Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Faltýnek na vzestupu - Zn. Domluvím se s každým

Nový Respekt: Jak donedávna neznámý muž nepozorovaně získal vliv na ekonomiku i politiku

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

Umět se domluvit s každým, kdo se počítá, nikdy neodříct žadateli žádnou schůzku a udržovat vějíř kontaktů na lidi schopné pomoci s prosazením zájmů strany, firmy, nebo přítele. To je strategie, na níž postavil svou kariéru místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Alespoň tak to on sám popsal, když si ho koncem března Poslanecká sněmovna pozvala na plénum k vysvětlení, proč se v listopadu 2017 nikým nepověřen sešel v brněnském hotelu Voroněž s šéfem Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, aby s ním – podle policejního dokumentu – probral, jak prosadit zájmy společnosti Kapsch v tehdy probíhající desetimiliardové soutěži o mýtné.

I tahle schůzka byla počátkem letošního března důvodem velké policejní operace kvůli podezření z korupce, v jejímž hledáčku se ocitl také Faltýnek. To vyvolalo mediální zájem o jeho politickou a manažerskou kariéru a pátrání po tom, jakým způsobem donedávna veřejnosti v podstatě celkem neznámý muž dokázal nepozorovaně získat velký vliv na tuzemskou ekonomiku i politiku. A velmi vhodně se při tom všem už skoro dvacet let doplňuje s Andrejem Babišem.

Kam se dopátral Respekt, to se dočtete v tištěné nebo elektronické podobě nového čísla 18/2019. Tady můžeme jako pozvánku ke koupi konstatovat, že Jaroslav Faltýnek se už třicet let pohybuje velmi zručně v zákulisí moci, někdy působí, že nemá ponětí, co se děje, ale ve skutečnosti ví naprosto přesně, co svou maskou, slovy a činy sleduje. Nedá se říct, že je to vždy prospěch demokracie, je to spíše zájem, který uspokojuje jeho, jeho okolí, jeho šéfa Andreje Babiše - a tím pádem zase jeho zájem.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jaroslav Faltýnek si umí spočítat, co udělat, aby se ochránil před dopady trestního zákona. Nebo má taky možná štěstí. Tohle nejsme v této chvíli přesně určit, to musíme přiznat. Policie už před dvaceti lety prověřovala bankrot tehdy velké a vlivné společnosti Tchecomalt, v níž byl Jaroslav Faltýnek místopředsedou představenstva. Po podivném průběhu insolvence Tchecomaltu koupil většinu dceřiných podniků této společnosti Agrofert Andreje Babiše, a začala tak jeho expanze v českém zemědělství. Policie vyšetřování případu tehdy odložila.

Faltýnek byl také obviněn v případu Čapí hnízdo, loni ale státní zástupce konstatoval, že kroky, které tehdy udělal při vzniku společnosti Farma Čapí hnízdo, nebyly trestným činem a jeho vyšetřování bylo odloženo. Teď se dostal do většího případu: policie vyšetřuje možnou korupci a manipulaci při zmíněné soutěži o mýtné a Faltýnkovy schůzky jsou jedním ze základů pátrání. Na případ jsou napojeny i další větve.

V Brně jsou vyšetřováni politici za manipulaci veřejných zakázek na radnici Brno střed. Mezi nimi je i Jiří Švachula, Faltýnkův kamarád a člověk, který měl domluvit tolik debatovanou schůzku Rafaj-Faltýnek. Případ vede také k několika transakcím v Českých drahách nebo ve Správě železničních dopravních cest (SŽDC) –  tedy v podnicích, kde měli vliv Faltýnkovi přátelé (třeba Milan Feranec).

Třeba k prodeji podílu v podniku ČD-Telematika, který chtěly koupit České dráhy, aby nad klíčovým kybernetickým železničním podnikem získaly stoprocentní kontrolu, ale vedení drah váhalo s nákupem tak dlouho, až ho soukromý majitel prodal dalšímu kamarádovi Faltýnka, olomouckému miliardáři Pavlu Hubáčkovi - a ten podíl obratem prodal Kellnerově PPF. Mluvíme o stamilionových částkách.

Stát podal také žalobu, kterou chce vymoci zpět lukrativní pozemky kousek od stanice metra Hradčanská. Zmíněná SŽDC je prodala soukromé firmě, ale stát pozemky potřebuje kvůli svým dopravním projektům. I v SŽDC měli v době prodeje majetku vlivné slovo Faltýnkovi lidé, třeba Pavel Neoral nebo Tomáš Drmola.

Nemluvíme o Faltýnkově vině. Neexistuje jediný důkaz, že by ve zmíněných transakcích Jaroslav Faltýnek – nebo jeho kamarádi - jakkoli zakročil ve prospěch pro stát nevýhodných transakcí. Stejně tak nelze dokázat, že by Jaroslav Faltýnek udělal před dvaceti lety nějaký nezákonný krok, aby dovedl úspěšný Tchecomalt k umělému bankrotu, a přihrál tak důležité zemědělské firmy Andreji Babišovi.

Lidé, kteří Jaroslava Faltýnka znají, říkají, že se umí domluvit úplně s každým, třeba i s čertem; že vždy ví, co dělá, a má věci pod kontrolou. Což je samo o sobě zcela v pořádku. Otázka je, co to znamená pro českou společnost, politiku, ekonomiku, protože Jaroslav Faltýnek se v tomto směru stal jedním z určujících hráčů.

Už nestojí jako neznámá persona v pozadí. Je oporou jednoho z nejmocnějších mužů země, kterému kryje záda v zákonodárném sboru. Má tedy velkou odpovědnost a měl by vysvětlovat proč se v prostoru, v němž má on a jeho lidé tak velké slovo, dějí věci, které vyvolávají ve veřejnosti podezření, že politika je pro její aktéry zdrojem jejich vlastních klientelistických bonusů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].