Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

České tajné služby prověřují ukrajinskou přítelkyni Babišova syna

Kdy dostal Babiš junior švýcarské občanství? Kdo je jeho přítelkyně? To nejdůležitější premiér neřekl ani v debatě na Nově

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Nejzajímavější na nedělní večerní debatě Reye Korantenga s premiérem Andrejem Babišem na Nově je, že to nejzajímavější tam nepadlo. Moderátor se například nezeptal, odkdy má Babiš junior švýcarské občanství. Kdyby ho získal nedávno, mohlo by to ukazovat na účelovost. Babiš mladší je společně s otcem obviněn v případu Čapí hnízdo, Švýcaři k trestnímu stíhání své občany nevydávají.

Koranteng se také nezajímal o jméno přítelkyně, která s Babišovým synem pobývala na Krymu a Ukrajině. Seznámil je Babišův pečovatel Petr Protopopov, ženu mu doporučil údajně jeho kamarád. Babiš junior má mít psychické problémy - jeho otec mluví o schizofrenii – a Protopopov se o něj staral, často ho bral na výlety na Východ.

S ukrajinskou ženou ho přitom ponechal opakovaně samotného. To může představovat bezpečnostní riziko, dvojice mohla být kupříkladu natočena ruskými tajnými službami. Znát jméno této Ukrajinky je důležité, v současnosti se o ní podle informací Respektu zajímají české tajné služby. Mapují její vazby a zjišťují, zda o Babišovi mladším nemohla sbírat kompromitující informace. Prvotní zjištění v tomto směru nepřinesla žádné důkazy, prověřování ale dosud nebylo ukončeno. Respekt se Babiše a jeho spolupracovníků během týdne opakovaně ptal na její identitu, stejně jako na okolnosti získání synova švýcarského občanství, premiér však dosud neodpověděl.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Andrej Babiš nyní bojuje o budoucnost vlády. Vše odstartovala reportáž serveru Seznam Zprávy. Ten před měsícem natočil v Ženevě na skrytou kameru výpověď Babiše mladšího. Premiérův syn na nahrávce odvysílané v pondělí tvrdil, že byl na Krym odeslán nedobrovolně, a dal to do souvislosti s vyšetřováním Čapího hnízda. Jeho pobyt v zahraničí prodlužuje vyšetřování, policie ho kvůli němu doposud nevyslechla.

Jak potvrdil Babiš na Nově, syn dál trvá na tom trvá, že byl na Krym zavlečen. „Synovi jsem (ve Švýcarsku) vysvětloval, o co jde. Ale on je přesvědčený, že na ten výlet do Ruska šel nedobrovolně. Přitom si tam našel přítelkyni,“ popisoval Babiš víkendový rozhovor se synem.

Během rozhovoru Babiš často sázel na zdůrazňování rodinných vazeb a obtížnost péče o syna. Zopakoval, co již několikrát řekl. Že syn má vážné psychické problémy a že na Krymu se ocitl proto, že tam jel na výlet se svým pečovatelem. Odmítl, že by cílem cest bylo dostat Babiše mladšího z jurisdikce českých policejních orgánů.

Nový Respekt 47/2018: BABIŠ VS. BABIŠ. Ztracený syn, útěk na Krym, volání o pomoc: Průvodce jedním neuvěřitelným thrillerem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].