Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čekání na úterý. Babiš působí, jako by věděl, že prezident ustoupí

ČSSD našla důvod, proč by mohla odejít z vlády: premiér se nezastane občanů

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš v neděli v Otázkách Václava Moravce v ČT chránil prezidenta - a v otázce vlády vypadal o dost sebevědoměji než v pátek po schůzce s Janem Hamáčkem. Jako kdyby si byl jist, že prezident v úterý, až ho premiér navštíví, couvne a začne dodržovat Ústavu.

V sobotu ráno přišly bulvární noviny Blesk s výbušnou obálkou: přes titulní stranu hlava Babiše a titulek „Andreji, povedeš Česko do pekel? Hrozba hrůzovlády. Babiš s ´nácky´ v zádech!“ O té titulce v OVM řeč sice nebyla - ale o tom, že nad Českem ta hrozba visí od chvíle, kdy začali sociální demokraté uvažovat o odchodu z vlády, ano.

Z uplynulého týdne jsme se dozvěděli, že Zeman nechce odvolat ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka a jmenovat místo něj nového nominanta sociální demokracie Michala Šmardu. A že ČSSD tím podmiňuje setrvání ve vládě a chce po premiérovi, aby to vyřešil –  třeba kompetenční žalobou na Zemana. Tu nikdo jiný než premiér podat nemůže. A že premiér žalovat prezidenta nechce a zkusí to s ním v úterý domluvit smírně.

Mluvit slušně

Ještě v pátek působil premiér dost nejistě. Bylo to dobře vidět na improvizované tiskové konferenci před úřadem vlády po jednání Hamáček – Babiš. Předseda ČSSD tam před lesem mikrofonů odpovídal vyrovnaně a zpříma, premiér vypadal sklesle, mluvil potichu, slova říkal tak jakoby mimochodem, nakonec využil příležitost a po dotazu, který se mu nelíbil, tiskovku nervózně ukončil. To teprve čekal na termín od prezidenta, s nímž chce domluvit, aby přestal zdržovat výměnu na ministerstvu kultury.

Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš
Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš

Sociální demokraté si v tu chvíli nebyli jisti, nebo alespoň někteří z nich, jestli se ovšem hra kolem ministerstva kultury nezačala dít právě po domluvě Babiše se Zemanem. V kabinetu to v poslední době skřípalo víc než dřív, sociální demokraté nehlasovali pro návrh rozpočtu, protože se v něm nedostává na věci, které slíbili voličům splnit.

Hlavně se to projevuje v resortu ministerstva práce a sociálních věcí, kde navzdory proklamacím o skvělém hospodaření kabinetu chybí mnoho miliard pro potřebné. Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD na to opakovaně poukazuje a premiéru Babišovi z ní tečou nervy: žádal Hamáčka, ať si ministryni Maláčovou nějak srovná.

Na koaličním jednání minulý týden sociální demokraté s Andrejem Babišem řešili i to, jak se o jejich ministryni vyjadřuje: Babiš používá na adresu Maláčové běžně vulgární výrazy. A přidává k nim přívlastek neomarxistická. Vyjednavači ČSSD Babišovi důrazně řekli, že trvají na tom, aby s ministryní i o ní mluvil slušně.

Zkrátka byli v sociální demokracii i lidé s pochybností, zda se neústavní chování prezidenta neděje s Babišovým požehnáním, protože je mu milejší nechat je odejít z vlády, dát si od Hradu nadiktovat jména na doplnění kabinetu, a tím si zavázat prezidenta pro budoucnost (Zeman bude ještě jmenovat i vládu po příštích volbách 2021).

A pak se nechat podporovat SPD nebo nechat nově složenou vládu fungovat bez důvěry parlamentu. Jako prezidentem sestavenou vládu s premiérem Rusnokem v čele v roce 2013 – 2014, která důvěru nezískala, a prezident to nepovažoval za překážku; vládla v demisi.

Předčasně odejít

S Letnou plnou demonstrantů, s tématem auditů Evropské komise o střetu zájmů a při čekání, zda a spíše kdy státní zástupce pošle premiérovu kauzu Čapí hnízdo k soudu, by však další titulky podobné tomu v Blesku přinesly Babišovi vrásky při evropských jednáních.

