Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišův audit se bude znovu probírat v Evropském parlamentu

Lídři frakcí zařadili na schůzi pléna příští týden bod o střetu zájmů

Agrofert • Autor: ČTK
Agrofert • Autor: ČTK

V Evropském parlamentu se bude příští týden znovu probírat střet zájmů Andreje Babiše a čerpání dotací pro Agrofert. Vyplývá to z programu plenární schůze, jak ji schválili lídři frakcí.

Na programu zasedání ve Štrasburku se objevil nově bod s názvem „střet zájmů a korupce ovlivňující ochranu finančních zájmů členských zemí“. Výslovně sice nemluví o Česku nebo o českém předsedovi vlády, ale jeho zařazení podle informací Respektu souvisí s děním v Česku a s čerstvě dokončeným auditem dotací pro Agrofert.

K tématu by se měli na plénu Evropského parlamentu vyjádřit zástupci Evropské komise, která audit zpracovávala, ale čeká se i debata europoslanců. Babišův střet zájmů se projednával na plénu v europarlamentu přesně před rokem.

Komise poté zahájila auditní šetření přímo v Česku, jehož výsledkem je auditní zpráva zveřejněná minulý týden. Podle ní je Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože trvá jeho vazba na Agrofert a tím pádem i prospěch z dotační politiky, kterou ovlivňuje. Auditoři proto komisi navrhují zastavit přinejmenším část dotací pro Agrofert.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].