Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Dalajláma: Kiska jde ve stopách Havla

Autor: Petr Horký
Autor: Petr Horký

Po úterním setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem navštívil tibetský duchovní vůdce dalajláma horní komoru parlamentu České republiky. Schůzka uspořádaná místopředsedkyní senátu Miluší Horskou se konala den poté, co se nejvyšší ústavní činitelé Česka od dalajlámy veřejně distancovali. A na atmosféře v Zeleném salonku to bylo patrné.

„Mimořádná předposranost,“ řekl Karel Schwarzenberg na adresu premiéra Bohuslava Sobotky, prezidenta Miloše Zemana, předsedy senátu Milana Štěcha a šéfa poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. „Není pro to důvod, není tu žádné ohrožení, čínské džunky nejsou na Labi a nesměřují ku Praze. Že šéf exekutivy podtrhne politiku jedné Číny, prosím. Názor prezidenta je dlouhodobě známý. Ale Štěch a Hamáček nejsou součástí výkonné moci. To jsme měli statečnější politiky před Mnichovem. Pánbůh nás uchovej před tím, aby nás tito činitelé vedli v okamžiku opravdové krize. Z toho mám největší strach,“ dodal předseda sněmovního zahraničního výboru a šéf čestný předseda TOP 09.

Dalajláma, který do Prahy přijel na konferenci Fórum 2000, na ranní schůzce ocenil odvahu slovenského prezidenta Andreje Kisky, který se s duchovní hlavou tibetského exilu sejít nebál. „Udělal na mě dojem. Jde ve stopách Václava Havla,“ řekl o slovenském prezidentovi. Dalajláma na Slovensku strávil tři dny, s Kiskou se sešel o víkendu v restauraci v Bratislavě. Čínské ministerstvo zahraničí za to hrozí Slovensku blíže nespecifikovanou odvetou, jak informovala agentura Reuters.

Tomu se chtěli čeští státníci zjevně stůj co stůj vyhnout, jinak by na webových stránkách Hradu nepublikovali mimořádně servilně sepsané memorandum. V něm mimo jiné uvedli, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány“.

Místopředsedkyně senátu Miluše Horská, která dalajlámu na půdu parlamentu pozvala, se mu omluvila, že jedinou hlavou státu, která ho kdy v Česku přijala, byl Václav Havel. „Dalajláma je pro Česko fenomén. Já jsem ho viděla kdysi na přednáškách. Při minulé návštěvě jsme se sešli v hotelu, a to už byl jenom krok k tomu přivést ho do horní komory. Dalajláma je morální vůdce pro celý svět. Setkávají se s ním autority z celého světa. Přivést ho sem je potřeba; zvláště v dobu, kdy se nejvyšší představitelé naší země odklánějí od demokratického vedení,“ řekla Horská.

Uspořádat ranní setkání se podle ní ale neobešlo bez problémů. „Rozmlouvali mi to. Tady uvnitř senátu se děly různé tlaky, ale nechci to komentovat. Musela jsem vyvinout nadměrné úsilí,“ říká nezávislá pardubická senátorka zvolená za lidovce a původním povoláním učitelka.

Dalajláma a ministr Daniel Herman  • Autor: Matěj Stránský
Dalajláma a ministr Daniel Herman • Autor: Matěj Stránský

Dalajláma v Zeleném salonku, do kterého přišlo asi padesát lidí, mezi nimi poslanci a senátoři, mluvil mimo jiné o tom, že věří marxistickým myšlenkám. „Jak jsem již řekl, myšlenka marxismu je správná, ale nepodařilo se ji převést do skutečnosti. Zkazil to Lenin,“ řekl. Přitom dalajláma kritizoval jak komunismus, tak kapitalismus. V komunistických režimech vládla totalita a lidé se měli špatně, byli chudí. V kapitalismu ekonomika funguje, ale jsou tu velké rozdíly mezi bohatými a chudými. To podle něho platí pro USA, Indii a Čínu. „Vy jakožto postkomunistická země můžete ukazovat Rusku, že přijmout demokracii je výhodné, protože u vás nejsou takové mezery mezi chudými a bohatými a máte se lépe,“ řekl tibetský duchovní vůdce. „Kdyby naši ústavní činitelé věděli, že jste marxista, možná by se nebáli Číny a přijali vás,“ reagovala na jeho slova ironicky Horská.

Na setkání dorazilo několik politiků z různých stran: byl tu třeba Petr Gazík (STAN), Miroslava Němcová (ODS), Jiří Čunek (KDU-ČSL), Ivan Pilný (ANO) nebo Jiří Dientsbier (ČSSD).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].