Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Máme podmínku, že členem vlády nesmí být odsouzený člověk

S místopředsedou ČSSD Romanem Onderkou o tom, co bude strana požadovat od hnutí ANO na obnovených jednáních o vládě

Roman Onderka • Autor: ČTK
Roman Onderka • Autor: ČTK

Sociální demokraté se rozhodli, že budou pokračovat s hnutím ANO v jednání složení vlády. V pátek navečer přijali usnesení, že se vrací k jednacímu stolu. Přilákala je k němu především nová nabídka Andreje Babiše a jeho vyjednávacího týmu, že ČSSD by mohla spravovat ministerstvo vnitra. Babiš oproti minulým nabídkám přihodil i ministerstvo práce a sociálních věcí, které je pro ČSSD důležité, protože skrze přichází do rodin vyšší důchody, rodičovské dávky a další věci, které příznivě působí na voliče. ČSSD získá i ministerstvo zemědělství – to, aby Babiš nespravoval rezort, v němž vydělává jeho firma Agrofert – a ministerstvo kultury. Páté ministerstvo si pak ČSSD vybere z obrany či zahraničních věcí. „Usnesení neznamená, že vláda vznikne. Znamená, že znovu budeme jednat včetně podmínek, které do jednání přinášíme,“ říká místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Rozhodli jste na jednání předsednictva, že se ČSSD zase vrátí k jednání o vládě s ANO. Záruka, že vláda vznikne, v tom ale není. Co to tedy znamená, že jste zase v bodě nula?

Jednání s hnutím ANO jsme před dvěma týdny ukončili, protože ANO nechtělo řešit usnesení našeho sjezdu, které zní: trestně stíhaná osoba ve vládě je pro sociální demokracii zásadní problém. Ten problém se přetavil do resortu vnitra, pod nějž spadá policie stíhající premiéra Babiše kvůli Čapímu hnízdu – a hnutí ANO ho nechtělo pustit z rukou. Naše podmínka byla a je jasně říci, že k žádnému ovlivňování Policie České republiky. Ministerstvo vnitra je teď mezi úřady, které by měla řídit ČSSD, původní překážka tedy padla. Takže se nevracíme do bodu nula, ale na závěr minulých jednání, při nichž už byla dohodnuta programových priorit ČSSD.

Máte si vybrat mezi obranou a ministerstvem zahraničí, co to bude?

Budeme diskutovat, které z těchto dvou ministerstev dostane přednost. Nebudu předjímat.

Pokud jde o trestní stíhání premiéra, chcete zanést do koaliční smlouvy klauzuli, která dá Andreji Babišovi čas do rozhodnutí soudu, pokud tedy k soudu dojde. Zní, že člověk, který je prvoinstančně odsouzen, nesmí být členem vlády. Pokud by byl odsouzen kvůli podvodu s dotací při stavbě farmy Čapí hnízdo, musel by se vzdát funkce premiéra…

Ano, jinak by padla de facto koaliční spolupráce jako taková.

Už jste to Andreji Babišovi řekli?

Ano, už o tom ví.

A jak reagoval?

Svým způsobem.

To znamená co?

Mluvil o tom, že se cítí být nevinný. Bohužel v politice je to s presumpcí neviny jinak, tady dlouhodobě funguje presumpce viny. A Andrej Babiš se o této záležitosti odmítá bavit. Je to věc, která ho opravdu zlobí.

Seděl jste u stolu, kde padlo, že budete chtít do koaliční smlouvy tuhle podmínku. Řekl na ni předběžné „ne“?

Znovu říkám: bylo na něm opravdu vidět, že se mu toto téma nelíbí. A nechce se mu o něm mluvit. Sociální demokracie ale neřeší, co Andrej Babiš říkal, nebo co bude říkat zítra. Sociální demokracie řešila, jestli je vůbec k mání pomyslný klíč, který otvírá další jednání s hnutím ANO o možné koaliční spolupráci. A ukázalo se, že je. Takže budeme vyjednávat a uvidíme, jak se Andrej Babiš a jeho vyjednávací tým budou tvářit na některé naše požadavky.

Znamená to, že kdyby ANO nepřistoupilo na podmínku, že ve vládě nesmí být prvoinstančně odsouzený člověk, byl by to konec vyjednávání o vládě? 

Mohl by to být velký problém.

I konec?

Mohl by to být opravdu velký problém.

Vy neřeknete, jestli je to nepřekročitelná podmínka?

Potřetí – opravdu by to mohl být velký problém. Předsednictvo strany dalo vyjednávacímu týmu poměrně široký mandát – a de facto svým pátečním usnesením říká: Vyjednejte vše, co je možné. Vyjednávací tým tedy vyjedná, co bude možné, předloží to členům ústředního výkonného výboru, následně členské základně a ta rozhodne. Až 18 tisíc sociálních demokratů bude hlasovat a řekne, jestli máme jít do koalice s hnutím ANO.

