Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišovo angažmá v kauze H-Systemu vyšumělo do ztracena

Klienti H-Systemu se zatím nebudou muset z Horoměřic vystěhovat. Konkurzní správce dosáhl svého.

Zástupci bytového družstva Svatopluk jednali s konkurzním správcem společnosti H-System Josefem Monsportem • Autor: ČTK
Zástupci bytového družstva Svatopluk jednali s konkurzním správcem společnosti H-System Josefem Monsportem • Autor: ČTK

Mediátor Andrej Babiš klientům zkrachovalého H-Systemu z Horoměřic nepomohl. Jako vítěz naopak odešel z pondělního jednání družstva Svatopluk, konkurzního správce a věřitelů právě konkurzní správce Josef Monsport. Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, chtěl právě to, čím jednání nakonec skončilo.

Premiér Babiš přispěchal s nápadem dělat mediátora minulý týden poté, co Nejvyšší soud řekl, že asi šest desítek rodin má do měsíce opustit své domovy v Horoměřicích. Vyhověl tím žalobě správce Monsporta. Znělo to nelidsky. Lidé, které nejdříve okradl H-System, domy si pak za další sta tisíce či miliony dostavěli, teď mají skončit na dlažbě?

Jenže věc nebyla tak horká, jak se zdálo. Monsport od začátku říkal, že nikoho na ulici stěhovat nechce. Chtěl bič, kterým by na Horoměřické zapráskal, aby zaplatili – vykoupili si domy, kde bydlí, z konkurzní podstaty. Přesně to udělala kolem roku 2010 ještě početnější skupina podvedených klientů z Velkých Přílep. Platili třikrát, jednou H-Systemu, podruhé za dostavbu a potřetí do konkurzní podstaty – a vůbec ne málo, od aktuální tržní ceny domů se sice odečítaly investice do dostavby, ale v původních, tudíž daleko nižších, cenách.

Družstvo Svatopluk chtělo pro Horoměřické vyjednat lepší ceny. Správce Monsport chtěl kolem 2 milionů korun od každého, tak to vyšlo ze znaleckých posudků. Družstvo nabízelo podstatně méně, celkem něco přes 10 milionů korun za všechny (necelých 200 tisíc na každého), když začaly ceny nemovitostí raketově růst, tak družstvo přistoupilo na zhruba půl milionu od každého. Jednání se táhla léta a k dohodě nevedla.

Mediátor Babiš

Člověk byl zvědavý, s čím mediátor Babiš přijde. A kdo ho viděl na nedělní schůzce družstevníků v Horoměřicích, jak sedí v bělostné košili v plénu, pozorně naslouchá projevům a svědomitě si dělá poznámky, měl dojem, že družstevníci mají tak nějak vyhráno. Martin Junek za Svatopluk také jasně řekl, jak si to vyhráno představují, družstevníci dají dohromady 10,5 milionu korun a domy budou jejich.

Babišovo mediátorské angažmá ale v pondělí vyšumělo do ztracena. Závěr: Klienti H-Systemu se zatím nebudou muset z Horoměřic vystěhovat, přislíbil Monsport.

Jenže Monsport je nikam stěhovat nechce, chce jim jen prodat domy, kde bydlí, za co nejvyšší cenu. To je pochopitelné, tak se má konkurzní správce chovat. Právě cena, nikoliv vystěhování, je to, o co jde.

Babišova role mediátora, má-li být víc než líbivým gestem, by tedy měla směřovat k penězům. Právě v to družstevníci doufali. Například, největším věřitelem H-Systemu je společnost Gomanold patřící pod J&T Banku. Koupila víc než miliardový dluh, který po sobě H-System nechal v Komerční bance. Stát ji kdysi od nedobytných úvěrů očistil, převedl je na svou Konsolidační banku. Klienti H-Systemu chtěli dluh odkoupit, pochopitelně levněji, stát jim ale za vlády Miloše Zemana vstříc nevyšel. Nakonec dluh - za desítky milionů – zaparkoval právě u Gomanoldu.

