Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Dlouhé stíny Čapího hnízda

GIBS uvažuje o obvinění policisty za mlčení na nepravém místě
 

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

V Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) se chýlí ke konci prověřování toho, jak policisté z Prahy 1 vyšetřovali oznámení Andreje Babiše mladšího, který přes Kriminalistický ústav loni v lednu oznámil, že je unesen a držen proti své vůli na Krymu ovládaném Ruskem. Inspektoři podle informací Respektu zvažují obvinění policisty, který únos prověřoval. Nechal si totiž Babišovo oznámení pro sebe: zamlčel ho jak před vyšetřovateli možného padesátimilionového podvodu na Čapím hnízdě, tak před státními zástupci. Proč to udělal, nevíme.

Jedna z možností je, že držel věc před vyšetřovateli Čapího hnízda pod pokličkou, aby kryl Andreje Babiše staršího, který byl svým synem obviněn za strůjce únosu. GIBS to nechce podle šéfa úřadu Radima Dragouna komentovat, šetření není ještě u konce. Inspektoři však zřejmě došli názoru, že vyšetřování nebylo nijak manipulováno ani vedením policie, které o udání AB mladšího vědělo, ani jeho otcem. Nicméně fakt, že si policista nechal informaci o podezření z únosu pro sebe, mu možná vynese minimálně kázeňské řízení. Do vyšetřování podezření na únos se na sklonku loňského roku pustila policie a státní zástupci znovu; zatím nedospělo k žádnému oficiálnímu výsledku.

Dalším, kdo se ocitl v hledáčku GIBS, je detektiv Pavel Nevtípil, který možný dotační podvod na Čapím hnízdě vyšetřuje. Nevtípil je prověřován ve dvou případech. V říjnu 2017 unikl na známý twitterový účet Julius Šuman ze spisu o vyšetřování Čapího hnízda dokument banky HSBC, který nepřímo usvědčuje AB staršího, že jeho Agrofert mohl hrát při pořízení dotace větší roli, než premiér tvrdí. Nevtípil patří mezi persony, které spadly do prověřování GIBS – věc se začala šetřit už před nástupem současného šéfa na funkci a zatím není zavřena.

Nově je detektiv Nevtípil prověřován za sedm let starou účast při vyšetřování případu Neograf. Loni na podzim skončil případ pravomocným osvobozujícím rozsudkem a soudkyně ve zdůvodnění uvedla, že věc byla detektivem Nevtípilem a dalšími vyšetřována tendenčně a důkazy o vině byly používány účelově a jednostranně. Když se policejní spis – i s tímto rozsudkem - vrátil na stůl pražským policistům, poslalo jej vedení pražské policie k prověření GIBS. Podle Radima Dragouna probíhá v obou věcech prověřování a analýza, která bude trvat nejspíše měsíce - a zatím nehrozí, že by ve věci padlo nějaké obvinění.

Samo vyšetřování možného podvodu v Čapím hnízdu se nadále táhne. Andrej Babiš mladší stále nebyl vyslechnut. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na sklonku loňského roku sdělil médiím, že zatím nepovažuje vyšetřování za zbytečně protahované, ale očekává v první polovině tohoto roku „výrazný posun“. Pokud nepřijde, dá příkaz dohledového pražského vrchnímu státnímu zastupitelství, aby ve věci „konalo“. Tedy do případu budou moci přímo vstoupit lidé Lenky Bradáčové a dát přesné příkazy, co s vyšetřováním dělat dál.

Je to odhad, ale je velmi málo pravděpodobné, že by Andrej Babiš a další obvinění v kauze Čapí hnízdo slyšeli pravomocný rozsudek ještě v tomto volebním období. Andrej Babiš se už nechal slyšet, že k tomu, aby „dotáhl jako politik do konce vše, co chce udělat“, potřeboval by být premiérem ještě jedno volební období. Jeho záměry sice neznáme, ale zdá se, že na další předvolební kampaň i povolební vyjednávání opět padne velký stín Čapího hnízda.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].