Váš postoj v této otázce vypadá dost nejasně. Na začátku bylo neslané nemastné usnesení vašeho sjezdu, že „stíhaná osoba ve vládě znamená pro ČSSD problém“ - to ovšem neznamená, že to nelze. A teď není jasné, jestli je nepřekročitelná podmínka „odsouzený z vlády ven“.

Neznamená to „nelze“, ale může se z toho „nelze“ stát. A pokud Andrej Babiš stojí o spolupráci se sociální demokracií, což předpokládá respekt jedné strany ke druhé, tak musí vnímat, že koaliční partner má s něčím zásadní problém. Bez respektu by spolupráce nebyla možná a hnutí ANO by to mělo zohlednit.

Páteční hlasování o dalším jednání o vládní koalici dopadlo tak půl napůl, pro bylo jen 14 lidí z šestadvaceti. Odráží tahle rozpolcenost názor v členské základně, která nakonec rozhodne v referendu?

To nelze odhadnout. Sociální demokraté jsou normální občané České republiky. A názorová hladina v téhle republice je taková, že tu máme skupinu lidí, které se to vůbec nelíbí, pak máme skupinu lidí, které se to strašně líbí – a nakonec skupinu, která je z toho nešťastná. A podobným způsobem se to promítá i do členské základny sociální demokracie včetně členů předsednictva. Takže neočekávejme jednomyslná usnesení.

A vy jste v které té skupině občanů?

Já vidím ve vstupu do vlády i problémy, které nás můžou čekat. Jsou tu obavy, že nás může hnutí ANO obcházet, pokud se jim nebudou líbit některé naše názory, a dokonce obavy, že nás de facto nás budou potřebovat jen na odhlasování důvěry jako takové. Je tady zkušenost našich bývalých ministrů: od nich rozhodně neslyšíme, že bylo v minulé vládě s hnutím ANO všechno krásné a geniální. Takže jsem velmi obezřetný. A jsem opravdu rád, že o tom nebude rozhodovat patnáctičlenný klub nebo podobně velké grémium či o něco větší předsednictvo, nebo následně ústřední výkonný výbor, ale že o tom rozhodnou všichni sociální demokraté, podobně jako například v Německu.

Když jsme s vámi dělali rozhovor posledně, byl jste zásadně proti tomu, aby šla ČSSD do vlády s Andrejem Babišem. Změnilo se to?

Vždycky, když člověk něco nechce, musí vzít za své i to, co má přijít potom. A má opravdu přijít vláda Andreje Babiše s SPD a komunisty? Je tohle ta správná cesta pro Českou republiku? Z tohoto pohledu sociální demokracie dává trošku samu sebe na obětní oltář a strašně to bolí. Já své názory sociální demokracii říkám jasně a srozumitelně, ale nezlobte se, že vám je říkat všechny nebudu. Řekl jsem vše úplně otevřeně na grémiu i na předsednictvu – a podle toho jsem i hlasoval.

Takže to nebylo pro?

Nebylo.

Vadí vám i vláda podporovaná komunisty?

KSČM má teď o víkendu sjezd. Takže bude zajímavé, kdo bude předsedou komunistické strany a s čím přijde za Andrejem Babišem, případně předsedou Hamáčkem; a jaké požadavky budou mít komunisté, aby vládu vůbec podpořili. To je první věc. Dozvídal jsem se v médiích, že by komunistická strana chtěla lustrovat například ministry sociální demokracie. Pokud by to tak bylo, pak v ten moment udělám všechno pro to, aby sociální demokracie ve vládě nebyla. Tím bychom se vraceli před rok 1989. Pokud půjde o požadavky na programové priority, pak z toho strach nemám, protože jde o věci vycházející z levicového spektra. Obavu bych měl, kdyby u nich zvítězilo tvrdé křídlo, které se spíš blíží ke komunistům před rokem 1989 - a chtěli by začít ovlivňovat zahraniční politiku, naše setrvání v EU nebo v NATO. Nedovedu si představit, že by ČSSD něco takového řešila. V ten moment bychom museli situaci znovu otevřít a musel by se hledat jiný model.

Pokud jednání ANO s ČSSD zkrachují nebo pokud referendum vašich členů řekne spolupráci Ne, věříte, že prezident pak pověří někoho jiného z hnutí ANO než Andreje Babiše, aby situaci odblokoval?

Pan prezident má jednu vlastnost, kterou mu někteří politici hodně závidí, a to, že umí překvapit. Takže se může stát cokoliv. Pan prezident je velice zkušený politik, určitě o všech možnostech ví - a jistě také vnímá to, že předčasné volby by vlastně nic nevyřešily. Z toho pohledu dává prostor vítězi voleb. Prostě ANO vyhrálo s opravdu velkým náskokem a on to respektuje. Takhle já čtu to, co dělá. Ale jak ho znám, ani jeho trpělivost není nekonečná. Takže uvidíme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].