra Milana Chovance. Podle zdrojů Respektu s tím Chovanec nesouhlasil a svému podřízenému z ministerstva řekl, že jestli na tom trvá, měl by rezignovat. Chovanec argumentoval, že nelze bránit svobodě slova, zároveň se zřejmě chtěl vyhnout i kritice veřejnosti.

Ryba nakonec skutečně ustoupil. Aby před Hradem mohl své „ne“ obhájit, nechal si vypracovat právní stanovisko, že zábor není možný. Že byl o věc z hradní kanceláře požádán, Ryba v rozhovoru s Respektem nepopřel, věc ale nechtěl blíže vysvětlovat. „To se musíte zeptat na Hradě, o tom se já nemůžu bavit,“ řekl a poté hovor ukončil.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček odmítá, že by takový požadavek zazněl přímo od prezidenta. „O žádném cvičení mi není nic známo,“ řekl, „pan prezident nic takového neřešil. Pokud vás zajímá stanovisko kanceláře, obraťte se na pana kancléře.“ Prezidentův kancléř Vratislav Mynář na otázku nezaslal odpověď.

Návštěvu dalajlámy pořadatelům nakonec na poslední chvíli znemožnila Správa Pražského hradu. „Po projednání všemi bezpečnostními složkami kanceláře prezidenta republiky a bezpečnostními složkami nemůžeme vydat souhlasné stanovisko,“ znělo krátké zdůvodnění. Dalajláma vystoupil, ale o kus dál, na dvoře jedné z budov Národní galerie (umožnil to její ředitel).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].