Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co řešil Zemanův poradce Nejedlý v Moskvě

Prosazoval, aby české firmy dostaly od firmy Rosatom menší zakázky

Martin Nejedlý • Autor: Milan Jaroš
Martin Nejedlý • Autor: Milan Jaroš

Je nejdůležitějším poradcem prezidenta Miloše Zemana a stále se moc neví, co dělá. Respekt se nyní pokusil zrekonstruovat, co přesně obnáší role Martina Nejedlého na Hradě a v téhle souvislosti zjistil, že se nedávno účastnil důležité schůzky s novým vedením ruské jaderné firmy Rosatom. Schůzka byla předjednána při setkání prezidenta Zemana s Vladimirem Putinem v Pekingu. „Pan prezident Zeman požádal pana prezidenta Putina, zda by ji nemohl zprostředkovat,“ potvrdil Respektu sám Nejedlý.

Na jednání, které se následně uskutečnilo v Moskvě, Nejedlý prosazoval, aby české firmy dostaly od Rosatomu menší zakázky v místech, kde nyní jaderný gigant staví nebo se chystá stavět. Půjde především o Maďarsko. Nejedlý tvrdí, že jednání dopadla pozitivně. Rosatom již údajně začal s českými firmami o kontraktech mluvit. Otázkou je, co za to ruská strana požaduje. Do budoucna je ve hře především dostavba Temelína, takže věc má i důležitý geopolitický aspekt.

Účast Nejedlého na setkání s Rosatomem je zajímavá proto, že nevede zahraničně politický odbor Pražského hradu. Na rozdíl od jeho funkcionářů má ale lepší kontakty v Rusku, proto na jednání tohoto typu jezdí právě on.

Mezi vlivnými muži Česka zaujímá Nejedlý nepochybně jedno z předních míst. Byl to on, kdo úspěšným sháněním sponzorů pomohl Miloši Zemanovi vyšvihnout se na Hrad a dostal za to funkci poradce pro energetiku. Z prodejce aut se tak Nejedlý postupně během 20 let vypracoval na klíčového muže hlavy státu.

Místo řadového poradce pro energetiku, které si sám vybral, je nejvíc strategická pozice na Hradě. Z titulu své funkce totiž Nejedlému umožňuje stát spíše v pozadí: nejsou s ní spojené žádné ceremoniální povinnosti, zákon na tohle místo nevyžaduje bezpečnostní prověrku a nebere ani od Hradu žádný plat. To vše z něj dělá v podstatě neviditelného člověka. Přitom se tento post zabývá klíčovou oblastí, která v podstatě zahrnuje vše od zahraniční politiky přes bezpečnost až po finance.

Profil Martina Nejedlého najdete v pondělním Respektu

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].