Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišovy dluhopisy už šetří také policie

V Agrofertu zasahovali detektivové a daňoví kontroloři

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš • Autor: ČTK
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš • Autor: ČTK

Nezdaněné korunové dluhopisy Andreje Babiše, kvůli kterým hrozí ministru financí odvolání z vlády, začaly zajímat policii. Podle informací Respektu navštívili policisté Babišovu společnost Agrofert a zajímali se o dokumenty k finančním operacím firmy.

„Je to pravdivá informace,“ potvrdil Respektu sám ministr financí a šéf vládního hnutí ANO Babiš. Na dotaz, zda je policejní akce skutečně zaměřená na dluhopisy, Babiš odpověděl: „Ano.“ Za zájmem detektivů vidí Babiš ministra vnitra Milana Chovance z konkurenční ČSSD.

„Mě vyšetřuje Chovancova policie všude,“ vzkázal Respektu Babiš v SMS z nedělního hokejového utkání ČR-Rusko v Českých Budějovicích. „Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat.“

Policie sama případ nechtěla komentovat. „Náš útvar nebude k vašemu dotazu poskytovat žádné informace,“ řekl mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej. Respekt získal informaci o zásahu detektivů poté, co zveřejnil zprávu o jiné kontrole: dluhopisy kromě detektivů řeší i specializovaný finanční úřad v Praze, pod který holding Agrofert jako velká firma spadá.

Informaci o finanční kontrole Respektu potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka a nepřímo i šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, podle kterého se prověřují (nebo se už prověřily) všechny podobné dluhopisy.

Finanční kontrola, jejíž součástí je i šetření dluhopisů, v Agrofertu podle Hanzelky běží už několik týdnů a na výsledek se zatím čeká. Více o finanční kontrole a podstatě problému s dluhopisy, potažmo vládní krizi najdete v textu na našem webu respekt.cz a také v novém Respektu 18/2017 pod titulkem  Jak z toho ven.

Jak u policejního šetření, tak u finanční kontroly není jasné, zda s probíhající vládní krizí přímo souvisí a jak se toto dění bude navzájem ovlivňovat. Dluhopisy jsou nicméně hlavním bodem, kolem kterého se krize točí. Jak detektivové, tak finanční správa by samozřejmě měli jednat zcela nezávisle na politice.

To také v reakci na svém twitterovém účtu tvrdí ministr Chovanec: „Pokud pan Babiš vidí za kroky nezávislé policie politickou objednávku, pak to jen ilustruje, jakým způsobem uvažuje a řídí MF a FS. Ověřil jsem si, že vyšetřování korunových dluhopisů probíhá pod dozorem st. zástupců. Očekávám, ze se A. Babiš policii okamžitě omluví!“

Babiš je momentálně v opozici vůči celé Poslanecké sněmovně, která po něm do posledního dubna chtěla věrohodné vysvětlení všech jeho kauz – včetně toho, aby vyvrátil podezření, že dluhopisy, které koupil od svého Agrofertu, sloužily ve skutečnosti jen ke krácení daní.

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedl, že vysvětlení, které Babiš odevzdal sněmovně v pátek, je nedostatečné a že ministr financí by měl z vlády sám odejít. Premiér Bohuslav Sobotka si vzal víkend na rozmyšlenou a očekává se, že situaci rozetne nadcházející týden.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].