Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Farský: Okamura a komunisté by se neměli počítat do opozice

S předsedou poslaneckého klubu STAN o sněmovních výborech a o tom, kdo a jak podpoří ANO

Ivan Bartoš a Jan Farský, Český rozhlas, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš
Ivan Bartoš a Jan Farský, Český rozhlas, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš

Poprvé po říjnových volbách jednali u jednoho stolu zástupci všech devíti sněmovních stran. Sešli se na pozvání vítězného hnutí ANO k jednání o výborech. „Tu čtvrteční schůzku se nám možná podařilo vynutit jen proto, že jsme ji navrhli na plénu, veřejně. ANO nechce jednat, tlačí si svoje, opírá se o SPD a komunisty. Budou nás válcovat kdy se jim zamane,“ říká Jan Farský, předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých.

Strany se ve čtvrtek dohodly, kolik členů budou mít jednotlivé sněmovní výbory a která strana jim bude předsedat. Účastnil jste se jednání, jak jste spokojen s výsledkem?

Pokud jde o počet členů ve výborech, je tam vždy určitý zlom. Když jeden člen přibude, získá ho automaticky ANO. V polovině případů ANO ustoupilo, člen navíc bude pro ostatní strany. S touto dohodou jsem spokojen.

Zároveň by podle dohody mělo ANO předsedat sedmi výborům, Demokratický blok (tvořený ODS, lidovci, TOP 09 a Starosty) čtyřem, Piráti, SDP a KSČM dvěma, ČSSD jednomu. S tím jste také spokojen?

Ne, Demokratický blok měl mít pět předsedů, nabídli nám jen čtyři, pátého dali komunistům. Komunisté se 7,76 procenty voličských hlasů mají dva předsedy, ČSSD se skoro stejným výsledkem 7,27 procenta má jen jednoho. Řeči o poměrném zastoupení v čele výborů jsou prázdné. Kdyby se vedla jednání, je si co povídat, ale nevedla se, zástupci ANO se scházet nechtěli.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek komentoval fakt, že předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl zvolen hlasy ANO, SPD, komunistů a Pirátů, slovy: „To ukázalo, které politické frakce jsou nakloněné tomu, aby vládla poměrně neomezenou dobu menšinová vláda Andreje Babiše bez důvěry.“ Vidíte to taky tak?

Nerad komentuji výroky jiných. Ale i na jednání o výborech bylo znovu vidět, že ANO, komunisté a SPD si rozumí a vychází si vstříc.

A Piráti si s nimi také rozumí?

To si nemyslím, tenhle názor nesdílím. Nechápu sice, proč dávali hlasy Vondráčkovi, když je nepotřeboval, ale nestrkal bych je do téhle koalice.

Jednali jste také o konkrétních lidech, kteří výbory povedou?

Jediná personální věc, kterou jsme otevřeli, byla, zda je rozumné, aby bezpečnostní výbor vedl zástupce SPD Radek Koten. ANO i SPD nám odpověděli, že přes to vlak nejede a bude to tak. Mají sto poslanců, ostatní je nepřehlasují.

Rozumíte tomu, proč prosazují člověka, který je na Facebooku členem skupin požadujících vystoupení Česka z EU a NATO, a sdílí články z dezinformačních webů?

Tomu se nedá rozumět. Zeptejte se zástupců ANO a SPD, ti uzavřeli dohodu na jméno.

Říkáte, že o lidech, kteří povedou výbory, jste nejednali. V médiích už se ale jména objevila, například v čele zemědělského výboru má být Jaroslav Faltýnek (ANO), hospodářský výbor má vést Radim Fiala (SPD), rozpočtový komunistka Miloslava Vostrá, výbor pro veřejnou správu Pirát Ivan Bartoš, zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD), školský Václav Klaus mladší.

Tahle jména jsem slyšel také, ale my jsme o nich nejednali. Konkrétně jsme mluvili jen o Radku Kotenovi, připadá mi hodně za čarou, ptal jsem se, jestli by to nechtěli přehodnotit. Reakce ANO a SPD ale byla jednoznačně odmítavá – není ani milimetr prostoru pro jednání.

Andrej Babiš se nechal slyšet, že pokud nevyjdou jeho pokusy o vládu, „v říjnu můžou být předčasné volby společně s komunálem a ještě ušetříme…“

Kdyby zrušil všechny volby, ušetřilo by se nejvíc.

Co bude dál? Na Mikuláše má být Adrej Babiš jmenován premiérem, prý už má kompletní seznam své „vlády odborníků“. 

To se spíš chci ptát já vás, možná se s vámi politici ANO baví víc než s námi. Opakovaně jsme se dožadovali schůzek s ANO, marně. Tu čtvrteční se nám možná podařilo vynutit jen proto, že jsme ji navrhli na plénu, veřejně. ANO nechce jednat, tlačí si svoje, opírá se o SPD a komunisty. Budou nás válcovat kdy se jim zamane.

Server Huffingtonpost mimochodem napsal, že novou vládu v Česku tvoří miliardář, neonacista a komunista. To zní dost depresivně.

Tak dopadly volby, voliči rozdali karty a my s nimi musíme hrát. Nejvíc se ukáže na sněmovních kontrolních komisích, pro kontrolu Bezpečnostní informační služby, kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů či kontrolu odposlechu a sledování osob. Ty jsou zásadní. Připadá mi logické, že většinu a předsedu by v nich měla mít opozice. A když ne, bude deprese opravdu namístě.

Jenže kdo je opozice?

Na to jsem se ve čtvrtek taky ptal. Jsou schopni tvrdit, že jediná koaliční strana je ANO a opozice je i SPD a komunisté. Může se stát, že tu bude vládnout zamlčená, nevyřčená koalice. Mimo jiné proto, že ani části lidí v ANO se podpora okamurovců a komunistů nelíbí.

Zároveň to může být taktika, jak obsadit výbory a komise, o kterých jste mluvil.

Ano, mohou tvrdit, že i SPD a komunisté jsou opozice, a tak získat většinu. Ptal jsem se: Pokud vláda získá důvěru, převolíme komise a výbory? Odpověď zněla: Ne. Taková taktika je pošlapávání demokratických principů nejvyššího kalibru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].