Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čeští poslanci chtějí z Bruselu zprávu o Babišovi

ODS chce dostat unijní šetření o střetu zájmů na program sněmovny

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger • Autor: Profimedia, Alamy
Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger • Autor: Profimedia, Alamy

Občanští demokraté chtějí příští týden prosadit na program schůze české poslanecké sněmovny bod, který se má probírat také v Evropském parlamentu - jde o výsledky šetření střetu zájmů Andreje Babiše a nároků firmy Agrofert na evropské dotace. Zprávu o šetření, se kterým začala Evropská komise loni, má komisař pro rozpočet Günther Oettinger přednést příští pondělí ve Štrasburku, ale jen za zavřenými dveřmi a pro europoslance z výboru pro rozpočtovou kontrolu.

„Chceme si zprávu z komise oficiálně vyžádat a projednat ji,“ řekl Respektu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Žádost má do Bruselu dorazit ještě dřív, než budou ze Štrasburku známy výsledky šetření. Cílem je dostat jednání už mezi body příští schůze, která začíná ve středu.

Smyslem žádosti má být zjištění, k čemu komise vlastně dospěla – z pondělního jednání ve Štrasburku to totiž nemusí být jasné. Loni v prosinci unikla do evropských médií interní zpráva evropských právníků pro Oettingera, podle které je Babiš ve střetu zájmů přinejmenším od srpna loňského roku, kdy v EU platí nové finanční nařízení zapovídající veřejným činitelům těžit z evropských dotací přes svoje firmy, pokud zároveň mají na rozdělování fondů vliv.

Právníci konstatovali, že v takové situaci je i český premiér, protože jako šéf vlády má v rukou politickou moc a zároveň má dál osobní zájem na maximalizaci zisků Agrofertu, který je v Česku největším privátním příjemcem evropských peněz. I když Babiš firmu převedl do svěřenských fondů, dál je konečným příjemcem peněz, které Agrofert vydělá.

O případ se poté intenzívně zajímal právě evropský výbor pro rozpočtovou kontrolu, na kterém Oettinger čelil tlaku, aby komise situaci řešila a zakročila. Debata o Babišovi se poté dostala v prosinci i na plénum celého europarlamentu, kde Oettinger slíbil věc prošetřit a podat europoslancům informaci do voleb, které se konají na měsíc. Poslední zprávy z komise a europarlamentu jsou však takové, že pondělní jednání eurovýboru se nemusí týkat finálních závěrů.

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

Oettinger před Vánoci poslal Babišovi neveřejný dopis, ve kterém existenci střetu zájmů potvrdil, ale zároveň nabídl premiérovi možnosti, jak situaci relativně bezbolestně vyřešit - a to absencí při jednání o evropských fondech a odstoupením z Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, která je poradním orgánem české vlády. Evropská komise poté do Prahy vyslala tři týmy, které měly čerpání dotací prověřit.

Europoslanci nyní čekají na finální resumé, jak se komise ke střetu postaví. Výsledek lze jen těžko předvídat – nařízení o střetu zájmů je nové a nová je i situace, kdy by komise měla bojovat rovnou s předsedou vlády členské země.

Dostat bod na program české poslanecké sněmovny lze nejlépe na začátku schůze, podmínkou je získat pro něj většinu přítomných poslanců. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek potvrdil, že jeho strana se přidá, ale zda bude hlasů dost, není jisté. Piráti, kteří na možný Babišův střet zájmů upozornili už loni, se tváří vlažně. Pokud se bod neprosadí na program hned na začátku schůze, stačí dva kluby na to, aby doplnění programu poté vetovaly.

„Kauzu řešíme po vlastní ose od června 2018. ODS dělá jen gesta,“ prohlásil předseda Pirátů Ivan Bartoš. "S Evropskou komisí ohledně auditu komunikujeme dlouhodobě. Předběžně jsme poprosili komisaře Oettingera, aby byla zpráva o lednovém auditu k dispozici jak českým poslancům, tak především veřejnosti co nejdřív.“

V případě závažných sdělení budou pak podle Bartoše chtít projednat zprávu na plénu sněmovny a vyzvou Komisi k dalším konkrétním krokům -  a to i s ohledem na pomalu se blížící konec mandátu současné komise a potenciálního rizika zametení problému pod koberec.

„Už na začátku února jsme oficiálně vyzvali komisi, aby se s určitostí vyjádřila na podezření o střetu zájmů Andreje Babiše. Komise má 60 dní, aby zareagovala. Původně přijít se závěry podle svých slov již v lednu," shrnul Bartoš.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].