Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nečekaný rozsudek aneb Když se veřejný zájem může hodit Babišovi

Exdetektiv Komárek podle krajského soudu nebude trestán za nařčení prezidenta Tuhého

Jiří Komárek (vlevo)  • Autor: Matěj Stránský
Jiří Komárek (vlevo) • Autor: Matěj Stránský

Bývalého detektiva protimafiánské policie Jiřího Komárka zbavila soudkyně krajská soudkyně Lucie Černá pravomocně obžaloby za únik informací – za to, že o policejním prezidentovi na kameru předloni v létě prohlásil, že je podezřelý z brutálního úniku informací v případu, v němž jde o stamiliony korun. Za to původně dostal roční podmínku.

Připomeňme si, že Jiří Komárek nebyl souzen za to, že by řekl o generálovi Tuhém nepravdu, ale že prozradil tehdejší podezření na policejního prezidenta Tomáše Tuhého z úniku informací. A to způsobem, který mohl zhatit následné – také předloňské - pátrání po tom, kdo nechal informace ze zmíněného „stomilionového“ případu skutečně uniknout. Přitom si podle soudkyně detektiv Komárek při svém prohlášení na kameru musel být vědom, že jeho informace se dotknou renomé generála Tuhého.

Jiří Komárek podle soudkyně čin spáchal, ale jednal ve veřejném zájmu, nikoli z nějakých nízkých zločinných pohnutek, a proto odešel od soudu bez trestu. Přestože nedávno bylo vyšetřování úniku informací odloženo a Tomáš Tuhý není z ničeho obviněn. Podle soudkyně Černé se pokusil detektiv Komárek únikem informací zastavit předloňskou reorganizaci policie, která byla podle něj i podle řady dalších policistů, státních zástupců a bezpečnostních expertů odborně naprosto nepřipravena a byla provedena z dosud nejasných politických zájmů.

Soudkyně dala tak – obrazně – razítko na výklad prezentovaný především bývalým šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou a státními zástupci, ale také Andrejem Babišem. Tedy, že policejní reforma vedená tehdejším ministrem Milanem Chovancem, policejním prezidentem Tuhým a jeho náměstkem Zdeňkem Laubem byla politickým, nikoli odborným krokem. Zjednodušeně, že Šlachta, Komárek a další měli právo se bránit veřejnými vyjádřeními - protože už neměli při svých výhradách šanci obrátit se na kohokoli odpovědného, kdo by je vyslyšel.

Rozhodnutí soudkyně o Komárkově nevině rozhodně nepředstavuje nějaké oficiální prohlášení, že reforma policie byla nezákonná, jde nicméně o silný hlas a silný argument, který bude bezpochyby využit v politickém boji - a to Andrejem Babišem. Veřejná prohlášení a svědecké výpovědi Jiřího Komárka se mu budou hodit při obhajobě v případu Čapí hnízdo. Proč?

Hnutí ANO přijalo konstrukci, o níž mluví jeho šéf Babiš už od loňského léta. Tedy že vyšetřování Čapího hnízda nějak manipuluje detektiv Pavel Nevtípil, který „dříve spolupracoval s mafií“. Jsou to v podstatě slova detektiva Komárka, který propojení Nevtípila na lidi kolem podnikatele Iva Rittiga zmínil při své svědecké výpovědi před soudem, který jej soudil za únik informací.

Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš
Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš

Pavel Nevtípil byl – jak upozornil Komárek - vyšetřovatelem mediálně známého případu, v němž byli na základě jeho práce nepravdivě obviněni z vážného zločinu dva muži, klíčoví svědci proti Rittigovi. Soud později oba osvobodil a přístup vyšetřovatele Nevtípila ostře kritizoval; ale ani následné policejní prověřování Nevtípila neprokázalo, že by případ nějak úmyslně manipuloval.

Přesto že je Nevtípilova „zmýlená“ vážným šrámem na jeho práci detektiva, pro vyšetřování Čapího hnízda neznamená v tuto chvíli formálně vůbec nic. Nevtípilovo vyšetřování na Čapím hnízdě prověřuje kontinuálně městské státní zastupitelství, kontrolovalo ho vrchní státní zastupitelství i evropská protikorupční agentura OLAF. Nicméně Babiš si tuto příležitost zřejmě nenechá uniknout. A bude tak pokračovat další politický atak práce policie. Další spory o tom, kým byla zneužita, další dohady, co přestala vyšetřovat, a hádání, jestli Robert Šlachta pracuje pro premiéra.

Rozhodnutí soudkyně Lucie Černé zapadá do evropského justičního myšlení, které je ve svých rozsudcích velmi otevřené přirozené spravedlnosti. Je ovšem otázka, jak si s touto spravedlností poradí současní čeští politici.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].