Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: Británie neformálně požádala Prahu, aby rovněž vyhostila ruské diplomaty

Vyškovští chemici pomáhají Londýnu zjišťovat, co otrávilo Skripala

Britská policie po útoku na agenta Skripala • Autor: REUTERS
Britská policie po útoku na agenta Skripala • Autor: REUTERS

Aktualizace v posledním odstavci

Do případu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který byl se svojí dcerou otráven ve Velké Británii, se nakonec vložilo i Česko. Centrum od excelence ve Vyškově, které se specializuje na ochranu proti zbraním hromadného ničení, podle informací Respektu vypracovalo pro potřeby Severoatlantické aliance analýzu, jaká látka mohla být při útoku použita a jak mohla být použita. Analýzu má od středy k dispozici vedení NATO a zástupci jednotlivých členských státu včetně Velké Británie.

Co přesně je obsahem zprávy, není jasné. Její existenci Respektu nicméně potvrdili dva zaměstnanci centra. „Než dostaneme autorizaci, není o tom možné informovat. Jde o tajnou zprávu,“ uvedl jeden z nich. Očekává se, že zprávy by mohla být výhledově odtajněna a s jejím obsahem by se tak mohla seznámit veřejnost. Vyškovské centrum (Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence) je jedním ze sítě takzvaných „center výjimečnosti v rámci aliance. Každé se specializuje na jinou oblast, to vyškovské české dokáže propojit znalosti dvou tisíc světových odborníků na zbraně hromadného ničení.

Jednu z prvních tvrdých reakcí zaujaly USA, Česko se přidalo v úterý večer ústy ministra zahraničí Martina Stropnického, který útok rovněž odsoudil. „Na území členského státu Aliance byl poprvé od jejího vzniku bezprecedentně použit ofenzivní nervový plyn. Tento zcela nepřípustný akt co nejostřeji odsuzujeme a vyjadřujeme Velké Británii naši plnou solidaritu,“ uvedl na Twitteru.

Britská premiérka Theresa May již v pondělí za útočníka označila Rusko. Moskva na výzvu k vysvětlení dál podle očekávání mlčí, ale neočekává se, že by došlo k vojenské eskalaci incidentu. Zcela jistě se však zhorší vztahy na lince Londýn – Moskva, což bude mít dopad i na vztah NATO a Ruska.

Podle nejnovějších zpráv už premiérka ohlásila odvetné kroky. V parlamentu řekla, že Velká Británie vyhostí 23 ruských diplomatů, a zopakovala, že za útokem stojí Rusko. „Nebudeme tolerovat ohrožování životů Britů na půdě Spojeného království,“ prohlásila s tím, že že budou následovat i jiná opatření, pokud se Rusové uchýlí k „dalším provokacím“. May  dala Rusku čas do úterní půlnoci, aby vysvětlilo, jak se do Skripalova těla dostala nervová látka vyrobená údajně v bývalém SSSR. Moskva ultimátum ignorovala.

Nyní premiérka uvedla, že za poslední den hovořila s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, německou kancléřkou Angelou Merkel i Emanuelem Macronem, aby společně koordinovali následné kroky.¨Oznámila také, že Británie zruší plánované rozhovory s Ruskem na nejvyšší úrovni. Stáhla také pozvánku pro ministra zahraničí Sergeje Lavrova k cestě na ostrovy.

„Žádný ministr ani člen královské rodiny se nezúčastní fotbalového mistrovství světa v Rusku,“ doplnila. Podle agentury Reuters si britské ministerstvo zahraničí také předvolá ruského velvyslance v Londýně a kvůli útoku na Skripala se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Není zatím jasné, jestli ze strany Londýna přijdou i další odvetné kroky. Ruský tisk například spekuluje o blokování účtů ruských podnikatelů v britských bankách nebo odejmutí licence ruskému televiznímu kanálu Russia Today.

Do odvety by se mohlo zapojit i Česko: Velká Británie ve středu podle informací Respektu kontaktovala prostřednictvím diplomatických kanálů neformálně českou vládu a otevřela před některými jejími členy otázku, zda by Česko rovněž nemohlo vyhostit některé ruské zpravodajce, kteří jsou tu pod diplomatickým krytím. Britové se nesetkali s jednoznačně odmítavou odpovědí, krok je nyní údajně zvažován. Premiér Andrej Babiš na otázku Respektu ohledně možného vyhoštění doposud neodpověděl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].