Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Favoritem na křeslo ředitele rozvědky je Marek Šimandl

Odborník na kybernetiku, prošel BIS, dnes je náměstkem Národním úřadu pro kybernetickou bezpečnost

Ilustrační foto • Autor: uzsi.cz
Ilustrační foto • Autor: uzsi.cz

Marka Šimandla veřejnost nezná a jeho jméno není příliš známo ani ve zpravodajské komunitě. Současný ministr vnitra Jan Hamáček, který šéfa rozvědky navrhuje, ani premiér Andrej Babiš, jehož vláda jméno potvrzuje, nechtějí informaci, že by se Šimandl měl stát šéfem ÚZSI, nijak komentovat.

Šéfem rozvědky je totiž stále Jiří Šašek, byť je kvůli vyšetřování možné defraudace a zneužití pravomocí v „jeho“ tajné službě postaven mimo službu. Lidé ze zpravodajské komunity ale tvrdí, že jméno Marka Šimandla je velmi relevantní a že právě on je hlavním favoritem na post šéfa rozvědky. Co nám to přinese?

Marek Šimandl je odborník na kybernetiku, prošel BIS, dnes je náměstkem Národním úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). To je ze dvou důvodů přednost. Na zajištění kybernetické bezpečnosti se budou muset v budoucnu soustředit všechny tři tajné služby. Špionáž a útoky, které souvisejí s elektronickým světem, se stávají stěžejními prostředky nejen tajných služeb, ale také teroristů a dalších zločinců; stávají se klíčem k moci, k vlivu. Že by tajné službě šéfoval někdo, kdo problému rozumí, je dobře.

Za druhé – jeho kariéra není spojena ani zdálky s nějakým politikem, ti kybernetiku dodnes podceňovali a Marek Šimandl byl pro ně tak maximálně potrhlý ajťák. Spíše ho ale vůbec neznali. Není ovšem vyloučeno ani to, že byl Hamáčkovi a Babišovi doporučen jako kandidát, který vlastně fungování rozvědky nerozumí, a bude někým snadno ovladatelný. Což se však také nezdá v tento okamžik pravděpodobné, protože Šimandl má – aspoň u těch několika lidí z tajných služeb , kteří ho znají (a které zná autor textu a taky pan Patizon) – dobrou pověst.

NÚKIB byl donedávna součástí Národního bezpečnostního úřadu, který rozhoduje o prověrkách do řady vlivných státních funkcí i pro významné firmy, které dodávají státu například zbraně nebo elektroniku. Marek Šimandl patřil údajně mezi velmi pečlivé a zásadové úředníky.

Hrad, který nemá dobré vztahy ani s šéfem BIS Michalem Koudelkou, ani s ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem, údajně nemá z návrhu Šimadla radost. Pokud to tak je, znamenalo by to, že v případě jeho jmenování neměl dobré vtahy s žádnou tuzemskou tajnou službou. Což je ale vzhledem k orientaci a výkonům prezidenta Miloše Zemana asi docela dobře. Nicméně pořád jsme jen u relevance – byť v tomto případě velmi vysoké.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].