Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Foldyna chce, aby všichni věděli, že se umí prát

Místopředseda ČSSD porušuje tabu, že fyzické násilí do politiky ani v náznacích nepatří

Ruský klub Noční vlci přijel na Olšanské hřbitovy - motorkáře i jejich příznivce podpořil místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna • Autor: ČTK
Ruský klub Noční vlci přijel na Olšanské hřbitovy - motorkáře i jejich příznivce podpořil místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna • Autor: ČTK

Politika, jak ji děláme v Evropě, má jednu užitečnou zásadu. Při řešení sporů můžeme své oponenty ironizovat, znevážit nebo na ně zvyšovat hlas. Není to vždy hezké, ale to všechno se dá v demokracii tolerovat. Nikdy by však v politice neměly být přítomné ani náznaky fyzického násilí.

V Česku se tohle dosud ctilo. Při poslechu Tomia Okamury můžeme leccos nepěkného cítit v oblasti žaludku, ale nikdy nemá člověk pocit, že by chtěl Okamura svým názorovým protivníkům fyzicky ublížit. Teď se tohle tabu povážlivě kymácí, a sice zásluhou strany, od níž bychom to stěží čekali - sociální demokracie. Její místopředseda Jaroslav Foldyna fyzické výhrůžky ve svém rejstříku evidentně má a neváhá je využít.

Největším Foldynovým problémem není, že se nechal zachytit na fotce, na kterou se nezapomíná. (Jak známo, jde o snímek, kde Foldyna nasazuje oponentovi - jak říkají boxeři - face off, tedy výhrůžný pohled z bezprostřední, prakticky nulové blízkosti, po němž obvykle následuje násilný střet.) Horší je důvod, proč k fotce vůbec došlo. A sice, že funkcionář ČSSD si demonstrativně oblékl kožený stejnokroj ruského motorkářského gangu Noční vlci a přivítal je jako své milé přátele v Praze.

Přitom Noční vlci reprezentují jednu z nejméně stravitelných tváří současného Ruska: prosluli radikálním nacionalismem, násilím proti oponentům, těžkou homofobií, adorací Stalina. Jde o jeden z neoficiálních symbolů putinovského Ruska a místopředseda ČSSD s ním cítí tak silné emocionální pouto, že se neváhá pustit do střetu s demonstranty, kteří proti Nočním vlkům v Praze protestovali.

Své sympatie s fyzickým násilím pak Foldyna demonstruje ještě způsobem, jakým nahrává na mobil videa se svými politickými statementy, později publikovanými na sociálních sítích. Činí tak v posilovně, bezprostředně po boxerském tréninku, ještě s rukama umotanýma tkaninou, kterou si boxeři berou pod rukavice.

Přitom mohou být jen dva důvody, proč dělá právě tohle. Chce zapůsobit na podobně založené voliče, ale zároveň takové video nevyhnutelně funguje jako výhrůžka všem, kteří by poslanci Foldynovi chtěli odporovat. Z jeho zpocených potetovaných bicepsů a boxerských pěstí má jít zkrátka strach - a také jde. Něco takového jsme tu ve vrcholné politice po listopadu 1989 ještě neměli.

Předseda ČSSD Jan Hamáček požaduje po Foldynovi za podporu Nočních vlků omluvu. Místopřeseda Foldyna ji odmítá. Není divu. V časech, kdy prezidentský úřad funguje jako Putinův trojský kůň, vypadá poplácávání Nočních vlků po zádech jako dělání normální hradní politiky. Navíc se boxeři neomlouvají, a pokud to někdo ve straně i mimo ni nechce chápat, Foldyna mu to pomocí face off vysvětlí.

Teď bychom mohli sáhnout po popcornu a přihlížet, jak se v téhle zápletce zorientují sociálnědemokratičtí voliči. Ale fakticky na zábavu mnoho prostoru nezbývá. Dost možná se totiž rozhoduje o podobě levice v Česku, která má vliv na celou politiku. Omluva - neomluva, Hamáček by měl trvat na tom, že Foldyna přestane s podporou násilnických ruských gangů, ale také se vzkazy z posilovny, které nelze vnímat jinak než jako výhrůžku násilím všem, kterým se adorace Stalina a jiné kousky nelíbí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].