Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Charanzová: Chci pracovat pro Česko jako europoslankyně, ne komisařka

Frakce ALDE se nerozpadá a ANO zůstává její součástí, říká lídryně kandidátky hnutí do eurovoleb

Dita Charanzová • Autor: Milan Jaroš
Dita Charanzová • Autor: Milan Jaroš

Lídryně kandidátky hnutí ANO do eurovoleb Dita Charanzová vyvrací spekulace, že by mohla nahradit Věru Jourovou.  A tvrdí, že ANO po víkendových volbách zůstane mezi evropskými liberály.

Hnutí ANO v předvolebním klipu říká, že bude hájit Česko „tvrdě a nekompromisně.“ Před čím, v souvislosti s EU?

Chránit české zájmy v Bruselu potřebujeme už dnes při přijímání některé legislativy, která staví na jednotném trhu nové překážky. Po období, kdy jsme se překážek zbavovali, je to pro mne bohužel zcela nový trend. Typickým příkladem může být francouzský nápad na regulaci vysílání pracovníků v rámci EU. Heslo ale lze vnímat i z pohledu celé EU, kde se chceme bránit tlaku, který přichází zvenčí. Třeba před nekalou konkurencí z východu, kdy na evropský trh mířila čínská ocel za dumpované ceny; čeští oceláři by mohli vyprávět.

Vy osobně v klipu říkáte „řekla jsem, že to bude takhle, tak to bude takhle“ - a razantně u toho gestikulujete. Má to být naznačení efektivní strategie při vyjednávání v Bruselu? Kdo nebo co je tím imaginárním tělesem, jemuž říkáte, že to bude tak a tak?

Je to gesto, které vzniklo během focení a má ukázat, že když chcete v Bruselu něco prosadit, nemůžete čekat, až vám to spadne do klína.

Vaše zkušenost z Bruselu a ze Štrasburku velí o všem trpělivě vyjednávat, hledat kompromisy, protože pak má jednotlivec nebo stát větší šanci uspět se svým názorem, sama jste o tom opakovaně mluvila. Proč českému voliči v klipu představujete opak?

V Bruselu je to sice o kompromisech, ale taky o tom, že si musíte umět jít tvrdě za svým. Půl roku jsem tlačila na snížení cen volání do zahraničí v rámci EU. Psala jsem dopisy ministrům členských států, přesvědčovala Komisi, strávila hodiny a hodiny na jednáních, bojovala s lobby operátorů. Kdybych se spoléhala jen na zasedání v běžném formátu, možná ještě dodnes voláme do Chorvatska za 25 korun za minutu.

Jste spokojena s prací české eurokomisařky za ANO Věry Jourové? A jste pro to, aby ji ANO navrhlo koaličnímu partnerovi opět na post komisařky?

To jsou otázky spíš na pana premiéra. Myslím si, že Věra Jourová odvedla dobrý kus práce v řadě oblastí, zmínila bych například zavedení režimu ochrany dat mezi EU a USA. V některých věcných otázkách, například řešení otázky dvojí kvality zboží, s ní nesouhlasím.

Opakovaně se mluví o tom, že byste se novou evropskou komisařkou mohla stát vy. K posledním úvahám v tomto smyslu zavdal příčinu Andrej Babiš, když tento týden v rozhovoru pro HN odmítl říct, jestli má Věra Jourová stále jeho důvěru. Měla byste o funkci eurokomisařky zájem?

Nevím, kdo takto spekuluje, já každopádně vedu kandidátku hnutí do voleb a tím dávám jasně najevo, že chci pracovat pro Českou republiku jako poslanec v Evropském parlamentu.

Bude mít Visegrádská čtyřka společného kandidáta na příštího šéfa či šéfku Evropské komise nebo Evropské rady? Jste součástí vyjednávání o této věci?

Součástí takového vyjednávání nejsem, ale byla bych ráda, pokud by region dokázal mít na vysoké evropské pozici druhého DonaldaTuska.

Jste místopředsedkyní zastřešující platformy liberálních stran ALDE. Jaké máte informace o odchodu liberálních poslanců ke straně Emmanuela Macrona (LREM)? Kolik stran podle vašich informací odejde, kolik zůstane ve frakci ALDE?  A co podle vás rozhodne o síle nové frakce, přijatelnost jejího programu, nebo její potenciální moc?

