Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Favoritkou druhého kola je Čaputová, postoupil s ní Šefčovič

Dá se čekat, že Maroš Šefčovič bude přitvrzovat, dal to znát už před sečtením hlasů

Zuzana Čaputová • Autor: Milan Bureš
Zuzana Čaputová • Autor: Milan Bureš

Dva týdny moratoria, v němž se na Slovensku před volbami nesmí zveřejňovat průzkumy, dávaly dost prostoru pro fantazii. Největší temno panovalo kolem jména druhého postupujícího a ve slovenských komentářích se objevovala obava, že by se Zuzanou Čaputovou mohl postoupit antisystémový proruský dezinformátor Štefan Harabin. To se nestalo a už víme, že Zuzana Čaputová, která získala téměř 40 procent hlasů, se v příštích dvou týdnech utká o křeslo v prezidentské kanceláři s kandidátem vládní strany Smer Marošem Šefčovičem  - ten oslovil 19 procent voličů.

Občanská kandidátka podporovaná stranou Progresivní Slovensko Zuzana Čaputová už při vstupu do volebního štábu řekla slovenským novinářům, že se Šefčovičem by se v druhém kole utkala raději, už proto, že je to kandidát, který „se v zásadě drží faktů“. „To, co mi to signalizuje, je volání po změně,“ řekla Čaputová, když bylo jasné, že postupuje, a poděkovala voličům i v rusínštině, romštině a maďarštině.  V kampani se chystá pokračovat tak, jak ji dělala dosud, dál objíždět  zemi a zkoušet přesvědčit i ty voliče, kterým v prvním kole vypadl jejich kandidát, že by mohli volit ji. „Mojí strategií je upřímnost a autenticita, pravdivě odpovídám na všechny otázky, i na ty nepříjemné nebo citlivé. Nepředpokládám změnu strategie kampaně,“ řekla  Čaputová, „určitě nepřejdu do roviny osobních útoků, to není můj styl.“

Získat nové voliče, i ty, kteří nejsou liberálního smýšlení jako ona, chce na „diagnóze a příčinách stavu společnosti“. Dá se předpokládat, že ve druhém kole Zuzana Čaputová zesílí důraz na vládní stranu Směr, proti jejímuž propojení s mafií a vlivu na policii, která roky kryla podezřelé lidi blízké politice. A za Směr kandiduje Šefčovič.

Rozdíl v podpoře voličů je při vstupu do druhého kola velký: Šefčovič  ztrácí na Čaputovou dvacet procent. Handicap vysoké ztráty se snažil slovně zažehnat hned na první tiskové konferenci ve štábu. „Zítra ráno začínáme nanovo. Máme stejnou startovní čáru,“ zopakoval několikrát.

Jeho tón byl o poznání  bojovnější než doposud v prvním kole. Oba kandidáti jsou proevropští a proalianční a v prvním kole si za to navzájem vyjádřili úctu. Na tiskovce už bylo znát, jakým směrem se chce Šefčovič vydat: zdůrazňoval „zkušenost“ (je diplomat a eurokomisař, Čaputová je v politice nová), sdělil, že „určitě nechce bojovat proti zlu“ (heslo Čaputové bylo „postavme se zlu“) a „nechce dělit lidi na slušné a neslušné“ (protesty proti vládě vedené Smerem se jmenovaly Za slušné Slovensko). A čtyřikrát v krátkém čase vyslovil sousloví „tradiční křesťanské hodnoty“, na nichž podle něj Slovensko stojí a on je přichází hájit. Co přesně to znamená v podání Maroše Šefčoviče, který hned na tiskovce dostal otázku, jak jde jeho zaujetí křesťanskými hodnotami dohromady s členstvím v KSČ  (v 80. Letech vystudoval v Moskvě  MGIMO – Moskevský státního institut mezinárodních vztahů), se ukáže v příštích dvou týdnech. Dá se očekávat, že bude hájit tradiční rodinu – Čaputová vyjádřila názor, než aby byly děti v ústavu, je pro ně lepší nechat je vychovávat lidmi stejného pohlaví.

Šefčovič  je v kampani ve schizofrenní roli: snaží se tvářit, že se stranou Smer nemá nic společného, jejího předsedu Roberta Fica ani nepozval do volebního štábu. Při snaze nepustit před sebe do druhého kola Štefana Harabina se však potřeboval soustředit na tvrdé jádro Smeru, a tak objížděl s Robertem Ficem oslavy MDŽ.

Slovensko už zároveň několik dní ví, že z objednání vraždy novináře Jana Kuciaka je obviněn podnikatel mafiánského typu s dobrými vztahy s Ficovým Smerem, kterého politika roky chránila před zákonem, Marian Kočner.  To dává lepší manévrovací prostor Čaputové – koneckonců její vstup do politiky rámuje příběh boje proti obří skládce v Pezinku, po 14 letech snahy úspěšný, při němž musela čelit i vlivu Kočnera.

Čtvrtina hlasů voličů směřovala k antisystémovým kandidátům – fašistovi Kotlebovi  jich dalo hlas 10 procent  a dezinformátorovi Harabinovi  15 procent. Štefan Harabin na tiskové konferenci dával za pravdu lidem, kteří se domnívají, že není zcela v kontaktu s realitou: ve chvíli, kdy bylo jasné, že vypadává ze hry, sveřepě opakoval: „Já jsem přišel vyhrát.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].