A družstevníci doufali, že Babiš s největším věřitelem promluví, přesvědčí ho třeba aby tenhle dluh odepsal. „Velmi jsme si slibovali, že firma Gomanold nám nějakým způsobem vyjde vstříc, třeba nebude trvat na monetarizaci těch pohledávek,“ posteskl si po pondělní schůzce Junek ze Svatopluku. „Ale firma stále trvá na tom, že chce získat z konkurzu co nejvíce peněz.“ Vyjít vstříc by pro klienty H-Systemu mělo hned dvojí blahý efekt – zbylo by na ně, jako na věřitele, víc peněz, získaných konkurzem. A nejde přitom jen o družstevníky, ale i o dalších víc než devět set lidí, kterým z peněz, utopených v H-Systemu, konkurz přinesl zpátky jen nějakou desetinu. Zároveň kdyby majoritní věřitel netrval na co nejvyšším výnosu, měl by konkurzní správce volnější ruce a mohl by domy odprodat jejich obyvatelům levněji. Babiš se ale podle všeho ani nepokusil Gomanoldu něco takového navrhnout.

Potrestán byl jen Smetka, jeho tři partneři unikli vinou amnestie Václava Klause.

H-System zůstal dlužný také státu, v pětičlenném věřitelském výboru jsou hned dva jeho zástupci – za Finanční úřad Praha západ a Pražskou správu sociálního zabezpečení. Právě tyhle dvě instituce by mohly jít příkladem a výtěžku z konkurzu se ve prospěch podvedených klientů vzdát. Nebo prosazovat vizi, že domy v Horoměřicích se mají prodávat za ceny dostupné a nikoliv tržní. Že je to bezprecedentní? Jistě, ale celá kauza H-Systém je taková.

Klienty pomohli napálit i pracovníci Zemanova Lidového domu, kteří „levné bydlení“ nabízeli. Policie z více než dvou zmizelých miliard dohledala zlomek, a ani ten se nedaří zabavit, třeba soud o resort zakladatele H-Systemu Petra Smetky na Slapech se táhne léta. A potrestán byl jen Smetka, jeho tři partneři unikli vinou amnestie Václava Klause.

Šéf poradců Miloše Zemana Miroslav Šlouf (vpravo) jde k soudu
vypovídat o kauze H-System, vlevo je hlavní obžalovaný Petr Smetka.
(Únor 2003) • Autor: ČTK
Šéf poradců Miloše Zemana Miroslav Šlouf (vpravo) jde k soudu vypovídat o kauze H-System, vlevo je hlavní obžalovaný Petr Smetka. (Únor 2003) • Autor: ČTK

Další možností je, aby lidem na koupi domů v Horoměřicích přispěl stát. Také tuhle možnost Babiš v pondělí smetl ze stolu. „My nemůžeme říci tady teď těmto lidem, že to uhradíme, to není možné,“ řekl premiér s vysvětlením, že jiní lidé utopili peníze zase v jiných projektech.

K téhle možnosti vyzval Babiše lidovec Jan Bartošek. Chtěl, aby vláda zřídila – po vzoru Německa - zvláštní fond pro oběti a z něj Horoměřickým pomohla. Pak by fond mohl sloužit pro další lidi, kteří se vinou nějaké katastrofy dostali do neřešitelné ekonomické situace. „Napsal jsem premiérovi esemesku, že bych se s ním kvůli tomu rád sešel,“ říká Bartošek. „Žádnou odpověď jsem od něj ale nedostal.“

Protože mediátor Babiš s žádným nápadem nepřišel, věci zřejmě dál pojedou konkurzním samospádem. A ten je neúprosný. Teď se Horoměřičtí opravdu nikam stěhovat nebudou, to ani nebylo v plánu. Správce na ně ale bič vystěhování má. Dostanou nabídku, za kolik si byty mohou z konkurzní podstaty vykoupit. Když na ni nekývnou, cena se sníží. Ale čím nižší bude, tím víc zájemců o byty se bude ozývat (prodej v konkurzu je otevřený komukoliv, nejen obyvatelům bytů).

Může se snadno stát, že ke všem nespravedlnostem přibude další – byty nakonec koupí někdo úplně cizí a za nižší cenu, než za jakou je správce nabídne na začátku. Koneckonců, jeden takový příběh se už odehrál ve zmíněných Velkých Přílepech – podvedený klient H-Systemu, který do koupě nešel hned, se musel vystěhovat a nový majitel získal dům ze třetinu jeho tržní ceny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].