Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hamáčkův poradce: Vraždu Jána Kuciaka jsme vyšetřovali s plným nasazením

Rozhovor s bývalým slovenským policejním prezidentem Tiborem Gašparem

Tibor Gašpar ještě jako policejní prezident na tiskové konference k vraždě Jána Kuciaka; únor 2018  • Autor: Profimedia, TEMP Petit Press
Tibor Gašpar ještě jako policejní prezident na tiskové konference k vraždě Jána Kuciaka; únor 2018 • Autor: Profimedia, TEMP Petit Press

Ministr vnitra Jan Hamáček si jako jednoho ze svých poradců vybral bývalého slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara. Jde o kontroverzní krok, Gašpar musel na Slovensku z čela policie odejít po protestech veřejnosti, že se pod jeho vedením nebude dostatečně vyšetřovat vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. V rozhovoru pro Respekt Gašpar poprvé podrobněji popsal, co bude pro Hamáčka dělat a jak se k němu vlastně dostal. V těchto dnech zároveň uplynul půlrok od Kuciakovy vraždy, jejíž pachatelé nebyli stále dopadeni. „Jsou to zavádějící tvrzení slovenské opozice, respektive některých antivládních médií,“ odpovídá Gašpar na kritiku ohledně vyšetřování v mailovém rozhovoru. Klasické interview odmítl, souhlasil jen s písemnými odpověďmi.

 Jak přesně se zrodila vaše spolupráce? Co po vás ministr Hamáček bude chtít?

Se současným  ministrem jsem se v minulosti několikrát sešel. Věnoval se dlouhodobě problematice bezpečnosti a já jsem s ním konzultoval odborné otázky například v oblasti boje proti terorismu. Věděli jsme o sobě, měli jsme na sebe telefonický kontakt. Znám dobře fungování české policie, zároveň mám výhodu odstupu, což mi umožňuje připravit odborné oponentury k materiálům pro ministra. Jan Hamáček mě nejprve telefonicky kontaktoval a požádal mě o osobní schůzku, následně jsme se potkali v červnu na Slovensku a nezávazně jsme se bavili o možných způsobech spolupráce. Další setkání bylo na ministerstvu v Praze, několik dní poté, co byl ustaven do funkce. Tam jsme dohodli definitivní podobu spolupráce. Z hlediska formy pracovního vztahu jde o dohodu o vykonání činnosti.

Hamáček řekl, že od vás bude očekávat odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie. Co přesně to znamená?

Půjde například o odborná stanoviska k legislativním návrhům změn zákonů, které můžou mít dopad na činnost policie, k návrhům na organizační, respektive systemizační změny v policii - nebo o plánování dokumentů a hodnotících zpráv z oblasti bezpečnosti.

 Už vám zadal nějaký úkol? Radil jste mu s něčím?

Ano, posuzoval jsem materiál týkající se platových podmínek policistů a hasičů, který jsem též konzultoval s vedením české policie.

Budete se podílet na výběru nového policejního prezidenta v Česku?

Mojí úlohou není personální práce v české policii. Nemám rozhodovací pravomoci. Poskytuji odborná stanoviska, která může ministr zohlednit, anebo ne.

Sjezd ČSSD v Hradci Králové. 18.2.2017 • Autor: Milan Bureš
Sjezd ČSSD v Hradci Králové. 18.2.2017 • Autor: Milan Bureš

 Jaká je odměna za vaši práci?

Moje odměna nepřesáhne deset tisíc korun za měsíc a bude se odvíjet od vykázaných hodin.

Jak konzultace probíhají? Vídáte se v Praze, zadává vám práci ministr emailem?

Naše spolupráce probíhá osobně při setkáních na ministerstvu v Praze, případně prostřednictvím dalších pracovníků českého ministerstva vnitra. Jsem v kontaktu také s vedením české policie a byl jsem na pracovním jednání na Prezidiu policie ČR. Komunikujeme ale i mailem a telefonicky.

Radíte ještě někomu dalšímu v Česku?

Ne.

Na Slovensku jste musel odejít z funkce po protestech veřejnosti, že pod vaším vedením se nedostatečně vyšetřuje vražda novináře Jána Kuciaka. Byl jste obviňován, že jste brzdou vyšetřování kvůli sepětí s politiky. Jak se na tyto výhrady díváte zpětně?

Tvrzení uvedená ve vaší otázce jsou nepravdivá; jsou to zavádějící tvrzení slovenské opozice, respektive některých antivládních médií. Vražda novináře Kuciaka se vyšetřuje s maximálním počtem sil a prostředků od chvíle, kdy se stala. Tak rozsáhlé vyšetřování v historii slovenské policie ještě nebylo. Děje se i za účasti zahraničních expertů a pod dozorem úřadu zvláštní prokuratury. Odmítám také jakékoliv spojování mé osoby s politikou. Vždy jsem byl policista-profesionál a ve vysoké policejní funkci jsem pracoval pro vícero ministrů z různých stran. Žádným způsobem jsem neporušil služební zákon - a moje odvolání se podle platného služebního zákona mohlo uskutečnit jen „bez uvedení důvodů“. Pod mým šestiletým vedením slovenské policie jsme dosáhli nejlepší výsledky v historii - v boji s kriminalitou, dopravní nehodovostí, nelegální migrací i organizovaným zločinem.

Proč se pod vaším vedením na Slovensku nevyšetřovala korupce ve vysokých politických patrech?

Vaše otázka je opět subjektivní. Kdo má zájem, může se na webu seznámit s objektivními výsledky trestně-právní části boje proti korupci, kterou má vykonávat policie. Jako policejní prezident podle slovenského trestního řádu nemůžu vstupovat do vyšetřování ani ho řídit, či vydávat pokyny. Řídit a úkolovat policejní vyšetřovatele má podle zákona jen prokurátor. Pod mým vedením nicméně byly vytvořeny všechny institucionální, materiálně-technické i personální podmínky boje proti korupci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].