Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Další hradní zakázka pro Zemanova sponzora: Výzdoba na zasedání V4

Majitel firmy, která se specializuje na velkoformátový tisk, dal na prezidentovu kampaň milion korun

Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách • Autor: Matěj Stránský

Na prezidentský zámek v Lánech se tento týden sjedou hlavy států Visegrádské čtyřky a spolu s nimi také zástupci Slovinska a Srbska. V průběhu setkání by se měli mimo jiné seskupit ke slavnostní fotografii před plachtou, na níž budou natištěny státní vlajky zúčastněných zemí. A právě ta patří k výzdobě, kterou na zdejší jednání dodá firma jednoho z největších sponzorů kampaně českého prezidenta Miloše Zemana a jeho strany Zemanovci.

Konkrétně jde o firmu Matchball z městečka Napajedla ve Zlínském kraji. Jméno jejího majitele Jiřího Rozsypálka figurovalo na seznamu sponzorů kampaně, který současný prezident zveřejnil těsně před druhým kolem loňské prezidentské volby. A Rozsypálek nebyl jen tak ledajakým sponzorem kampaně. Přispěl částkou milion korun – nikdo jiný ze Zemanova seznamu nedaroval víc.

„Já jsem obrovským příznivcem státu Izrael a Zemanovy vztahy s ním jsou naprosto skvělé. Zatímco Evropská unie se k Izraeli otáčí zády, tak Česká republika si drží ten styl už od roku 1948. A toto je vlastně jediný důvod, proč jsem skalní fanoušek tohoto kandidáta,“ vysvětloval loni Rozsypálek serveru Českého rozhlasu, proč se rozhodl darovat takovou sumu na Zemanovu kampaň.

Teď si od jeho firmy Správa Pražského hradu objednala výzdobu na svou akci na zámku v Lánech, který se nachází ve Středočeském kraji. Výzdoba pro setkání představitelů V4 je přitom pro Matchball první známou objednávkou, kterou si u ní objednala státní instituce sídlící jinde než ve Zlíně či Zlínském kraji; tak to bylo u pěti předchozích zakázek pro státní organizace.

Celkem by firmě měl Hrad zaplatit více než 150 tisíc korun. Za ně by v rámci zakázky měl obdržet dvě zmiňované plachty, které mají být necelé čtyři metry vysoké a osm metrů široké, plus asi 30 kusů takzvaných muších křídel. To je dnes hojně používaný reklamní nosič – jedná se o velkou vlajku ve tvaru hmyzího křídla připevněnou na úzkou tyč zasazenou do pevného podstavce. Výzdobu by měla firma Matchball potisknout vlajkami zúčastněných zemí a symboly organizace V4. Právě na velkoplošný tisk se totiž specializuje.

Respekt se obrátil jak na mluvčího Správy Pražského hradu, tak na podnikatele Jiřího Rozsypálka s dotazem, zda a jak tato objednávka souvisí s příspěvkem na Zemanovu kampaň. Ani jeden z nich do vydání článku nereagoval.

Nejedná se zdaleka o první případ, kdy některý ze sponzorů Miloše Zemana či strany Zemanovci získal zakázku od Hradu nebo od Lesní správy Lány, jež pod něj spadá. Právní služby do Lesní správy dodávala dva roky po sobě advokátní kancelář, jejíž majitelé rovněž patří jak k největším sponzorům Zemana, tak Zemanovců. Zakázky přitom vždy byly přesně v takové výši, aby se na ně nemuselo vypisovat řádné výběrové řízení. A když tyto firmy v Lánech skončily, nechala se tamní správa zastupovat dcerou jednoho z majitelů, která navíc působila jako právnička přímo na Pražském hradě.

Už od roku 2016 má pak na Pražském hradě, nejnavštěvovanější památce v Česku, možnost pořádat vánoční a později také velikonoční a letní trhy firma, jejíž zaměstnanci pravidelně posílali peníze na kampaň prezidentské straně Zemanovci. Další sponzoři Zemana i Zemanovců si na Pražském hradě od místní správy pronajímají prostory pro směnárnu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].