Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čapí hnízdo a kdo má sedět

Není nutné, aby ostatní přebírali způsoby Andreje Babiše

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra i dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo. Je to výbušná zpráva, která si nepochybně zaslouží rozebrat. Problém je, že není co rozebírat. Neznáme odůvodnění tohoto rozhodnutí. A dokonce nejde ani o finální verdikt, protože věc nyní ještě posoudí vedení Městského státního zastupitelství. Přesto už slyšíme apokalyptická prohlášení o konci spravedlnosti.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Twitteru dokonce napsal: „Řeknu to tak, jak to cítím: kdyby @AndrejBabis nebyl premiér, už dávno sedí. A také se aktivně řeší jeho další kauzy (mezi které počítám i daňový únik zjevně fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo za 270 milionů). Před zákonem si mají být všichni rovni.“

Jeden muž, který sází jen na své pocity, trápí tuto zemi už několik let. A opravdu není nutné, aby ostatní způsoby Andreje Babiše přebírali. Politici nemají posílat lidi do tepláků, nemají bez důkazů zpochybňovat nezávislost zdejších institucí. V tom je – opět – mistrem Andrej Babiš. Pokud chce někdo změnit zdejší politický styl, neměl by kopírovat nejhorší zlozvyky politických matadorů.

Nikdo zatím netuší, co se vlastně stalo. Rozhodnutí státního zástupce Šarocha neznáme, rozbor jeho postupu je tudíž třeba nechat na později. Pokud jeho krok posvětí všechny nadřízené „orgány“, je třeba to respektovat. A to přesto, že Andrej Babiš svými vyjádřeními o spiknutí či podivnou výměnou ministra spravedlnosti učinil vše pro to, aby u veřejnosti vzbudil nedůvěru. Zpochybňovat integritu či nezávislost Jaroslava Šarocha není fér, protože pro takové názory nemáme jediný důkaz.

Zní to nudně, ale musíme prostě počkat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].