Hnutí ANO je plnohodnotným členem frakce ALDE, která funguje od roku 2004. Naším zájmem opravdu není ji rozpustit. Jsme otevření jednáním s dalšími stranami, ale případná nová frakce pod vedením LREM by vznikla zcela určitě na půdorysu ALDE a jejích stávajících členů. Samozřejmě především bude klíčový obsah programu takové frakce.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Timothy Garton Ash:
Obrana Evropy

Sedmdesát let od konce druhé světové války je Evropa, kterou jsme od té doby vybudovali, v obklíčení. Kamkoli člověk pohlédne, spatří staré i nové trhliny: jedna se rozevírá mezi severní a jižní Evropou, jiná mezi západem a východem, další zeje mezi Katalánskem a zbytkem Španělska, úplně jiná mezi dvěma částmi jakékoli evropské společnosti, společná půda puká dokonce i mezi Francií a Německem. Čtěte esej v novém Respektu 21/2019

Na nedávném setkání možných spojenců Macronovy frakce s pracovním názvem Obroda ale ANO chybělo. Jak si vysvětlujete, že hnutí, které zřejmě vyhraje české eurovolby a posílí v EP, nedostalo pozvánku? Ptali jste se na to LREM? Macronův emisar Bruno Bonnell tvrdí, že to je proto, že ANO nepovažuje za "proevropskou stranu.”

Byla to akce LREM, které pozvalo jimi vybrané a zejména nové strany. Z vedení celoevropského ALDE tam podle mých informací nikdo nebyl - a ano, programově má ANO blíže třeba k dánské straně Venstre, která stejně jako my prosazuje například liberalizaci vnitřního trhu a otevírání příležitostí na třetích trzích. Na zasedání Obrody byli například i portugalští socialisté, takže zatím ta možná nová frakce naznačuje trochu jiný směr než náš.

Dostanete tedy pozvánku do Obrody po eurovolbách? Komunikovali jste s Francouzi v tomto smyslu? A měli byste zájem o členství ve frakci s dominantním vlivem LREM?

My jsme součástí ALDE, která vyjednává s LREM a dalšími o možné silnější frakci na půdě europarlamentu. Já jsem v pravidelném kontaktu s kolegy z ostatních stran a hned poslední květnové úterý jedu na klíčové jednání vedení evropských liberálů, kde budeme řešit strategii a další detaily. S Francouzi samozřejmě komunikujeme, například na říjnovém kongresu ALDE v Madridu jsme měli schůzku s Astrid Panosyan a delegací LREM.

Považujete za pravděpodobné, že Obroda vymění hnutí ANO za české Piráty, kteří také zvažují, že se připojí k liberálům v EP, ale odmítají být v jedné frakci s ANO?

Musím se smát, když čtu některá silácká prohlášení Pirátů v domácím tisku. Piráti jsou v Evropském parlamentu - konkrétně jejich jediný zástupce - součástí levicové frakce Zelených. My jsme plnohodnotným členem ALDE a upřímně řečeno: program Pirátů je v mnoha oblastech na míle vzdálen tomu, za čím ALDE dlouhodobě stojí. Možná v digitální oblasti dokážeme najít společnou řeč, ale Piráti jsou například striktně proti obchodním dohodám EU s dalšími zeměmi, demonstrovali proti dojednání dohody TTIP s USA, to je v přímém rozporu s prioritami liberální frakce.

Pokud by Macronova frakce obětovala ANO výměnou za Piráty, kde na půdě EP zakotvíte? Premiér Babiš pro HN odmítl, že by měl zájem o společnou frakci s Viktorem Orbánem.

My na rozdíl od jiných nových stran a hnutí žádné nové ukotvení nehledáme. Jsme součástí ALDE.

A zůstanete jí, pokud by v ALDE zbyla menšina poslanců a frakce zapadla mezi ty nedůležité?

ALDE se nerozpadá. Ale pokud někdo odejde z nějakých důvodů jinam, je to jeho rozhodnutí. To se ostatně děje i teď.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].