Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiše zrazuje sám Babiš

Formálně nelze premiérovu proslovu k výročí listopadu nic vyčíst. Nic k nápravě ale dosud neudělal

Andrej Babiš  • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Andrej Babiš • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Je dobře, že se premiér Andrej Babiš vypravil v neděli položit květiny na Národní třídu. Přišel brzy ráno, protože se bál lidí. Část z nich, kterým vadí jeho politika, ho přesto vypískala, což je projevem standardně fungující demokracie. Pak se předseda vlády a hnutí ANO vypravil u příležitosti třicátého výročí svobody do Národního muzea, kde pronesl projev. Ocenil v něm všechny, kteří bojovali s totalitou, vyzdvihl Václava Havla, pozitivně se vyjádřil k tomu, že jsme členy NATO a Evropské unie.

„Jak jistě víte, já jsem byl členem komunistické strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel, navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Československu,“ věnoval Babiš kratší část i svým selháním. Formálně jeho projevu - ve kterém se několikrát zřejmě dojal sám nad sebou – nelze nic vyčíst. Byl dobře napsaný a premiér v něm řekl, co se říci slušelo a patřilo. Problém je, že Babiše dlouhodobě zrazují činy.

V reálném politickém životě dělá přesný opak toho, co řekl shromážděným svátečním hostům. Paktuje se s komunisty, postavil na nich dokonce vládu. Úzce se politicky svázal s prezidentem Milošem Zemanem, který táhne zemi směrem k autoritářskému Rusku a Číně. V kontaktu s novináři se Babiš chová jako hulvát, uráží je - stejně jako ty, kteří vůči němu projevují kritické názory. Má nadále enormní střet zájmů, spojuje se i s problematickými středoevropskými státníky, jako je kleptokrat Viktor Orbán.

Právě kvůli tomu se v sobotu na Letné znovu sešlo na tři sta tisíc lidí, aby dali najevo, že tohle všechno jim vadí. Demonstranti projevili vytrvalost, již řada politiků nečekala. Organizátoři protestu zvolili chytrou cestu: respektují zvolení Babiše a Zemana, ale nechtějí se smířit s jejich každodenním zrazováním demokratických hodnot a žádají nápravu. Pro tu ovšem Babiš zatím neudělal nic.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].