Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hamáček prosadil  do čela rozvědky Marka Šimandla, muže prověrek

Zpravodajská komunita to přijímá s určitými rozpaky a bere to trochu jako hádanku

Tajné služby; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com
Tajné služby; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com

Podle důvěryhodných a zasvěcených zdrojů je rozhodnuto o novém šéfovi tuzemské rozvědky (ÚZSI). Ministr vnitra Jan Hamáček prosadil do funkce Marka Šimandla, dosavadního náměstka Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Tedy muže, který je členem vedení úřadu chránícího tuzemský kyberprostor. Čeká se jen na schválení vládou a představení Šimandla poslanecké komisi pro kontrolu rozvědky. Vláda by mohla Šimandla potvrdit do funkce už tento týden. (Což se ve středu ráno, po vydání tohoto textu skutečně stalo.)

Je tu ale několik problémů. Šéfem rozvědky je stále Jiří Šašek. Je sice postaven mimo službu, nicméně ředitelem pořád je. Podle informací Respektu však generál Šašek akceptoval přání ministra Hamáčka a v nejbližší době rezignuje. Což je trochu záhada, protože chtěl údajně počkat s rezignací na skončení vyšetřování údajných ekonomických nesrovnalostí v rozvědce. Hodnota prověřované sumy má dosahovat tři čtvrtě miliardy korun a Jiří Šašek chtěl odstoupit, až vyšetřování prokáže jeho nevinu. Vyšetřování neskončilo, přesto generál Šašek končí. Vysvětlení neznáme, je vedeno v režimu tajný.

Marek Šimandl je ve zpravodajské komunitě poměrně neznámou osobou. S rozvědnou činností nemá zkušenosti. Léta pracoval v Národním bezpečnostním úřadu, který má na starosti bezpečnostní prověrky – osob, firem i elektronického prostoru. Před pár lety – když byl prezidentem Miloš Zeman – dostal nabídku pracovat na Hradě, ale odmítl ji. Část zasvěcenců se domnívá, že má přesto na Hradě dobrou pověst, další znalci tvrdí, že nikoli. V každém případě jej nemá ráda Marie Benešová, na kterou Miloš Zeman v bezpečnostní oblasti dá. Šimandl se kdysi postaral o ukončení kariéry syna Marie Benešové na NBÚ – tvrdí právnička.

Jak daleko či blízko má Marek Šimandl k Andreji Babišovi, není příliš známo. V každém případě je jisté, že Babiš má velký zájem, aby bylo vyšetřování na rozvědce co nejhlubší a nejširší. Je přesvědčen, že minulé vedení rozvědky stálo za zahájením jeho stíhání i za známým účtem Šuman, který zveřejnil loni několik nahrávek, měly Andreje Babiše kompromitovat. Pokud premiér Babiš souhlasí se jmenováním Marka Šimandla, lze dovozovat i na nějakou zákulisní dohodu.

Nechme ale spekulací. Podstatné je, že Marek Šimandl je do funkce jmenován překvapivě a překotně. Zpravodajská komunita to přijímá s určitými rozpaky a bere to trochu jako hádanku. Jistý si není ani pan Patizon. Jasné je jen to, že velmi brzké jmenování Šimandla potvrzuje off record několik velmi důvěryhodných zdrojů. Na druhou stranu – Andrej Babiš mění velmi často svá rozhodnutí na poslední chvíli a může ještě jmenování Šimandla zablokovat.

Uvidíme brzy, jak to dopadne.  Politici by si každopádně měli uvědomit, že rozvědka tu není kvůli jejich kariérním zájmům, ale že je ofenzivní zpravodajskou službou pracující pro občany této země. Otázka je, zda toto doporučení Respektu poslechnou. Marek Šimandl bude uveden do funkce v pátek 14. září.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].