Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Faltýnek nepřiznal čtyřmilionovou půjčku pro syna

Nevěděl jsem, že musí v majetkovém přiznání být, říká šéf poslanců ANO

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Druhý muž vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek neuvedl ve svém poslaneckém majetkovém přiznání za loňský rok půjčku, kterou poskytl firmě patřící jeho synovi Jiřímu. Ten podle svých slov s její pomocí rozjíždí své podnikání ve stavebnictví.

Jiří Faltýnek, taktéž politik vládního ANO a vlivný člen brněnské buňky hnutí, si ke své dráze politika přibral dvě stavební společnosti loni v únoru. Založil je spolu se svým známým Pavlem Neugebauerem, který ve firmách v době jejich vzniku získal malý podíl. Do jedné z firem koupili nedostavěný dům s velkým pozemkem v brněnských Židenicích. Stálo je to necelých 10 milionů; dům dnes přestavují.

Jiří Faltýnek ho koupil loni v září, na stavbu si půjčili. Více než 5 milionů od olomoucké nebankovní společnosti a druhou část, zbývající 4,4 miliony korun, firma dodala ze zdrojů Jiřího Faltýnka. „Celou částku mi půjčil otec,” vysvětlil Jiří Faltýnek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy letos v březnu.

Týdeník Respekt zavolal brněnskému politikovi v pondělí, když se ukázalo, že jeho otec tuto půjčku nezanesl do svého majetkového přiznání za loňský rok. To musel odevzdat do konce června 2019, stejně jako všichni ostatní vrcholní politici.  „Samozřejmě, že to tak ještě je. Zatím jsem peníze nevrátil,“ potvrdil syn Respektu, jestli půjčku od otce stále má.

„Oznamovací povinnost dopadá i na pohledávky, které jsou pro účely zákona o střetu zájmů považovány za věc movitou. Oznamují se tedy za podmínky, že vznikly v roce 2018, jejich hodnota je alespoň 50 000 Kč a současně spolu s dalšími movitými věcmi v této hodnotě nabytými v tomtéž roce přesáhly částku 500 000 Kč,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka, že poslanci půjčky musí ve svém majetkovém přiznání uvádět.

A jak Faltýnek senior chybějící půjčku zdůvodňuje? „Patrně proto, že jsem nevěděl, že mám půjčku synovi uvádět,“ odpověděl Respektu s tím, že vše doplní. Když první místopředseda hnutí ANO nahlásil svůj majetek v roce 2017 při druhém vstupu do Sněmovny, uvedl, že má na účtu necelých 5,2 milionu korun.

Majetkové poměry spřízněných politiků Faltýnkových – jak Jaroslava, tak Jiřího – se dostaly pod drobnohled poté, co v březnu proběhla policejní razie u moravských členů hnutí ANO. Jaroslava Faltýnka policisté odvedli k výpovědi, ve vazbě skončilo několik brněnských politiků velmi blízkých Jiřímu Faltýnkovi. Podle policie měli v Brně manipulovat stavební zakázky a vybírat za to úplatky. Přímo o Jiřího Faltýnka se nicméně policie nezajímala.

Půjčka na podnikání v stavebnictví není jediným případem, kdy se mluvilo o nemovitostech v souvislosti s rodinou politiků Faltýnkových. MF DNES v návaznosti na razii upozornila na to, že si Jiří Faltýnek výhodně pořídil vilu ve Vranově od Brna. Koupil ji od brněnského podnikatele ve stavebnictví Ivana Trunečky. Jeho syn stejného jména a dnes faktický šéf rodinných firem se měl podle policie na manipulaci veřejných zakázek v Brně rovněž podílet.

A jak uvedla ČT, Jaroslav Faltýnek zase v Praze postupně bydlel ve dvou bytech, které vždy před jeho nastěhováním koupil marketingový ředitel banky Creditas. Jejím majitelem je přitom miliardář Pavel Hubáček, Faltýnkův dobrý známý, který v minulosti získal velmi lukrativní akcie polostátní společnosti ČD-Telematika, v čemž podle médií sehráli významnou roli i lidé velmi blízcí právě Faltýnkovi.

Faltýnek si minimálně první z obou bytů prohlédnul ještě před tím, než ho Hubáčkův zaměstnanec koupil. Druhý z obou bytů, v němž dnes žije Jaroslav Faltýnek se svou přítelkyní, má rozlohu přes 200 metrů čtverečních a náleží k němu ještě terasa a zahrada o celkové rozloze přes 300 metrů. Nájemní smlouva je psána na Faltýnkovu přítelkyni a poslanec ANO trvá na tom, že zde společně platí tržní nájem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].