Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chaos v Iowě. Demokraté si dali vlastní gól

Selhala volební aplikace a oficiální výsledky se zpozdily

Bernie Sanders • Autor: AP, Matt Rourke
Bernie Sanders • Autor: AP, Matt Rourke

Update:  Pondělní výběr prezidentského kandidáta demokratů v americkém státě Iowa podle výsledků z 62 procent okrsků vede někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oznámila to iowská Demokratická strana, která zveřejnění výsledků opakovaně kvůli technickým problémům odkládala. Za Buttigiegem je na druhém místě senátor Bernie Sanders následovaný senátorkou Elizabeth Warren. Někdejší viceprezident Joe Biden, který patří k favoritům demokratického klání, je prozatím na čtvrtém místě. V Iowě se v pondělí rozhodovalo o 41 delegátech z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu demokratů budou volit prezidentského kandidáta strany. Buttigieg má aktuálně 26,9 procenta iowských delegátů, Sanders 25,1 procenta, Warren 18,3 procenta a Biden 15,6 procenta.

Podle redakčního plánu jste v tuto chvíli měli mít k dispozici první rozbor výsledků prvního klání demokratických prezidentských kandidátů konaného v Iowě, jenže to nejde. Tamní pobočce demokratické strany se v noci na úterý nepodařilo výsledky spočítat. Selhala prý narychlo spíchnutá volební aplikace, ale podle všeho nefungoval ani záložní telefonický systém. Co přesně se stalo, ví kromě organizátorů primárek jen málokdo, stejně jako to, kdy se kandidáti i jejich příznivci dočkají výsledků. Prý někdy v průběhu úterý, ale ruku do ohně by za to nejspíš nikdo nedal.

Volební fiasko, byť jenom organizační, přitom je to poslední, co mohli demokraté potřebovat. Žijeme v době polopravd, lží a konspiračních teorií. Nešíří je zdaleka jen lidé z Trumpova světa - podle nichž se v tuto chvíli vedení demokratické strany ve velkém snaží zfalšovat výsledky ve prospěch Joea Bidena. Americká média informují, že jeden z klíčových poradců senátora Bernieho Sanderse, podle průzkumů favorita primárek v Iowě, v ostré výměně s organizátory prohlásil, že klání v Iowě je „cinknuté už sto let“. Radikál Sanders si na nepřízeň centristického vedení strany stěžoval už před čtyřmi lety a pozdější šetření mu dalo do jisté míry za pravdu, byť nadržování Hillary Clinton nedosahovalo zdaleka úrovně falšování volebních výsledků. Donald Trump nicméně jel linku křivdy proti Sandersovi po celou kampaň (a část příznivců Bernieho Sanderse pak v listopadu 2016 hlasovala místo toho právě pro Trumpa).

Sanders ale možná vyhrál; v každém případě je jedním z těch kandidátů, kteří se téměř prohlásili za vítěze. Kampaně sice nemají k dispozici oficiální výsledky, ale mají v jednotlivých okrscích své lidi a také své vlastní interní průzkumy. Podle nejistých informací, jež vypouští, to vypadá, že radovat se bude právě Bernie Sanders nebo teprve osmatřicetiletý bývalý starosta stotisícového města v Indianě Pete Buttigieg, který rovnou prohlásil, že z klání vyšel vítězně. Optimisticky se ovšem tváří také senátorka Elizabeth Warren, vypadá to prý v podstatě na plichtu s nejtěsnějšími rozdíly mezi třemi zmíněnými. Senátorka Amy Klobuchar pak tvrdí, že „zahrála ve vyšší lize“. Ve víru nepotvrzených informací (jiné ani neexistují) se má za to, že Joe Biden dopadl mizerně, snad s odstupem na čtvrtém místě. Znovu je ovšem ale potřeba zdůraznit, že všechno jsou dohady, fámy, informace vypouštěné kandidáty samotnými.

Klání v Iowě bylo vždy svérázné. Stát má něco přes tři miliony téměř výlučně bílých obyvatel, v uzavřených primárkách hlasují jen registrovaní straničtí stoupenci. Volí se „fyzicky“ - voliči se musí postavit do hloučku zformovaného pod hlavičkou svého kandidáta - a když nedosáhne alespoň patnáctiprocentní podpory, mohou se přemístit k někomu úspěšnějšímu. Tajné hlasování bez „dozoru“ sousedů to tedy jistě není;  a někdo to považuje za výhodu, jiný nikoliv. V každém případě hlasuje obvykle něco okolo 200 tisíc obyvatel Iowy, rozměrem se tedy jedná vlastně o svérázné volby starosty krajského města. Proč by měly právě tyto volby určit tón celé kampaně, spousta Američanů nechápe. A po této noci už dost možná ani nebude muset chápat - pověst Iowy je nejspíš nenávratně zničená.

A pověst demokratů na tom není lépe. Ve stejnou chvíli v Kongresu podstatě končí pokus o impeachment prezidenta, podle předpokladů neúspěchem. Proč se do něj demokraté vůbec pouštěli, zůstává mnohým skryto: celá strana v tuto chvíli v každém případě nepůsobí jako solidní mašinerie, jež ví, co dělá. Situace je o to horší, že právě demokraté jsou stranou, jež podporuje rozsáhlá vládní řešení, konkrétně zásadní reformu spletitého systému zdravotnictví nebo komplexní přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. To vyžaduje od voličů pořádnou dávku důvěry ve schopnosti a spolehlivost nejen jednotlivých kandidátů.

Jestli ale nějak vypadá vlastní politický gól, pak je to přesně to, co nyní předvádí demokratická strana v Iowě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].