Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hašek se stává pomocníkem dezinformační kampaně

Konspirátory podporuje víc než jen tím, že sdílí jejich texty

Michal Hašek • Autor: Matěj Stránský
Michal Hašek • Autor: Matěj Stránský

V české politice lze sledovat znepokojivý trend. Řada politických lídrů evidentně považuje antisystémové konspirační weby za důvěryhodný zdroj informací. Mezi obvyklé šiřitele zdrojů z dezinformačních webů patří například poslanci za ČSSD Jaroslav  Foldyna a Stanislav Huml, senátor ČSSD Zdeněk Škromach, poslanec Tomio Okamura, senátor Severočechů Jaroslav Doubrava, poslankyně ANO Jana Lorencová, poslanec KSČM Zdeněk Ondráček nebo prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jedním z řady českých politiků, kteří se zapletli do smyčky konspiračních teorií, se teď definitivně stal i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Podívejme se krok po kroku na jeho dosavadní zářezy. V prosinci roku na svém facebookovém profilu propagoval článek konspiračního webu Aeronet, který pravidelně pomáhá šířit prokremelské narativy mezi českými čtenáři a aktivně pracuje na utajení své vlastnické struktury.

Jeho rozhodnutí sdílet rozhovor s údajným zaměstnancem české mediální agentury, podle kterého američtí mediální poradci organizovali nejen povstání na Ukrajině, ale také kampaň proti prezidentu Zemanovi, v té době působilo spíše jako úsměvná nedbalost a snaha podpořit své názory. Nebyl ostatně sám, totožný text se objevil na facebookové zdi Zdeňka Škromacha. O nedůvěryhodnosti a netransparentnosti webu se navíc tehdy ještě tak často veřejně nemluvilo.

Když ale potom v květnu Hašek uctil památku vojáků padlých za 2. světové války po boku nacionalistického ruského motorkářského gangu Noční vlci, do smíchu už bylo málokomu. Jeho členové patří mezi nejzanícenější podporovatele Vladimira Putina, oslavují ruskou anexi Krymu a jejich lídr Alexandr Zaldostanov je na sankčním seznamu Evropské unie a USA.

Poté, co po hejtmanovi vyžadoval vysvětlení moderátor České televize Lukáš Dolanský, přispěchal Michalu Haškovi na pomoc nejen Aeronet, který mu na svých stránkách vyjádřil podporu a Dolanského přirovnal ke „kádrovákovi amerického ministerstva financí“, ale také Parlamentní listy.  Ty záhy publikovaly mediální zhodnocení rozhovoru.  V něm sice kromě rozsáhlé kritiky ze strany ředitele Asociace komunikačních agentur Jiřího Mikeše nebo Petra Žantovského najdeme i opačný pohled novináře Karla Hvížďaly,  titulek však vyznívá jasně: „To jsem ještě neviděl. Žádná žurnalistika, ale chování estébáka! Na objednávku. Uznávaní mediální experti se zhrozili nad výkonem moderátora ČT při rozhovoru s Haškem.“

Jak se Haškovi podařilo získat editory Parlamentních listů na svou stranu? Podle zpravodajského serveru idnes.cz zejména za pomoci finančních prostředků Jihomoravského kraje, který za publikaci pozitivních článků o Haškovi dlouhodobě a dobře platil společnosti JT Media.  Podle MF DNES není jasné, jak JT Media publikování v Parlamentních listech zajišťovala, nicméně její jednatel Jan Tvrdoň se spolu s bývalým mluvčím Václava Klause Petrem Hájkem podílel na založení Protiproudu, jednoho z nejhrubějších dezinformačních webů fungujících na české scéně.

Přestože novinářské praktiky redaktorů Parlamentních listů, Protiproudu i Aeronetu jsou přinejmenším na pováženou, jejich čtenářská základna je rozsáhlá a jejich dopad na veřejné mínění není zanedbatelný. Právě zjevný nedostatek žurnalistické etiky z nich dělá ideální prostředky pro manipulaci - ať už za pomoci přímých dezinformací, neobjektivních článků, konspiračních teorií nebo vulgarit. Praktiky i zaměření zmíněných webů navíc přesně zapadají do dezinformační kampaně, která usiluje o podrývání nejen našeho členství v organizacích jako EU či NATO, ale i celého liberálně-demokratického systému.

Od prvotního podílu na šíření jednotlivé dezinformace a následné propagace prokremelských postojů se tak nyní Michal Hašek zařazuje mezi politiky-dezinformátory, kteří se díky svému postavení a vlivu stávají nepostradatelnými pomocníky dezinformační kampaně v Česku.  Souhra v dezinformačním ekosystému totiž funguje na principu symbiózy: politici s prokázanou schopností veřejně lhát (například prezident Zeman či právě hejtman Hašek) se rádi zpovídají prokazatelně manipulativním kvazimédiím, u kterých jim nehrozí nepříjemné otázky.

Hejtman navíc platí za PR články spoluzakladateli Protiproudu, který je součástí chobotnice okolo provozovatele Parlamentních listů - čímž české konspirátory podporuje víc než jen tím, že sdílí jejich texty. Už čtvrtina Čechů jim věří víc než tradičním médiím. Ještě několik vysokých politiků jednajících jako Hašek nebo Zeman a české konspirační weby  se stanou uznávaným zdrojem informací pro další desetitisíce občanů.

Jakub Janda je vedoucím programu Kremlin Watch a zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty. Veronika Víchová je spolupracovnicí programu Kremlin Watch

Text o spojení hejtmana Haška a Parlamentních listů najdete v další vydání tištěného Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].