Podpora extremistických populistů s programem odchodu z EU by zaujala i zahraniční tisk, kterého si na rozdíl od domácího premiér cení. Už při hledání koalice po volbách, kdy s ANO nechtěl nikdo jít a vypadalo to, že mu nic než SPD a komunisti nezbude, to v zahraničním tisku bouřilo titulky o českém premiérovi, který tahá k moci extremisty.

Také je jasné, že sociálním demokratům vládní angažmá s Babišem nesvědčí. Padají jim preference a nejsou schopni se přes ANO k veřejnosti prokutat ani s tím, co sami zařídili. Tenhle obraz dosud neumějí účinně narušit. A v ČSSD sílí hlasy, že bude potřeba z této vlády předčasně odejít.

Nejmenování ministra Šmardy by mohla být ta příležitost. Problém, že tematika ministerstva kultury nemá dostatečný náboj, aby i někdo jiný než skalní fanoušci ČSSD pochopili, že je to dostatečný důvod k rozbití vlády, se vyřešil neochotou premiéra podat na prezidenta porušujícího Ústavu kompetenční žalobu. To by totiž sebevědomý premiér, kterému leží na srdci země víc než osobní vztah s prezidentem, udělal.

To už nejde jen o kulturu a Zemana: vysvětlení odchodu z vlády by znělo podobnými slovy, jaká jsou slyšet z Letné: „Nemůžeme se podílet na porušování demokratických pravidel. Máme slabého premiéra, který zemi nevládne. Porušování Ústavy je pohrdání občany, premiér se občanů nezastane, odmítá je ochránit. Dva muži si tu rozdělili stát, chovají se v něm jako ve vlastní firmě, ukradli ho lidem. Teď už se můžeme dočkat čehokoliv.“ Tahle slova už si sociální demokraté začali pomalu připravovat, kdyby se skutečně vyhrotila situace tak, že Zeman odmítne jednat podle Ústavy a premiér jen pokrčí rameny.

Kdo je tady jehně

Bylo to vidět i v Otázkách Václava Moravce: Babiš ochraňoval před nepříjemnými dopady moderátorových otázek prezidenta. Snažil se tvrdit, že návrh na odvolání ministra Antonína Staňka je sice na Hradě už od konce května, ale to se nepočítá jako měsíc - prezidentova nečinnost se počítá jen poslední tři dny. Protože až před třemi dny řekl na odvolání Staňka Ne.

Každopádně Babiš vypadal jako někdo, kdo si je jistý, že na úterní schůzce s Milošem Zemanem – kam jde i s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem – to dobře dopadne. „Proč bych dával kompetenční žalobu. Moje profese je obchodník. Celý život vyjednávám a hledám řešení bez konfliktu, já to vyjednám. Spekulace o SPD jsou nesmysl. Sociální demokraté neodejdou z vlády. Neodejdou,“ říkal premiér. „Budu v úterý přesvědčovat pana prezidenta, aby sociálním demokratům vyhověl. “

To, že jde do Lán vlastně pomoci Hamáčkovi a jeho ČSSD, řekl několikrát. Ale není to tak. Návrh na odvolání ministra kultury poslal na Hrad premiér (jenž podle pravidel akceptoval přání ČSSD). To Babišovi se Zeman vzepřel. Návrh na jmenování nového ministra Michala Šmardy podává rovněž premiér – to Babišovi nechce Zeman vyhovět. A je to premiér, kdo by měl neústavní chování prezidenta žalovat.

Možná proto se Hamáček v pátek před Úřadem vlády tvářil tak uvolněně – věděl, že se může jít koupat nebo si číst. Že tohle je věc premiéra. Jaké důsledky by pro ČSSD měl pobyt v opozici, to netuší ani sami sociální demokraté; možná se v ní ztratí, možná posílí. Ale důvody pro odchod už by měl Hamáček v ruce: premiér nechrání občany před destrukcí pravidel, takže se od něj země může nadít čehokoliv.

A jak poznamenal v pátek vysoce postavený člen ČSSD, když mluvčí Hradu pověsil na svůj Twitter fotografii lva, který cupuje jehňátko (většina pozorovatelů jeho Twitteru to pochopila, a on to tak i myslel, že zde Zeman žere sociální demokracii): „To přece ve skutečnosti není Hamáček, to jehně. To jsou občané. A taky je to Babiš.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].