Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bartoš: Těší mě, že Piráti porazili Okamuru

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

O komunistech a SPD Piráti již předem řekli, že s nimi do vlády nepůjdou. O hnutí Ano se takto explicitně nevyjádřili. Podle předsedy Ivana Bartoše s nimi mohou jednat, nicméně zároveň už říká, že koalice podle něj průchozí není. „Ale nechceme si teď zabalit batůžek a vrátit se za dva měsíce, až bude vláda, a říct Hurá, my jsme opozice,“ dodává.

Je nějaká možnost, že byste šli do koalice s ANO?

Není, protože jednak ANO není demokratická strana - a my jsme si stanovili podmínky. A nejde jen o tom, že pan Babiš a pan Faltýnek zmizí a vše povedou Šlechtová se Stropnickým; to by bylo podobné, jako když Andrej Babiš nesmí být ve střetu zájmů, tak se firmy přepíší na někoho jiného. Ve strukturách strany je strašně moc zaměstnanců Agrofertu, lidí, kteří jsou mu loajální…

Před volbami jste se vymezili, že s komunisty a SPD Tomia Okamury do vlády nikdy nepůjdete, ale o ANO jste nic takového neřekli.

O komunistech a SPD to bylo řečeno explicitně. K ANO jsou samozřejmě podmínky. Pojďme se bavit o tom, že se najednou v ANO zvednou jiní lidé – znám z komunální politiky lidi, kteří nejsou žádní gauneři a kandidovali za ANO i na vysokých postech kandidátek.

ANO jste tedy nejmenovali proto, že jste se nechtěli dotknout lidí, které znáte a vážíte si jich?

Ano - a hlavně nám to takhle schválilo celostátní fórum.

Jste připraveni na to, že se ANO bude o koalici s vámi třeba ucházet?

Pak máme pro vyjednávání dvacet podmínek a zajímalo by mě třeba, jak by ANO hlasovalo pro zrušení dotací na biopaliva. Koalice je neprůchozí. Ale nechceme si teď zabalit batůžek a vrátit se za dva měsíce, až bude vláda, a říct Hurá, my jsme opozice.

Je to euforie, být třetí nejlepší?

Ačkoliv se tomu říká politická soutěž, tak to není soutěž. Myslím, že když jeden vyhraje, ostatní nemusí prohrát. Ale je tady jedna prohra, která mě velmi těší – a to že pan Okamura získal hodně, ale má míň než Piráti. Naopak propad tradičních stran mě netěší, je špatné, když je poráží ANO a SPD.

I Piráti někdy působí jako pytel blech, poněkud nepředvídatelně.

Já si myslím, že ne.

A co třeba Ivo Vašíček, který na Facebooku reagoval na dotaz Má Česká republika vystoupit z NATO? slovy: „Z dlouhodobého hlediska ano, v tuto chvíli to není možné.“ Přišel kvůli tomu sice o post místopředsedy, ale zůstal na čtvrtém místě Jihomoravské kandidátky.

Je beran, byl odvolaný hlavně za to, že nenese odpovědnost za své výroky – když někde něco plácnu, musím to umět obhájit. To neudělal, plácnul a nechal to být. My jako strana nejsme solitéři a máme program - i já mám na některé věci jiný názor než je v programu, ale respektuji tuto konsensuální shodu. Máme sice ve straně víc pacifistů, ale jsme proevropští a pevně zakotvení ve strukturách NATO; nikdo z něj nikdy vystupovat nechtěl, ani Vašíček ne.

Takže se nemusíme obávat, že byste nás táhli z Evropy a NATO?

To nemusíte, tyto obavy jsem rozptyloval několik měsíců, přesto se mě na to zeptal Václav Moravec v poslední debatě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].