Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Fischer: Zeman upřednostňuje zisky firem před bezpečností země

S nezávislým senátorem o bezpečnostních rizicích a nových technologiích

Pavel Fischer • Autor: Milan Jaroš
Pavel Fischer • Autor: Milan Jaroš

Jedním z těch, kdo podpořili varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před používáním technologií firmy Huawei, byl i předseda bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer. Stejně tak souhlasí s varováním před zpravodajskými a technologickými útoky z Ruska a Číny, které ve své výročí zprávě vydala BIS.

„My jsme už dávno v soupeření, které je skutečně bezpečnostní a strategické. A je jenom dobře, že se o těchto věcech dnes mluví veřejně, protože zítra bychom se mohli probudit v zemi, která už nám nebude moc patřit," řekl již na konci minulého roku někdejší prezidentský kandidát a kritizoval Miloše Zemana, který se firmy Huawei zastal.

České tajné služby mluví o bezpečnostních rizicích spojených s čínskou telekomunikační firmou Huawei, upozorňují na hackerské útoky a vliv cizích mocností. Jak bezpečně se při své komunikaci jako šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost cítíte vy?

Zprávy o tom, že ministerstvo zahraničí a některé z našich úřadů byly pod hackerským útokem a že několik měsíců data odtékala někam jinam, je třeba vnímat pozorně. Co se týká Senátu, tak vůči dění venku jsme chráněni perfektně: na vrátnici stojí policisté, nikdo sem bez pozorování nepronikne. Problém je jinde. Jak jsem zjistil, funguje tu otevřená wi-fi, kterou má někdo pod kontrolou, ale my jako senátoři to nejsme. Systém provozuje nějaká externí firma. Já ji nepoužívám, přijde mi to jako značně problematické. Když vidím kolegy, kteří na téhle wifině jsou, tak to vnímám jako nebezpečné.

Zjišťoval jste, kdo wi-fi provozuje?

Když se zeptáte, co je to za router nebo výbavu, tak zjistíte, že to nikdo neví. Že to obhospodařuje někdo, kdo není ze Senátu. Dál mi to zatím nikdo neupřesnil.

Prezident Zeman řekl, že čínská telekomunikační společnost Huawei nepředstavuje bezpečnostní riziko. A že bezpečnostní služby Česka, které tvrdí opak, ohrožují naše byznysové zájmy v Číně. Jak si jeho slova vysvětlujete?

Nejde jen o Hrad. Jak je možné, že někdo na Úřadu vlády koupil telefony Huawei? To je na odebrání osobního hodnocení nebo sankci. O tom, že ta firma je vadná a že by mohla být riziková, se přece mluví už řadu let. Poprvé o ní kontrarozvědka BIS psala již v roce 2013. Jak je možné, že na Hradě mají desítky nebo stovky telefonů, dokonce s nimi mají propagační smlouvy? Tady je zásadní neschopnost propojovat věci - a pokud bych viděl pravou ruku prezidenta s telefonem Huawei, tak hlásím, že je to bezpečnostní ohrožení státu, ohrožení jeho suverenity.

Jenže právě k tomu dochází. Proč?

Mám pocit, že prezident je negramotný z hlediska nových technologií a naprosto podceňuje, že na dálku můžete dostat pod kontrolu nejen počítač kamaráda, když mu pomáháte s reinstalací programu, ale že můžete dostat pod kontrolu celou zemi. A mám také za to, že si už nedokáže propojit nová ohrožení s robustním ideologickým základem, který je v případě Číny postaven na komunistické straně.

Prezident má k dispozici analýzy tajných služeb, čte jistě veřejné zdroje. Těžko věřit, že by si něco nedokázal propojit.

Tak si to nechce propojit. Nechce to propojit proto, že má okolo sebe tak vlivné hlasy ve prospěch některých firem, to mluvím o PPF, že nakonec dává na vyšší místo její obchodní zisky a zapomíná na bezpečnost celé země. Tohle je problém.

Jaký má vůbec vliv PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na zahraniční politiku Česka?

Za ten rok, co jsem byl v minulosti politickým ředitelem na ministerstvu zahraničí, jsem to neviděl. Ale je fakt, že jsem viděl růst vliv zejména na sociální demokracii, řada politiků této strany začala sloužit ve prospěch česko-čínských obchodních fór a podobně. Dnes se to nicméně týká i pravicových politiků. A to je věc, která už není jen soukromou volbou těch lidí, to už zasahuje celý stát. Ale vraťme se k PPF - v případě Číny jsou jednou z mála licencovaných společností, které tam poskytují spotřebitelské půjčky. Je tedy velmi zranitelná, stačí škrtnutí jednoho pera jednoho soudruha a je po byznysu. Zájem na tom, aby česko-čínské vztahy byly dobré, mají lidé z PPF logicky jednoznačný.

Když jste se dostal do vysoké pozice v Senátu, kontaktoval vás někdo z PPF?

Nekontaktoval. První návštěva, kterou jsem tady měl ze zahraniční ambasády, byl Tchaj-wan. A řekl jsem si, že je to vlastně dobrý symbol. Protože z hlediska investic u nás je to úspěšnější země než celá velká Čína.

Co budete dělat jako předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, aby bylo jasnější, jaký vliv má Čína na některé české politiky a zahraniční politiku?

V Poslanecké sněmovně se mluví o tom, že se zřídí zvláštní skupina, která bude hlídat vliv Ruska a Číny v některých kritických otázkách. Takovou vyšetřovací komisi my nemůžeme zřídit. Na druhou stranu, když se podíváte do prosincového usnesení našeho výboru, jsme zcela explicitní. Říkáme, že je potřeba řídit se tím, co nám říkají bezpečnostní instituce našeho státu - a ty pojmenovávají rizika jasně. A každopádně kolegové senátoři a senátorky mají o tato témata ohromný zájem.

Co konkrétně připravujete?

Celý náš výbor byl na BIS za jejím ředitelem a jeho kolegy, měli jsme celodenní seminář. Je třeba si uvědomit, že problém není jen česko-čínský, hraje se na celém evropském kolbišti. A teď je na nás, abychom si včas uvědomili, že máme spojence, kteří řeší úplně to samé. Nedávný polský apel, aby se v rámci NATO a EU řeklo, kudy dál, je také apelem na nás. Je na čase, abychom si vybudovali zvláštní telekomunikační systém, který nebude záviset na technologiích, které nám bude dávat někdo, kdo stále věří v marxismus-leninismus.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].