Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Benešová pro Respekt: Nechystám se odvolat nejvyššího státního zástupce

Mám výtky, ale celkově zastupitelství pracuje dobře, říká

Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová a její náměstek Daniel Volák - o něm se někdy spekuluje jako o náhradníkovi za Pavla Zemana • Autor: ČTK
Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová a její náměstek Daniel Volák - o něm se někdy spekuluje jako o náhradníkovi za Pavla Zemana • Autor: ČTK

Rozhodnutí o změně na postu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za hradní poradkyni Marii Benešovou den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra, vzbuzuje nedůvěru. Ministr může totiž zprostředkovaně další vývoj kauzy Čapí hnízdo ovlivnit.

Za prvé, může bez udání důvodů navrhnout vládě odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se během devíti let ve funkci stal jakousi garancí nezávislosti žalobců. A nový šéf státních zástupců už může navrhnout ministryni Benešové odvolání vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové nebo Ivo Ištvana - a všech dalších šéfů krajských nebo okresních státních zastupitelů. Pokud by se to stalo, mohl by žalobce Jaroslav Šaroch, který rozhoduje o podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, čelit nebývalému tlaku, aby věc zastavil nebo aspoň účelově zdržoval.

„To je sice zajímavá teorie, ale předpokládá, že požádám o odvolání Pavla Zemana - a k tomu se nechystám,“ tvrdí Marie Benešová v exkluzivním rozhovoru pro Respekt. Byť si myslí, že Pavel Zeman nedělá všechno, co by měl, tedy sjednocovat státní zástupce jak v právním pohledu, tak ve vzájemném respektu - a o tomto tématu si chce se Zemanem promluvit po jmenování do funkce.

„Státní zastupitelství pracuje dobře, jak česká, tak moravská větev, ale jsou tu věci na zamyšlení,“ shrnuje Benešová. Podle ní je důležité zintenzívnit práci na odhalování korupce a věnovat zásadní pozornost kybernetické bezpečnosti.

Další podrobnosti k záměrům Marie Benešové zveřejníme v chystaném Respektu 17/2019, který vyjde v úterý 23. dubna.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].