Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čeští poslanci píší Kongresu kvůli dezinformacím: Dohlédněte na Facebook

Langšádlová a Lipavský: Chceme upozornit americké zákonodárce, že problém s fake news je globální

Mark Zuckerberg vypovídá v Kongresu • Autor: Pablo Martinez Monsivais
Mark Zuckerberg vypovídá v Kongresu • Autor: Pablo Martinez Monsivais

Část českých poslanců je znepokojena fungováním sociálních sítí a chtějí se kvůli tomu obrátit na americký Kongres. Již brzy by podle informací Respektu chtěli za oceán odeslat dopis, v němž upozorňují, že americké firmy jako Facebook, Twitter a Google vytvářejí „prostor pro masivní šíření dezinformací, a je navíc nastavením svých algoritmů samy podporují“.

Z české strany jde o průřezovou stranickou iniciativu sedmi poslanců, mezi iniciátory patří Helena Langšádlová (TOP 09) a Jan Lipavský (Piráti). „Chceme upozornit, že jde o bezpečnostní problém, který zasahuje dění i v jednotlivých evropských státech včetně České republiky,“ říká poslankyně Langšádlová.

Podobně to vidí poslanec Lipavský. “Cílem tohoto dopisu je upozornit americké zákonodárce, že problém s dezinformacemi je globální. Společnosti provozující největší světové sociální sítě jsou původem z USA, dezinformace, které jejich algoritmy šíří do společnosti, ale ovlivňují společnost a stav demokracie i v Evropě,” říká. “Právě proto mají američtí politici na tyto společnosti větší vliv než my v EU. Mezi zájmy Ameriky přitom patří, aby v Evropě měli silného, prosperujícího a demokratického spojence.”

Dopis českých poslanců má apelativní tón: po amerických kolezích žádají, aby „s respektem ke svobodě slova a soukromému vlastnictví se svou morální autoritou vyzvali americké firmy, jak ty, které vytvářejí platformy pro šíření lží a dezinformací, tak i ty, které inzerují na dezinformačních serverech, k odpovědnému chování v zájmu zachování demokracie a svobody“.

Helena Langšádlová • Autor: Ludvík Hradilek
Helena Langšádlová • Autor: Ludvík Hradilek

V USA se delší dobu vede debata, že sociální sítě rozdělují společnost a kvůli zisku umožňují, aby se po nich mohly šířit i dezinformace. Ty pak v řadě zemí včetně Ameriky zasahují do průběhu voleb. Proto se mluví o potřebě znovu promyslet jejich fungování; v Kongresu k tomu byla opakovaně veřejná slyšení. Podobná debata probíhá i na úrovni Evropské unie. Čeští poslanci chtějí téma probírat se svými americkými kolegy i přímo, několikahlavá delegace by měla do USA zamířit na začátku prosince. “Dopis představuje unikátní příležitost navázat vztah s americkými kongresmany,” říká poslanec Lipavský. Kromě toho se s žádostí o připojení podpisu obrátili i na poslance z dalších zemí EU a NATO.

Z české strany nejde o jedinou iniciativu na snížení rizika lživých zpráv a jejich dopadů na veřejnost. Vláda před časem zřídila post zvláštního zmocněnce pro odolnost a nové hrozby v rámci boje proti dezinformacím a nepřátelskému vlivu cizích mocností. Do jeho čela postavila diplomata Jiřího Šedivého, který - jak nedávno řekl Respektu - například řeší, jak omezit dezinformačním webům přístup k trhu s reklamou, protože mnohé z nich bez těchto příjmů nepřežijí.

„Zamýšlím uspořádat mezinárodní workshop se zástupci různých odvětví průmyslu. Na příkladech ze zahraničí jim budeme vysvětlovat, že platit si reklamu a tím manipulativní média podporovat, je proti jejich vlastním zájmům. Dezinformátoři se snaží podkopat nejenom jednotu ve společnosti, ale vůbec demokracii a naši příslušnost k Západu. To by si měly velké podniky uvědomit, že bez demokracie nebude byznys. Samozřejmě nečekám, že se po jednom semináři náhle stanou všichni zodpovědnými. Můžu to ale jako téma nastolovat, v tom vidím přínos své pozice,“ popsal Respektu Šedivý.

Na začátku příštího roku by také v Poslanecké sněmovně mohla vzniknout stálá komise pro boj proti hybridním hrozbám. V tuhle chvíli ještě nebyla ustavena, je ale pravděpodobné, že k tomu dojde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].