Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Drahoš: Nechal bych prověřit aktivity Nejedlého a Mynáře

Se soupeřem současné hlavy státu o druhém kole prezidentské volby

Ve volebním štábu Jiřího Drahoše • Autor: Milan Jaroš
Ve volebním štábu Jiřího Drahoše • Autor: Milan Jaroš

Jiří Drahoš skončil v prvním kole prezidentské volby na druhém místě za Milošem Zemanem s výsledkem 26,6 procenta. Současná hlava státu přitom nezískala ani čtyřicet procent, což je všeobecně považováno za prohru -  a Zeman už také v reakci na výsledek kývl i na televizní debaty, které odmítal. „Já jsem panu prezidentovi vzkázal přes veřejnoprávní média, že beru dvě debaty. S tím, že jednu určí on a druhou já. A rozhodl jsem se, že jedna debata bude v České televizi,“ říká Jiří Drahoš.

Abyste v druhém kole vyhrál, musíte oslovit i část voličů Miloše Zemana. Jak je chcete získat?

Těžko se změním jako člověk. Tvrdé jádro voličů Miloše Zemana mě asi volit nebude. Jsem ale přesvědčen, že řadu dalších dokážu oslovit. Vím o řadě voličů Miloše Zemana, kteří ho volili, ale už ho volit nebudou.

A čím konkrétně?

Nabízím jim důstojný výkon funkce. Ale také to, že by měli být hrdí na naši minulost, na zemi, ve které žijeme. Neměli by se také nechat strašit. Pořád slyší od politiků včetně Miloše Zemana strašení: stále jim říkají, bojte se toho a toho, valí se na vás to a to. Právě prezident by přitom měl povzbuzovat. Povzbuzovat lidi v tom, čemu říkáme národní hrdost, ne nacionalismus. Je to ten, který by měl lidem říkat, že všechno spolu zvládneme. A á budu říkat: Nebojte se, nemáte k tomu důvod.

Pojedete nyní do regionů, kde jste měl nižší podporu?

Určitě ano, můj analytický tým už na tom pracuje. Zjišťují a vyhodnocují data, jaké byly výsledky v tom kterém regionu. Za těch čtrnáct dní – co si budeme povídat – samozřejmě nestihnu objet všechno. Ale určitě se zaměříme na tyto oblasti, o nichž mluvíte.

Vymezil jste se proti Zemanovým poradcům Martinu Nejedlému a Vratislavu Mynářovi. Co vám na nich vadí?

Pan Mynář nemá bezpečnostní prověrku. Teprve nedávno po dlouhých tahanicích přiznal svůj majetek. Z mého pohledu je to naprosto nedůvěryhodný kancléř. A pan Nejedlý – jeho propojení na ruský Lukoil a celou tuhle sféru je pro mě rovněž krajně nedůvěryhodné. Miloš Zeman jednal v Moskvě, jednal s ruským prezidentem a vedle něho seděli místo velvyslance pánové Nejedlý a Mynář. Tak si kladu otázku, jak je tohle možné.

Kdybyste se stal prezidentem, prověřil byste jejich působení na Hradě?

Určitě. Pokud bych se stal prezidentem, nechal bych udělat audit kanceláře. To by bylo určitě důležité. A to se speciálním zaměřením na aktivity těchto pánů.

Karel Schwarzenberg, který minule prohrál s Milošem Zemanem, nedávno v rozhovoru s Respektem řekl, že jednou z velkých chyb, které udělal, bylo to, že si včas nezanalyzoval před druhým kolem své chyby. Chystáte se své chyby projít?

O svých chybách dílem vím, dílem mi je připomíná můj tým. Jak už jsem řekl, počítáme s tím, že bychom měli navštívit některé regiony, kde moje podpora nebyla tak velká.

Miloš Zeman říká, že s vámi půjde debatovat televize, i když se původně veřejné debatě vyhýbal. A chce na Primu a Barrandov. Půjde tam s ním?

Já jsem panu prezidentovi vzkázal přes veřejnoprávní média - a můj tým mu to jistě potvrdí, že beru dvě debaty. S tím, že tu jednu určí on, druhou já. A rozhodl jsem se, že jedna debata bude v České televizi.

Když na to nepřistoupí, co budete dělat?

Pokud máme mít spolu dvě debaty, jedna má být v České televizi. Tu druhou klidně absolvuji na Primě nebo Barrandově, nemám z toho obavy.

Lze očekávat, že kampaň bude nyní hodně špinavá a objeví se řada dezinformací. O vás už se psalo, že jste spolupracoval s totalitní bezpečností nebo máte nemanželské dítě. Jak se chcete bránit dezinformacím?

Jsem samozřejmě připraven, že se něco objeví. Tak jako se objevilo ve finále před pěti lety na Karla Schwarzenberga. Nebudou to asi sudetští Němci nebo to, že moje manželka je Němka a neumí česky. Přemýšlíme s týmem, co na mě může protivník vytáhnout. Nemyslím si totiž, že by ty pomluvy pocházely od někoho z protikandidátů, kteří nepostoupili.

A jak se jim chcete bránit?

Máme určitou strategii, nebylo by příliš taktické ji nyní rozvádět. Na něco ale lze stejně reagovat, až když to na vás někdo vytáhne. Také si myslím, že některé nesmysly mohou být natolik přehnané, že lidé zareagují: To je přece pitomost. Už to tak bylo poté, co byl Drahoš označen za estébáka a pedofila…

Počítáte s tím, že někoho z neúspěšných protikandidátů zapojíte do svého týmu, nebo jim dáte nějaké místo? Vidíte v tom pelotonu nějaké talenty?

Vidím tam některé talenty, ale to bych si nyní s dovolením nechal pro sebe. Nebudu jim to vzkazovat přes média.

Jak si vlastně čtete vzkaz voličů z prvního kola?

Jsem rád, že Miloš Zeman nedostal tolik hlasů, kolik se čekalo. Že byl pod čtyřiceti, dokonce pod devětatřiceti procenty. Na druhé straně se musím přiznat, že jsem si pro sebe žádný odhad nestanovil, takže teď nemohu říct, jestli jsem získal více či méně. A jsem spokojený se svým ziskem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].