Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

České gripeny pod velením Luftwaffe. Co na to Zeman?

Gripeny • Autor: Milan Jaroš
Gripeny • Autor: Milan Jaroš

Titulek je zvolen záměrně provokativně. Proč, bude vysvětleno. Nejdříve pochvala pro českou vládu, armádu i ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Na středečním zasedání ministrů obrany NATO podepsala celkem závažný dokument, který svědčí o dobrém směřování i jménu českých letců. A vyvolává zvědavost, co na to říkají na Hradě.

Ministryně Šlechtová na zasedání podepsala dokument, v němž deklarovala úmysl zapojit české vzdušné síly do Mnohonárodního uskupení vzdušných sil (MAG) v rozsahu jednoho roje stíhacích letounů JAS-39 Gripen (4 letouny) a 20 osob ve prospěch aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (tzv. JFAC, Joint Force Air Component). Tyto síly jsou podřízeny německému velení.

„Podílet se na mnohonárodním vzdušném uskupení je skvělou příležitostí, jak prodat vynikající schopnosti našich letců směrem k našim spojencům v rámci NATO a zároveň se od nich dál učit, ocenila ministryně obrany Němci vedenou iniciativu Framework Nations Concept (FNC), pod niž uskupení spadá.

Podíl na této iniciativě je pro Česko dlouhodobým politickým závazkem vůči spojencům, který ale na oplátku posílí obranné schopnosti české armády. Pomůže také sladit operační postupy a otevírá další možnosti pro spolupráci. Jak upozorňuje ministerstvo obrany, neznamená to přitom, že by vyčlenění letci byli podřízeni německému velení - jejich nasazení vždy musí být nejdříve odsouhlaseno v souladu s Ústavou ČR.

Bylo by asi celkem zajímavé znát reakci prezidenta Miloše Zemana, vrchního velitele armády. On byl totiž před sedmnácti lety otcem myšlenky koupit nové stíhačky, a to konkrétně gripeny. A zdůvodňoval to tehdy zvláštně: prý bychom si museli nechat bez stíhaček české armády nechat hlídat nebe německou Luftwaffe. Což určitě nechceme, říkal tehdy premiér Zeman - a tento argument pro část populace platil. Tak jo. Teď tu budeme mít gripeny i Luftwaffe. Z hlediska obrany i našeho zapojení do NATO je to velmi dobře. Snad to pán Hradu rozdýchá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].