Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poločas Babišovy jedenáctky. Jak pokračuje vyšetřování Čapího hnízda

Momentálně má vše v ruce státní zástupce Jaroslav Šaroch

Zeman s Babišem v Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský
Zeman s Babišem v Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno z dotačního podvodu nebo jeho napomáhání celkem jedenáct lidí včetně Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Právě oni podle kuloárních informací dostali sdělení obvinění „pouze“ za napomáhání možnému podvodu. To je víceméně známo, stejně jako fakt, že znovuzvolení Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka do sněmovny dostalo oba muže z dosahu pravomoci policie i žalobců - policie bude muset znovu požádat o jejich vydání. Není však zřejmé, kdy se to stane, dokonce nemusí být ani jisté to, že se tak vůbec stane. A Babiš k tomu ani nepotřebuje ani ovládnout vnitro a policii či přímo vyšetřování Čapího hnízda.

Všech jedenáct obviněných podalo totiž proti zahájení svého stíhání stížnost. O tom, zda a jak Babiš a další uspějí, rozhoduje v těchto dnech městský státní zástupce Jaroslav Šaroch. Tedy muž, který oficiálně neschválil žádost detektiva Pavla Nevtípila o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, která byla směrována před dvěma měsíci do poslanecké sněmovny. Kdyby to udělal, nemohl by teď řešit o stížnosti obviněných – protože by samozřejmě nemohl opět rozhodovat o tom, o čem už rozhodl. Takže si chtěl evidentně ponechat rozhodování ve svých rukou.

Ať tak jako tak, Jaroslav Šaroch má stížnosti obviněných na stole a nemá zákonnou lhůtu, do kdy musí o oprávněnosti oněch jedenácti stížností rozhodnout. „Státní zástupce nyní vyčká na podrobné zdůvodnění stížností, pak o nich rozhodne, lhůtu nemá,“ odpověděla již před týdnem na otázku Respektu mluvčí pražských městských státních žalobců jejich mluvčí Štěpánka Zenklová. Co se dá čekat?

Šaroch může schválit obvinění všech jedenácti lidí. Může některá obvinění zrušit, může zrušit všechna obvinění a požádat policii o došetření věci. Neznáme důkazy a indicie, podle nichž policie obvinila konkrétní lidi - a tyhle detaily jsou ve vyšetřování padesátimilionového podvodu při stavbě Čapího hnízda dost důležité. Podvod není možné stíhat bez prokázání úmyslu, což platí především pro hlavní obviněnou Janu Majerovou, která žádost o dotaci podepsala – a Jaroslav Šaroch je známý svou obezřetností, do jisté míry i nevyzpytatelností.

Vyšetřování Babiše a Faltýnka je tedy kvůli jejich znovunabyté imunitě zastaveno, u ostatních pokračuje, stížnost nemá tzv. odkladný účinek. Policie také čeká na zprávu evropské instituce OLAF, která prověřuje oprávněnost a zákonnost využití evropských dotací. Bruselský úřad pracuje na Čapím hnízdě už dvacet dva měsíců. Závěrečnou zprávu o tom, co vyšetřil, si vyžádal detektiv Nevtípil – až OLAF práci ukončí, pošle své zjištění právě jemu.

Nikoli na ministerstvo financí, jak proběhlo nedávno v médiích, ani na Nejvyšší státní zastupitelství – jak to OLAF dělá, když zjistí v Česku pochybení při nakládání s evropskými dotacemi. Česká policie si totiž tentokrát historicky poprvé vyžádala názor OLAF sama. Zpráva bude sice jen jedním z důkazů při tuzemském vyšetřování možné podvodné dotace při rekonstrukci Čapího hnízda, ať bude závěr evropských vyšetřovatelů jakýkoli. Ale bude evidentně hrát velkou roli při veřejné argumentaci.

Tolik průběžná zpráva. Při vyšetřování Čapího hnízda můžeme čekat v nejbližších týdnech jakékoli rozhodnutí. To je konstatování. Stejně jako fakt, že o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka nemůže policie požádat dřív, než začne fungovat sněmovna. Tedy může, ale nemá koho. A pokud by prošel návrh Miroslava Kalouska na bojkot volby šéfa sněmovny, zamezila by se i možnost policie požádat o vydání Babiše a Faltýnka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].